dimecres, 13 d’octubre del 2010

"Público" rememora l'afusellament de Companys editant la seva biografia


Traducció Estació Collserola

Va ser l'únic president democràtic executat pel feixisme a Europa

Publico Madrid 10/10/2010

Un 14 d'octubre, a les 10 del matí, començava el Consell de Guerra contra Lluís Companys. Era 1940. Aquella caricatura de judici contra l'exministre de la II República i l'expresident de la Generalitat de Catalunya va durar menys d'una hora. La sentència ja estava fixada: la mort. A l'endemà, Companys era afusellat en el castell de Montjuïc. Va ser l'únic president democràtic executat pel feixisme a Europa.

Va Ocórrer fa 70 anys. Público rememora dissabte que ve l'aniversari de l'assassinat franquista amb la reedició de Vida i sacrifici de Companys, llançat per primera vegada a Buenos Aires en 1943. És el relat de la biografia del president català escrit per Ángel Ossorio, jurista i polític, conservador i liberal, però defensor de la República. Ambdós, Companys i Ossorio, van viure "vides còmplices", marcades per un "enemic comú", "l'Espanya intransigent, el militarisme autoritari, el dogmatismo religiós, el caciquisme electoral, l'explotació salvatge, la negació de la diversitat", recapitula Miquel Caminal, director del Memorial Democràtic de la Generalitat, que coedita el llibre, a la venda amb el diari per dos euros.

Ossorio transita per la biografia de Companys des de la seva etapa d'advocat de sindicalistes i obrers, després com activista republicà, periodista, edil en el Ajuntament de Barcelona o diputat en el Congrés. En 1932, es va convertir en primer president del Parlament de Catalunya i, un any més tard, en el successor de Francesc Macià al capdavant de la Generalitat, des d'on va viure la Revolució de 1934, la guerra i l'ocupació del franquisme. El qual li va detenir i va liquidar en 1940.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada