dimarts, 20 d’agost del 2013

El Pla d'Urgell serà protagonista d'un documental històric

L'editora de Intersecció.cat, Natalia Lloreta, el president del Centri de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà, Jordi Soldevila, i la guionista Laia Soldevila ACN / Salvador Miret
Traducció Estació Collserolla

S'abordaran períodes de la República, la Guerra Civil i el franquisme. El treball recull seixanta testimoniatges orals que s'han gravat en vídeo i que formaran part d'un banc de la memòria

Lleida -Mollerussa. (ACN).-La Vanguardia - 20/08/2013
El Centri de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà es troba en ple procés d'elaboració d'un documental amb el qual vol recuperar la memòria històrica i repassar els períodes històrics de la República, la Guerra Civil i el primer franquisme en aquesta comarca a partir de testimoniatges orals de veïns que s'han anat registrant en format audiovisual des de l'any 2009. 'La Memòria del Pla d'Urgell, 1931-1955', que és com es cridarà el documental que es presentarà a la tardor, es divideix en tres parts, una per a cada moment històric dintre d'aquests anys. A part, els testimoniatges recollits també serviran per a confeccionar un banc de la memòria audiovisual que en un futur podrà ser consultat en el Arxiu Comarcal del Pla d'Urgell per a tot el qual vulgui.

El Centri de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà va iniciar en 2009 el projecte 'La Memòria del Pla d'Urgell, 1931 a 1955' amb l'objectiu de salvaguardar la memòria històrica de la comarca durant aquells anys, evitar que es pugui perdre un patrimoni oral i, alhora, poder fer una radiografia d'una societat i d'un moment històric a través dels seus protagonistes. Encara que no és la primera vegada que es fa una recopilació d'aquestes característiques el Pla d'Urgell, sí és la primera vegada que es fa de forma sistemàtica i amb vocació de crear un banc de memòria, segons ha explicat el president del Centri de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà, Jordi Soldevila.

El projecte s'ha centrat en l'enregistrament audiovisual dels testimonis d'ancians que van viure en el Pla d'Urgell entre els anys 1931 i 1955 i que han explicat les seves vivències personals sobre fets quotidians i sobre moments que després marcarien la història del país. Des de 2009, els responsables del projecte han portat a terme prop d'unes seixanta entrevistes de veïns de tots els municipis de la comarca, segons ha dit el president de Mascançà.

A partir de tot aquest material recollit, un equip format per la guionista Laia Soldevila, l'editora de Intersecció.cat, Natalia Lloreta, i l'historiador Jordi Soldevila estan treballant en el que serà un audiovisual que es dividirà en tres parts de prop d'una hora cadascuna i que pretén explicar el desenvolupament de la República, la Guerra Civil i el primer franquisme el Pla d'Urgell.

El documental recull testimoniatges anònims i que en la seva gran majoria és la primera vegada que han explicat la seva història, segons ha destacat Jordi Soldevila. L'audiovisual tracta temes com la proclamació de la república, l'escola republicana, la conflictivitat agrícola durant el període republicà, el drama de la Guerra Civil, el projecte revolucionari o la repressió franquista soferta per sectors socials amplis, entre uns altres. El documental, que es presentarà a la tardor, es completarà amb fotografies i vídeos de l'època.

Laia Soldevila ha remarcat que el projecte vol omplir una "deute pendent" amb la història, amb la comarca i amb les persones que van viure i van sofrir alguns dels dramàtics fets de l'època i, així, convertir-se en un acte de dignificación cap a aquella generació . Per això, ha criticat la falta de reconeixement des de les institucions cap a les vivències d'aquelles persones i ha afirmat que amb aquest projecte s'ha intentat des de la societat civil reparar la memòria de les víctimes d'aquell període i fer partícip al conjunt de la ciutadania i institucions comarcals.

Banc de la Memòria del Pla d'Urgell 
A part del documental resultant de les entrevistes portades a terme, el Centri de Recerques del Pla d'Urgell aposta per fer difusió del material recollit. En aquest sentit, des de Mascançà consideren que les entrevistes recollides són un material d'estudi "molt valuós", no només pel seu contingut, sinó perquè conserven el testimoniatge d'una generació que d'altra manera no s'hagués salvat. Per aquest motiu, el Centri de Recerques pretén crear un Banc de la Memòria del Pla d'Urgell en el Arxiu Comarcal amb totes els enregistraments i documents relacionats. L'objectiu és que el fons audiovisual sigui consultable a tota persona interessada, posi a la disposició d'estudiosos i investigadors un material de treball útil i estigui obert a alumnes i professors.

Encara que els testimoniatges orals recollits se circumscriuen en els fets que van tenir lloc entre els anys 1931 i 1955, la voluntat dels promotors del projecte audiovisual passa per poder complementar amb testimonis del final del franquisme i de la transició. Per això, fan una crida a la ciutadania que vulgui col·laborar aportant enregistraments o imatges d'entre 1955 i fins als anys 80 que puguin servir per a complementar el banc de la memòria històrica del Pla d'Urgell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada