divendres, 16 de maig del 2014

Documental de TV3 “Después de Dios Muñoz”

Veure vídeo
El passat dia 11 de maig el programa 30 minuts de TV3- Televisió de Catalunya, va emetre el documental “Después de Diós, Muñoz” sobre l’empresari Julio Muñoz Ramonet (18 de juliol, Barcelona- 9 de maig, Saint Gallen) que es va convertir en un dels homes més poderosos de Barcelona i que va acumular una immensa fortuna gràcies a l’estraperlo del cotó i als seus contactes amb el règim franquista en acabar la guerra civil. 

“Después de Dios, Muñoz” és la frase amb què la Barcelona de la postguerra definia el poder de Muñoz Ramonet, un home que va aprofitar la corrupció del moment i es va convertir en el rei del tèxtil. Va acumular un imperi empresarial i financer que, a més d’Espanya, s’estenia per tot el món: des d’Amèrica fins a les Filipines passant per Suïssa, on fins i tot va arribar a posseir dos bancs. 

El reportatge explica la figura de Julio Muñoz Ramonet a través de testimonis que el van conèixer de ben a prop i que ens descobreixen un personatge insòlit, a qui agradaven l’ostentació i els excessos. 

Quan va morir a Suïssa, als 79 anys i fugint de la justícia espanyola, va deixar d’herència als barcelonins el seu palauet del carrer Muntaner i la important col·lecció d’art que hi havia a dins, amb obres d’ El Greco, Goya, Velázquez i altres importantíssims artistes que van des del romànic fins a pintors dels anys 70. 

Aquesta herència va motivar un llarg litigi amb les seves filles i hereves universals que finalment es va resoldre. L’Ajuntament de Barcelona va obtenir les claus del palauet però bona part de les millors obres d’art de la col·lecció no eren a l’interior de la casa. 

El CRAI Biblioteca Pavelló de la República ha col·laborat en el procés de documentació del reportatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada