dimecres, 5 de novembre del 2014

Escàndol per la prohibició de Correus de distribuir cartes del 9-N

 
L'empresa estatal admet la negativa a Girona i a Platja d'Aro perquè la tramesa 'incomplia la normativa'
 
VilaWeb Dimecres 05.11.14
Correus ha retornat 50.000 cartes que el batlle de Girona, Carles Puigdemont, pretenia enviar a les llars de la ciutat per instar a la participació el proper diumenge 9 de novembre. L'ajuntament paga un correu franquejat però, tot i això, l'empresa estatal ha retornat les cartes. Fonts de l'ajuntament apunten que Correus té la directriu de no enviar res que tingui a veure amb el 9-N.
El batlle de Girona, Carles Puigdemont, va enviar 50.000 cartes a les llars de la ciutat on, a banda d'instar a participar, adjuntava informació sobre els set punts de votació que hi haurà distribuïts per la ciutat i també tres butlletes. A la carta, el batlle remarca que el 9 de novembre és una 'cita històrica' i destaca que és un procés democràtic basat en la llibertat d'expressió. Així mateix, aprofita per desitjar que la diada transcorri 'de forma cívica, festiva i amb plena normalitat d'una democràcia madura'.

A la carta també recorda que el món local s'ha mostrat a favor de la consulta i que al mateix plenari de Girona s'ha aprovat per 'amplíssima majoria' donar suport a la consulta. D'altra banda, es compromet a què el consistori vetllarà perquè sigui una jornada 'inclusiva, cívica i participativa'. 'Tots hi som convidats a participar, pensem el que pensem, parlem la llengua que parlem. Totes les opcions són igualment bones, vàlides i legítimes. Per això Girona ha de ser un exemple de participació i civisme', recull la carta.

Cartes retornades a Girona
Aquestes 50.000 cartes s'havien d'enviar a través del franqueig postal que el consistori paga a Correus per enviar totes les cartes sense necessitat de posar-hi segell. La sorpresa de l'ajuntament, però, és que totes les cartes han estat retornades. Fonts de l'ajuntament asseguren que l'empresa estatal té la directriu de no enviar res que tingui a veure amb el 9-N.

Davant d'aquesta situació, el consistori no ha abaixat els braços i ha comptat amb l'ajuda de voluntaris que des del dimarts s'han dedicat a treure les cartes dels sobres franquejats i posar-les de nou en un altre sobre. Serà una empresa contractada per l'ajuntament l'encarregada de distribuir bústia a bústia totes les cartes.

La indignació de el batlle de Girona
El batlle de Girona, Carles Puigdemont, ha declarat que no troben 'cap explicació raonable' al fet de que Correus hagi retornat les cartes. 'Correus té l'obligació de repartir les cartes i que no ho faci per raons de tipus ideològic perquè no comparteix el contingut ens situa en un escenari preocupant', ha manifestat el batlle.

Puigdemont atribueix la decisió a un 'error polític d'algú que s'ha extralimitat en les seves funcions' i alerta que demanaran les explicacions pertinents perquè s'ha vulnerat el dret fonamental a la informació dels ciutadans de Girona.

A més, recorda que Correus va guanyar per concurs el contracte per a la distribució de les comunicacions postals de l'ajuntament i, per tant, estudiaran si hi ha hagut incompliment de contracte. 'La nostra obligació és fer prevaldre els interessos de l'administració', ha manifestat.

Incidències també a Castell-Platja d'Aro
Correus no només s'ha negat a distribuir informació relacionada amb el 9-N a Girona. A Castell-Platja d'Aro (Baix Empordà) també s'han trobat una situació similar. Al municipi l'institut on es podrà votar el 9-N està situat al nucli de Castell d'Aro i, per tant, allunyat de la zona de Platja d'Aro i S'Agaró. Per decisió de CiU, ERC i la secció local de l'ANC, es va decidir posar un servei de bus gratuït perquè la gent pogués desplaçar-se des de diferents punts del municipi fins a l'IES Ridaura.

Per tal de donar a conèixer aquest servei, també van editar 3.000 fulletons on s'explicaven els detalls d'on agafar l'autobús, així com els horaris. Llavors, es van adreçar a Correus i van formalitzar un contracte perquè els fes la tramesa de 1.500 cartes a les llars on l'empresa estatal té controlat que hi viu habitualment gent. Les altres 1.500 les distribuïen ells mateixos a comerços i punts d'interés. El cost del servei era de 93 euros, la mateixa tarifa que Correus aplicaria per a la tramesa de qualsevol tipus de publicitat.

El regidor de CiU Josep Maria Solé ha explicat que dimarts al matí van rebre una comunicació verbal per part dels treballadors de l'oficina de Correus del municipi. 'Ens van dir que tenien ordres de dalt de no enviar-ho i ens van donar a entendre que era perquè és material relacionat amb el 9-N', ha lamentat el regidor. Un grup de voluntaris s'està encarregant de distribuir els fulletons a les bústies de les cases.

Correus respon que s'ajusta a normativa
Fonts de Correus han explicat que van decidir no repartir les cartes a Girona, ni els fulletons a Platja d'Aro, per ajustar-se a allò que mana la Llei Postal. Segons l'empresa pública, en tots dos casos la fórmula que es va escollir per als enviaments va ser la que es coneix amb el nom d'impresos sense direcció. Per dur-la a terme, és obligatori que allò que s'envia es presenti o bé amb un sobre obert o bé, directament, sense sobre.

L'Ajuntament de Girona va escollir la primera opció i, en el cas de Platja d'Aro, la segona (els fulletons es van entregar directament perquè se'n fes el bustiatge). Tots dos van entregar els feixos de cartes i fulletons divendres passat.

Des de Correus expliquen que, en els casos d'impresos sense direcció, el contingut d'allò que s'envia es revisa simplement per evitar problemes amb les tarifes (és a dir, que no es vulguin fer passar per aquí trameses que s'han d'enviar d'una altra manera). En veure que, tant en el cas de Girona com en el de Platja d'Aro, els enviaments estaven relacionats amb el 9-N (i que es podria tractar de propaganda electoral) des de l'empresa pública es va decidir elevar-ho als serveis jurídics, per veure si es podien fer o no els enviaments.

Com que la resposta podria trigar fins a una setmana en arribar, i veient que aleshores ja no hi hauria temps de fer el bustiatge, Correus diu que es va informar els dos remitents per evitar problemes i es van retornar tant les cartes de Girona com els fulletons de Platja d'Aro.

Tot i això, aquest mateix dimecres, els serveis jurídics de Correus ja s'han pronunciat sobre l'afer. I la resposta ha estat categòrica: tant les trameses de Girona com la de Platja d'Aro estan vinculades a la consulta, afectada per la suspensió del TC i, per tant, no es poden distribuir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada