dissabte, 17 de desembre del 2011

Desenterrant el Silenci per Sergi Bernal


Traducció´Estació Collserola

“Desenterrant el silenci” és un projecte fotogràfic que comença a cobrar vida al juny de 2010, després que el georadar del Grup de Ciències Aranzadi localitzés uns casquillos de bala i unes restes humanes en una zona de les Forests de La Pedraja, a Burgos.

Es tracta d'una fossa comuna que ha romàs amagada durant 74 anys, els familiars i alguns veïns sabien que en aquell lloc havia centenars d'assassinats pel feixisme, assassinats per ser persones reivindicatives, d'esquerres, sindicalistes, republicans,…..

Entre ells havia un mestre, un mestre català, Antonio Benaiges, fundador de l'escola del petit poble burgalès de Bañuelos de Bureba. El 25 de juliol del 36 va ser assassinat i enterrat en La Pedraja pels seguidors del cop feixista que va posar en el poder al general Franco, allí ha romàs oblidat durant massa temps, ara s'exhuma aquesta fossa comuna, al costat d'ell s'han trobat 104 represaliats més.

Aquesta història intenta rescatar una vella memòria, una veritat amagada per la por i les represàlies, és la història d'Antonio Benaiges, mestre, però també la de Rafael, de Segundo, de Damian, de Plàcido, d'Andrés i de punts altres abandonats en les cunetes de les carreteres i esperant a ser recuperats per les seves familiars abans que morin tots aquells que els van conèixer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada