diumenge, 13 d’octubre del 2013

Els capellans no franquistes que l'Església no ha volgut beatificar

Arxiu familiar de José Pascual preses cedides per Víctor Pardo Lancina a Público
Sacerdots i creients cristians assassinats durant la guerra però que no eren franquistes no tenen lloc en la massiva beatificació. Us n'oferim una llista


VilaWeb 13/10/13
La macrobeatificació de Tarragona ha oblidat de manera intencionada els morts en circumstàncies semblants que no eren franquistes, molt especialment capellans catalanistes o bascos. Des de diverses comunitats cristianes s'ha fet una forta crítica al caràcter sectari de la cerimònia. VilaWeb us ofereix un llistat de capellans no inclosos en l'acte i no beatificats perquè no eren franquistes, malgrat que les circumstàncies de la seva mort eren semblants:

-El capellà mallorquí Jeroni Alomar Poquet va ser assassinat per les tropes franquistes el 1937, al cementiri de Palma, acusat d'intentar ajudar a fugir un soldat desertor. Se'l considerava pròxim a Esquerra Republicana Balear, partit on militava el seu germà i després de la seva mort l'església es va negar a fer el seu funeral.

-El mossèn de Montblanc Pau Queralt i Gaya va ser assassinat el 1936 per un escamot anarquista. No és beatificat ni ha estat mai reivindicat per l'església degut al seu posicionament inequívocament catalanista.

-Catorze sacerdots bascos van ser afusellats pels franquistes, degut al seu suport a la República. Entre ells Gervasio de Albizu i Martín de Lekuona, assassinats per les tropes del general Mola el 8 d'octubre de 1936. També van ser assassinats l'escriptor i sacerdot José de Ariztimuño, un dels teòrics del nacionalisme basc, José Adarraga Larburu, José Sagarna Uriarte, Alejandro Mendicute Liceaga, José Otano Míguelez, José Joaquín Arín Oyarzabal, Leonardo Guridi Arrázola, José Marquiegui Olazábal, José Ignacio Peñagaricano Solozabal, Celestino Onaindía Zuloaga, Jorge Iturricastillo Aranzábal i Román de San José Urtiaga Elezburu 

-El capellà de Los Corrales (Osca) José Pascual Duaso va ser assassinat per tres legionaris, el nom dels quals va quedar registrat però que mai no van ser perseguits.

-El capellà de l'hospital de Toledo, el pare Muiro, va ser assassinat per legionaris quan va intentar defensar els ferits que hi havia dins l'hospital.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada