dissabte, 29 de novembre del 2014

En record a les dones preses a les Corts

 
Estudiants de la Universitat de Barcelona ideen monuments que recuperen la memòria de l’enderrocada Presó de Dones. Durant la dictadura franquista va ser una de les principals institucions repressores del règim, però el seu record va romandre amagat dècades després de la seva desaparició.
 
El Digital.bcn.cat 25/11/2014 Susagna Alcón
Una instal·lació provisional situada dins el perímetre del que va ser la Prisión Provincial de Mujeres de Barcelona entre els anys 1939 i 1955, a la cantonada dels carrers de Joan Güell i d’Europa, busca recuperar la memòria d’aquelles dones preses pel règim franquista. Ho fa mostrant les set propostes de monument que han elaborat els estudiants del màster de Disseny Urbà de la Universitat de Barcelona, que han ideat projectes d’art públic que recordin la desapareguda Presó de Dones de les Corts.
 
Entre les idees hi ha una caixa soterrada, oculta alhora que transitada, i que només es desvetlla de nit; o unes indicacions que porten fins al Camp de la Bota, on van ser afusellades 11 dones durant el franquisme. Tal i com explica Núria Ricart, professora de la Facultat de Belles Arts de la UB, “el que volem és obrir el debat ciutadà sobre quin tipus d’espai públic volem i com volem recuperar la memòria d’aquestes persones a través d’aquestes propostes”.


Una institució ara invisible
Un grup d’experts, reconeguts internacionalment, valoren el treball d’aquests estudiants en unes jornades que busquen proposar un monument permanent. Pedro Brandão, professor d’Arquitectura de la Universitat de Lisboa, és un dels participants. Per a ell, el record “pot ser una obra que s’ha d’interpretar, que no sigui òbvia, però que d’alguna manera connecti, agradi estèticament i que l’assumpte sigui rellevant per a les persones”.
 
Per tenir-ne tots els elements, els participants recorren en una ruta guiada el perímetre aproximat dels terrenys que ocupava la presó i els expliquen l’envergadura que va arribar a adquirir. El centre penitenciari va ser una de les institucions repressores més importants de l’Estat durant la dictadura franquista. Creat en un inici pel Govern de la Generalitat Republicana per a unes 150 persones, durant el règim franquista va arribar a albergar gairebé 2.000 recluses i més de 40 nens a mitjans de l’any 1939. Actualment, però, només una placa en recorda superficialment la historia.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada