diumenge, 15 de desembre del 2013

SOS Racisme recorrerà l'absolució de García Albiol en el cas dels pamflets xenòfobs

Traducció Estació Collserola
L'entitat critica que la sentència doni a entendre que el discurs de l'odi és acceptable en un context de campanya electoral

Benoît Cros eldiari.es 13/12/13
Xavier García Albiol (PP) encara haurà d'esperar per a saber si han acabat els seus problemes amb la justícia. SOS Racisme ha decidit recórrer la decisió d'absolució de l'alcalde de Badalona en el cas dels pamflets xenòfobs que vinculaven als gitanos romanesos amb la delinqüència. L'entitat antirracista, que actua com acusació popular en el cas, va anunciar aquest dijous que interposarà un recurs d'apel·lació davant l'Audiència provincial de Barcelona abans del 27 de desembre. 

L'associació no està d'acord amb la interpretació que el jutge fa del díptico -que Albiol va repartir juntament amb la presidenta del partit, Alicia Sánchez-Camacho- i de les seves posteriors declaracions. "La sentència dóna a entendre que, durant una campanya electoral, es pot fer ús del discurs de l'odi", va criticar Jose Peñin, portaveu de SOS Racisme. "Aquest missatge pot tenir conseqüències socials molt greus", va afegir. En la seva sentència, el jutge va indicar que Albiol "no va incitar directament a ningú a fer gens, ni de bon tros a cometre un delicte" però va admetre que els fullets "incitaven a votar-lo en les pròximes eleccions" . 

El magistrat també va reconèixer que Albiol va cometre un "atac a l'honor" però que aquest no ho va fer amb la voluntat d'injuriar. "La intenció de l'acusat era la de posar de manifest un problema o aconseguir vots o ambdues alhora. Però el que pretenia no era injuriar", va considerar el jutge. "És una visió molt positiva de les intencions" de l'alcalde de Badalona, va afirmar Jose Peñin. "Que ho faci en campanya electoral ho fa encara més greu", va afegir. 

En canvi, SOS Racisme valora positivament que el jutge hagi considerat com provats els fets detallats per l'acusació durant el judici, Albiol va negar haver pronunciat algunes de les declaracions denunciades per l'entitat. 

Per altra banda, la directora de SOS Racisme a Catalunya, Alba Cuevas, va subratllar "la dificultat" de dur la lluita antirracista a nivell judicial a causa de sentències absolutorias com aquesta. "Ens posa en perill i desprotección", va apuntar. En judicis anteriors, el Tribunal Suprem va absoldre les llibreries Kalki i Europa que estaven acusades de difondre missatges nazis. Segons SOS Racisme, aquestes sentències fan una interpretació "restrictiva" de l'article 510 del Codi Penal. En el cas de l'alcalde de Badalona, l'entitat considera que hi ha motius suficients per a anar en contra de la jurisprudència del Suprem al veure's afectats "els valors de convivència".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada