dijous, 24 d’octubre del 2013

La justícia argentina admet a tràmit la querella d'ERC per l'afusellament de Companys

Dirigents d'ERC durant l'ofrena floral al president Companys, el passat 15 d'octubre. Foto: Albert Salamé
El diputat republicà Joan Tardà confirma que la magistrada María Servini investigarà la denúncia contra el Franquisme per crims contra la humanitat

La justícia argentina ha admès a tràmit la querella presentada per ERC contra els crims del Franquisme pels assassinats de l'expresident de la Generalitat, Lluís Companys, i 47 altres càrrecs electes republicans.

“Acabem de rebre la notícia d'Argentina que la magistrada Maria Servini ha admès la querella per Crim contra la Humanitat per l'afusellament de Companys”, ha anunciat el diputat d'ERC Joan Tardà aquest dimarts a la nit en una piulada a les xarxes socials. Tardà, que va presentar la querella a Buenos Aires la setmana passada dimarts passat, ha volgut mostrar el seu “agraïment profund al poble i la justícia d'Argentina per haver-se declarat competent per investigar i jutjar l'afusellament del president Companys”.

Els republicans han defensat la querella perquè l'Estat ha tancat totes les portes per fer justícia, per la qual cosa el partit ha hagut de recórrer “a la justícia universal per acabar amb el conegut model d'impunitat espanyol”.

ERC vol aprofitar la causa oberta a l'Argentina contra el Franquisme per personar-se en ella, i considera que els tribunals del país sud-americà poden exercir la seva jurisdicció, conforme al dret penal internacional, sobre “el pla d'extermini als càrrecs electes” d'ERC que van ser assassinats pel règim.

El diputat ha censurat que el model espanyol és una anomalia perquè es declara competent per perseguir dictadures d'altres Estats però ha creat “una cortina de silenci i de reiterada obstrucció a la justícia sobre els crims contra la humanitat comesos durant la dictadura feixista a Espanya”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada