dijous, 31 de març del 2011

Carrer “Joaquim Puig i Pidemunt” a Barcelona afusellat en el Camp de la Bota


Traducció Estació Collserola
De huidos y maquis
Neix a Osor (Girona) en 1907. En 1920 es va traslladar a Barcelona i va treballar com cambrer en el local “L'Or del Rin” i en l'Hotel Ritz. Des de 1936 va ser responsable de la Federació Obrera de Sindicats de la Indústria Gastronòmica, afiliada a la UGT, i a l'agost de 1936 es va afiliar al PSUC. En 1937 va ser vocal per la UGT del Consell d'Economia de Catalunya i en 1938 comissari polític en el Cinquè Exèrcit.

A l'acabar la GCE es va exiliar a França. Quan l'Alemanya Nazi va envair França va ser internat en un camp de concentració, però es va escapar. Llavors va formar part de l'adreça del PSUC i va participar en la Resistència francesa. En 1945 va regressar clandestinament a Catalunya i es va fer càrrec de l'adreça de Treball, òrgan d'expressió clandestí del PSUC. Dirigent de l'Agrupació Guerrillera de Catalunya (A.G.C.), va ser detingut en 1947.

Els dies 13 i 14 d'octubre de 1948 es van celebrar els consells de guerra contra els nombrosos detinguts-militants, quadres polítics i guerrillers- en el que es va cridar “la caiguda dels 80”. Va haver quatre penes de mort, les quals es van aplicar el 17 de febrer de 1949. Van Ser afusellats en el Camp de la Bota de Barcelona: Pere Valverde, Ángel Carrero, Numen Mestre i Joaquim El Puig i Pidemunt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada