diumenge, 7 d’agost del 2011

El Ecomuseu de les valls d’Àneu ofereix rutes per les restes de la Guerra Civil



Traducció Estació Collserola
LaManyana.es / Lleida - Anna Mora 2011-08-02.
L'itinerari Frontera i búnquers a la Guingueta torna a recordar per tercer any consecutiu la memòria històrica de la postguerra i el pas de la Segona Guerra Mundial pel pirineu. El Ecomuseu dels valls d’Àneu ofereix aquesta ruta guiada pels búnquers i la frontera i per altres elements patrimonials i naturals que componen la vall i que van formar part de la història del territori.

La ruta s'inicia en el Pati de l’Escola de l'Ajuntament i és a partir de diversos elements, que es van construir entre el 1938 i 1948, que s'explica què va succeir en el territori, sobretodo durant la Guerra Civil i postguerra, i es descriu també el testimoniaje de la segona guerra mundial en l'entorn.

Frontera i búnquers a la Guingueta mostra als visitants dos o tres búnquers de la línia P, elements que van formar part del Centre de Resistència nombre 76, i recorda el paper decisiu de la Frontera durant la Segona Guerra Mundial i després del conflicte bèl·lic.

La funció de la frontera entre Espanya i França és un dels eixos principals de l'itinerari, ja que va ser un element primordial durant la guerra civil, moment en el qual molta gent del front i de la guerra van arribar al Pallars. En la ruta s'explica també com famílies senceres, joves, resistents i jueus escapaven de l'ocupació nazi gràcies a ella.

La reflexió sobre els búnquers, la frontera, el món i la història que realitza el Ecomuseu té lloc els divendres a les onze del matí, amb un cost de 3 euros i es dirigeix a tot tipus de públics que tinguin ganes de conèixer i recordar l'itinerari històric, però també patrimonial i natural dels valls d’Àneu.

Com ja és habitual, el Ecomuseu dels valls d’Àneu presenta a més un paquet de més de deu activitats que es realitzaran durant el mes d'agost i que se sumen a aquest itinerari històric guiat de gran valor.

L'obertura al públic i l'organització de visites guiades a diferents espais patrimonials com la serradora d’Alós d’Isil, el castell de València d’Àneu, la Torre de Guaita d’Espot i les esglésies de Sant Joan d’Isil, Santa Maria d’Àneu, Sant Just i Pastor de Son, Sant Père de Sorpe i Sant Julià d’Unarre o el monestir de Sant Père del Burgal són altres de les alternatives culturals que s'oferixen.

La visita a la queseria La roseta de Gavàs se suma a la ruta Frontera i búnquers a la Guingueta. El museu també proporciona la possibilitat de viure els oficis antics durant la visita a Casa Gassia, així com les visites nocturnes teatralizadas, on una actriu professional adopta el paper de Esperanceta, un personatge entranyable i alhora indignat, que diverteix i fa reflexionar al públic.

Tots aquells que acumulin visites i participin en les guiades, seran recompensats amb una peça original d'artesania del Pirineus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada