dilluns, 14 d’abril del 2014

Prop d’un centenar de joves recuperen els búnquers i trinxeres de la Guerra Civil a Blanes

En la foto la Mª José Barreiro apurant els últims minuts de feina a la tarda, netejant l'entrada
del niu de metralladores A.
Video TV Blanes: Jornada Neteja Búnquers Guerra Civil a Blanes 13/4/14

Nota Estació Collserola: Joves i no tan joves, en realitat havia gent de totes les edats

Blanesaldia.com 13/4/14
Text i fotos: Joves d’Esquerra Verda i Alternativa Jove
Joves d’Esquerra Verda i Alternativa Jove van organitzar una jornada de voluntariat per recuperar i restaurar els búnquers i trinxeres de la Guerra Civil a Blanes, que es va dur a terme durant bona part del passat dissabte.

Després que el Ple de l’Ajuntament de Blanes del mes de febrer aprovés catalogar els búnquers com a Bé Cultural d’Interès Local, Joves d’Esquerra verda i Alternativa Jove, van presentar un projecte per recuperar els búnquers de la Guerra Civil a Blanes. I per aquest motiu van organitzar una jornada de treball per tal de dur a terme les tasques de recuperació.

bunquers_1a
 Es va treure vegetació i la brutícia de l'interior dels búnquers
Durant tot el dia, els més de 90 inscrits i inscrites a les jornades van treballar unes cinc hores en sesions de matí i tarda per tal de netejar, buidar de runes i deixalles els interiors, treure els creixements vegetals que hi ha hagut a l’interior. A més, es va desenterrar l’accés a un búnquer situat en un penya-segat, i es va treballar en la recuperació de la trinxera existent, que ja són visitables.
Els búnquers de la Sardana són un conjunt nius de metralladora, alguns d’ells connectats sota el bosc per més de 50 metres de galeries excavades a la roca que els enllacen, i que es construïren com a defensa d’un possible bombardeig o entrada per mar de l’exèrcit franquista a la Costa Brava i del Maresme.
Paella popular i xerrada de Josep Bota
bunquers_2a
 Imatge de la xerrada que va donar Josep Bota
Abans de la jornada es trobaven inaccessibles per l’acumulació de deixalles, brutícia al seu interior i les diverses capes de sorra que s’havien anat dipositant. Tanmateix, són molt desconeguts per la ciutadania blanenca.
Al migdia, una paellada popular i un merescut descans van donar pas a la xerrada de Josep Bota, historiador blanenc que va contextualitzar històricament els fets que van succeir a Blanes durant la Guerra Civil, així com molts d’altres elements de protecció i resistència de la població blanenca davant l’exèrcit franquista que avui ja han desaparegut, o que es recuperaven en aquests treballs de voluntariat.

Les jornades tenen com a objectiu recuperar el patrimoni i la memòria històrica de la vila, així com la preservació del simbolisme que suposen aquestes construccions de resistència contra el franquisme.
bunquers_5a
A més, JEV i AJ van valorar molt positivament el funcionament de la jornada de treball. Van anunciar que els propers dies es llançarà una campanya de micro-mecenatge a través de la plataforma Verkami per recollir els prop de 1.000 euros que costarà la senyalització i creació de les rutes a través de les construccions bèl·liques. Aquesta jornada de recuperació de la memòria històrica tindrà continuïtat en els propers mesos per tal de continuar les tasques de recuperació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada