dilluns, 26 de setembre del 2011

Trobat el cadàver d'un soldat republicà de la batalla de l'Ebre

Traducció Estació Colserolla
Ha estat exhumat durant una excavació arqueològica del departament de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona

PÚBLICO.ÉS/ EFE Barcelona 25/09/2011
1938. Continua el vessament de sang en la Batalla de l'Ebre durant la Guerra Civil Espanyola. Els soldats d'ambdós bàndols segueixen lluitant en la batalla que, fet i fet, decidirà la guerra.

Entre les víctimes, un cadàver, gairebé intacte, d'un milicià republicà que ha estat recuperat durant unes excavacions arqueològiques realitzades en la línia fortificada de La Fatarella (Tarragona).

Així ho ha informat el professor del departament de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona Francesc Xavier Hernández Cardona, qui ha explicat que el passat 21 de setembre investigadors de l'Institut del Patrimoni del CSIC i de la seva universitat van començar els treballs arqueològics.

La troballa ha superat les aspiracions dels investigadors que pretenien recuperar dos búnkers de formigó i la identificació de diferents línies de trinxeres de la famosa batalla. Hernández Cardona confirma que els fets documentats tenen relació amb una de les parts "més dures i desconegudes" dels combats de l'Ebre, ocorreguda al novembre del 38.

L'exhumació del soldat ha aconseguit detallar les característiques de la persona i les causes la seva mort. Entre aquests detalles s'ha conegut que el milicià republicà amidava 1,80 metres, calçava un 44 i que va morir per ferides de metralla. El grup d'investigació informa en la nota que possiblement una magrana li va explotar a curta distància i un dels fragments li va partir en dos el fémur dret i fins a nou trossos de metralla van entrar en la seva caixa torácica.

Probablement, explica la nota, l'explosió li va arrencar la mà dreta i li va trencar el cúbito a l'altura del canell, a més de deixar-li el peu esquerre intervinc penjant. Prop del soldat també s'han trobat utensilis d'afaitar, una ampolla de vidre verd i altres objectes que no s'han pogut identificar, a més de fragments de roba de l'uniforme.

Va defensar als seus companys fins a la mort

Segons sembla, l'home va disparar frenèticament contra els enemics que atacaven la posició i va romandre en el seu lloc de combat fins a la mort, protegint la retirada dels seus companys. El professor Hernández, ha afirmat que aquesta excavació ha posat "la pell de gallina" a la gent que ha participat en els treballs perquè el sacrifici d'aquest soldat i el d'uns altres "van salvar milers de vides" i probablement van ser conscients que el que es jugava allí era "el futur en llibertat de molta gent".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada