dijous, 7 de juliol del 2011

L'exposició "Catalunya en guerra i en postguerra"


Fotografies de Josep Maria Pérez Molinos*
Acte de presentació de l'exposició el 14 de juliol, a les 19h. a la Biblioteca Pública de Ripollet
Un acte organitzat per EMA publicacions en motiu del nostre dvd-llibre "Les cares de la guerra", III Premi El fil de la memòria.

El fil de la memòria
Amb motiu de la presentació del DVD-llibre Les cares de la guerra. Testimonis de la guerra civil i la repressió a Ripollet, Ema Publicacions portarà a Ripollet l'exposició “Catalunya en guerra i en postguerra. Fotografies de Josep Maria Pérez Molinos”, produïda pel Museu d’Història de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb la col·laboració de Viena Edicions.

L'exposició estarà oberta del 15 de juliol al 15 de setembre de 2011, a la Sala d’exposicions de la Biblioteca Pública de Ripollet.

*Josep Maria Pérez Molinos

El fotògraf Josep Maria Pérez Molinos (Barcelona, 1921-2004) va tenir dues vides. La primera, durant la guerra. En esclatar el conflicte, el Comitè de Milícies Antifeixistes el va enviar al front d’Aragó. Amb només quinze anys i una càmera a la mà, va ser probablement el fotògraf més jove que va cobrir la guerra. A partir de 1937 va començar a col·laborar amb el diari Treball, del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC).

Amb l’ocupació franquista de la capital catalana comença una segona vida. Pérez Molinos és detingut i se li requisen milers de fotografies. Paradoxalment, aconsegueix una credencial del Servei Nacional de Propaganda i comença a treballar com a fotògraf oficial del governador civil de Barcelona. A final de l’any 1942 es descobreix el seu passat comunista i és obligat a abandonar la professió, a la qual no torna a dedicar-se fins al cap de més de tres dècades, mort ja el dictador.

Les fotografies que aquí s’exposen van poder ser recuperades gràcies a uns negatius que Pérez Molinos va amagar al seu domicili familiar i que no van ser descoberts fins poc abans de la seva mort, l’agost de 2004. Són un retrat excepcional fet des de primera línia que mostra els canvis profunds experimentats per la societat catalana entre els convulsos anys revolucionaris de la guerra i la instauració del terrible nou ordre franquista.

En compliment dels objectius del Museu d’Història de Catalunya de difondre la història i de col·laborar amb museus i altres institucions culturals d’arreu del país, aquesta exposició s’ofereix per itinerar. La mostra ha estat produïda conjuntament pel Museu d’Història de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya amb la col·laboració de Viena Edicions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada