dissabte, 12 de juliol del 2014

Inauguració de l’exposició “Helios Gómez. La revolució gràfica” al MUME


Amb participació del CRAI Biblioteca Pavelló de la República
Blog de la Biblioteca del Pavelló de la República 10 Jul 2014
Dissabte dia 12 de juliol de 2014, s’inaugura l’ exposició de l’artista Helios Gómez (Sevilla, 1905-Barcelona, 1956) al Museu Memorial de l’Exili (MUME) a la població empordanesa de La Jonquera.
 
Helios Gómez pertany a una  generació d’artistes d’entreguerres molt compromesa amb les causes polítiques i socials. Conegut pels seus treballs en el camp del disseny, de la publicitat, trobem el seu art a capçaleres de diaris, cartells militants i il·lustracions publicades en la premsa. Va destacar també en altres tècniques com el dibuix, l’aquarel·la i la pintura mural.
 
Va compaginar la seva feina amb una intensa militància política. Les seves idees el van portar  camí de l’exili durant la dictadura de Primo de Rivera. Va estar a París i després a Brussel·les, Amsterdam, Viena i la URSS. Finalment es va instal·lar a Berlín on va col·laborar amb diverses publicacions. En acabar la dictadura, l’any 1930, va anar a Barcelona on col·labora amb revistes com L’Opinió, La Rambla, La Batalla, L’Hora, Nueva España, Mundo Obrero y El Mono Azul. L’any 1936 participa en la creació del Sindicat de Dibuixants Professionals de Catalunya, organisme impulsor del cartellisme militant durant la Guerra Civil espanyola. El mes de juliol del mateix any lluitarà per la defensa de la ciutat de Barcelona a les barricades.

Després de la derrota republicana l’any 1939 es refugia a França on serà internat a camps de concentració. Torna a Barcelona i a causa de la seva activitat política clandestina va ser arrestat en diverses ocasions i tancat a la presó Model de Barcelona, on pintà un oratori conegut amb el nom de La Capilla Gitana i composa un corpus poètic. No va ser alliberat fins a 1954, morint dos anys més tard.
 
Aquesta exposició l’organitza l’Associació Cultural Helios Gómez, fundada per Gabriel Gómez, fill de l’artista, i la historiadora Caroline Mignot el 1998. S’encarreguen de promoure la vida i obra de l’artista i de preservar el seu llegat documental i artístic.
 
El CRAI Biblioteca del Pavelló de la República manté una molt bona relació amb la fundació i són nombroses les vegades que hem col·laborat plegats. A tall d’exemple direm que el llibre Helios Gómez, la revolución gráfica,  que es basa aquesta exposició, va ser editat utilitzant material del nostre fons.
 
 La podeu veure fins el 9 de novembre de 2014. No us la perdeu!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada