dijous, 2 de febrer del 2012

La caiguda de Barcelona en la Guerra Civil arriba a aquest dijous els seus 73 anys

25/01/2012 lainformacion.com
BARCELONA, 25 (EUROPA PRESS)
Aquest dijous es complix el 73 aniversari de la caiguda de Barcelona per les tropes franquistes durant la Guerra Civil.

Va ser el 26 de gener de 1939 quan van arribar les tropes franquistes a la ciutat, després de gairebé tres anys de contén procedents de l'aquest i el sud de Catalunya.

El 28 de desembre va començar l'ofensiva de les tropes de Franc en territori català i, en tot just quatre setmanes, van assolir avançar fins al seu capital, ciutat que va sofrir des de desembre de 1938 fins a la seva caiguda intensos bombardejos aeris de la Legió Còndor i l'aviació alemanya.

A primera hora del matí del dia 26, les unitats franquistes que envoltaven Barcelona es van engegar i, en qüestió d'hores, van ocupar la ciutat, sense trobar tot just resistència.

Cap al migdia, ja havien ocupat els punts alts que dominaven la ciutat: Montjuïc, Vallvidrera, el Tibidabo i la carretera de la Arrabassada.

Des d'aquests punts es va iniciar l'entrada al centre de la ciutat: el cos 105 de l'Exèrcit Marroquí va avançar des de Sants i Montjuïc fins a la plaça de Catalunya i les Rambles, entrant per l'Avinguda de Mistral, el carrer Tamarit, la Ronda de Sant Antoni i la calli Pelai.

Mentre, en Collserola, estaven forces de la quarta i la decimosegunda divisió, que van baixar al centre de la ciutat passant pels carrers Muntaner, Balmes, Avinguda República Argentina i Gran de Gràcia, per a confluir després en el Passeig de Gràcia i en el centre de la ciutat.

A primera hora de la tarda, es va ocupar la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona. Cap al vespre, ja havien arribat fins a Sant Adrià de Besòs, i en el Vallès, van avançar cap a Terrassa.

Els historiadors constaten que, després de la caiguda de Barcelona, la finalització de la Guerra Civil era, a escala militar, una qüestió de dies, ja que entre la capital catalana i la frontera francesa no havia cap unitat militar republicana organitzada, i únicament alguns destacamentos aïllats intentaven alentir l'avanç de les tropes franquistes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada