diumenge, 1 de juny del 2014

Mossos obliguen les persones retingudes a fotografiar-se encaputxades



Directa.cat 1/6/2014 
Imatges cedides per Noa Morales 
Muntatge de Samuel Nacar 

Imatges que mostren com els Mossos van obligar a vestir-se d'una determinada manera els encerclats en l'encapsulament de després de la manifestació #DefensemElsBarris. 

Bertran Cazorla 01/06/2014
La Coordinadora Catalana per a la Prevenció de la Tortura denuncia que l'operatiu que es va viure ahir a la confluència de la Gran Via i el carrer Rocafort vulnera els drets fonamentals.
Nou gir inèdit en les pràctiques dels Mossos d'Esquadra contra les protestes pel desallotjament de Can Vies, al barri de Sants de Barcelona. Més d'una quarantena de furgonetes i uns 300 agents de la Brigada Mòbil –comandades per l'intendent Ignasi Teixidor– van encapsular poc abans de la mitjanit d'aquest dissabte a diumenge dos centenars de manifestants contra el desallotjament de Can Vies. Els van retenir al llarg de tres hores, obligant-los a deixar-se enregistrar la cara i el cos. Van practicar aquesta diligència sense la presència de cap advocat ni en base a l'ordre de cap jutge, i sota l'amenaça de denunciar els retinguts si no ho feien i inclús agredint-los físicament. L'espectacular operació, realitzada en ple centre de Barcelona, a la confluència de la Gran Via amb Rocafort, va suscitar les protestes del veïnat i de centenars d'activistes que van acudir a l'indret a solidaritzar-se amb les víctimes. També ho van fer els diputats de la CUP David Fernández i d'ICV-EUiA David Companyon i l'advocat Andrés García Berrio, de la Coordinadora Catalana per a la Prevenció de la Tortura. Berrio va alertar que aquesta pràctica és irregular, va denunciar que no és la primera vulneració de drets fonamentals que observen entitats defensores dels drets humans aquests dies i va avançar que aquestes entitats estudiaran si emprenen mesures legals per l'encapsulament.

L'operatiu va començar a un quart de dotze, quan un grup de manifestants avançava en direcció a Sants tallant el trànsit de la Gran Via, després de participar en la gran mobilització que aquest dissabte a la tarda va desbordar el centre turístic de Barcelona. Quan s'atansaven a Rocafort, furgonetes de la Brigada Mòbil a gran velocitat van tallar el pas dels manifestants, i els agents antidisturbis els van encapsular. Tot seguit van expulsar la premsa i van disposar els vehicles de tal forma que els mitjans gràfics no poguessin prendre imatges a peu de carrer.

Veto als mitjans gràfics
Dins del perímetre acordonat els Mossos van retenir la massa de manifestants al xamfrà del cantó mar/Besós, i els van advertir que tenien dues opcions: deixar-se identificar i retratar voluntàriament o ser denunciats per desobediència. Les persones retingudes van anar passant a una cua, vigilada a banda i banda per agents antidisturbis, fins arribar a un espai habilitat entre furgonetes on els agents els escorcollaven, enregistraven en vídeo els seus DNI, les seves cares i els seus cossos, i els feien posar amb roba com dessuadores amb caputxa i passamuntanyes. Alguna de la roba no la duien posada quan eren escorcollats, i estava estesa a terra a una vorera propera.

Forçats a retratar-se
Un cop sotmesos a aquest procediment, els afectats anaven sent expulsats del perímetre. Alguns dels que sortien van narrar haver rebut cops de porra durant l'encapsulament, i dues noies van explicar que els agents estiraven del braç alguns dels retinguts per portar-los a la cua. Imatges enregistrades per la Directa demostren que els policies van agredir alguns encapsulats quan aquests van intentar fer valdre el seu dret a no ser retratats amb caputxa en aquell context.

Després de dues hores d'encapsulament van sortir del perímetre quatre furgonetes de transport de detinguts, tot i que fonts oficials dels Mossos d'Esquadra no han detallat quantes persones van ser identificades, quantes traslladades a comissaria i si alguna va ser detinguda. Sí que han assegurat que durant la manifestació de la tarda es van efectuar 50 identificacions i set detencions, quatre per part dels Mossos i tres per part de la Guàrdia Urbana.

“Una diligència de prova que en tot cas s'ha de fer davant de la presència d'advocat”
L'actuació policial va desfermar la preocupació d'entitats protectores dels Drets Humans. L'advocat i membre de la Coordinadora Catalana per a la Prevenció de la Tortura, Andrés García Berrio, va personar-se al lloc dels fets exigint que s'aturés una pràctica que viola els drets de la persona, segons va denunciar. Obligar algú a posar-se una roba i ser retratat amb ella “és una diligència de prova que en tot cas s'ha de fer davant de la presència d'advocat, i hom té dret a negar-se”, ha advertit García Berrio. “No es pot condicionar la privació de llibertat a sotmetre's a aquesta diligència de prova penal”, ha advertit el lletrat, que ha considerat que fer-ho vulnera els drets fonamentals a la intimitat i a la presumpció d'innocència.

En aquest sentit, García Berrio ha advertit que les entitats de defensa dels drets humans estudiaran si emprenen mesures legals per denunciar aquestes vulneracions. “Hem detectat aquests dies moltes pràctiques irregulars”, ha advertit el lletrat, que ha parlat que aquesta pràctica de l'encapsulament “és un pas molt més endavant del que s'estava fent fins ara”. “Ja està bé que tinguem una brigada mòbil al marge de la llei; la Brigada d'Informació no pot fer aquestes pràctiques, no tolerarem cap més pràctica il·legal en aquest país”, ha declarat García Berrio.

Compareixença urgent d'Espadaler
També hi van acudir els diputats del Parlament David Fernández, de la CUP, i David Companyon, d'ICV-EUiA. Companyon va anunciar que reclamarà la compareixença urgent del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, perquè doni explicacions sobre aquesta actuació, i va lamentar que la dimissió de l'exdirector de la Policia Manel Prat no hagi suposat un canvi de política, a la llum d'aquesta actuació.

Intensa cassolada veïnal i concentració solidària amb les víctimes
L'operatiu va estar acompanyat durant pràcticament tot el temps que va durar d'una sorollosíssima cassolada: nombrosos veïns des dels seus balcons, vianants amb els seus clauers i inclús ciclistes fent sonar els timbres de les seves bicis van expressar el seu rebuig a l'actuació policial. Durant les tres hores que va durar l'encapsulament van acudir al lloc dels fets prop de 400 activistes, que van expressar amb crits la seva solidaritat amb els afectats per l'encapsulament i el seu rebuig a l'operació.
Un cop van aixecar l'operatiu, les furgonetes de la Brigada Mòbil van marxar del lloc entre crits, increpacions, i cops. Un dels agents va reaccionar obrint la porta del copilot d'una de les furgonetes, amb la intenció de ferir algun ciutadà, sense èxit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada