dimarts, 16 de desembre del 2014

Operació de l'Audiència Nacional espanyola i els Mossos d'Esquadra contra el moviment llibertari

400 antiavalots han escorcollat la Kasa de la Muntanya on han identificat a la premsa que s'hi apropava i han tancat el perímetre
Fins al moment la policia ha detingut onze persones, algunes de les quals en cases particulars.

Continuen els escorcolls. Segons fonts judicials, els Mossos tenen previst traslladar les persones detingudes a Madrid de forma “molt ràpida”

Directa.cat 16/12/14
A un quart de sis del matí, un operatiu format per 700 agents dels Mossos d'Esquadra s'ha mobilitzat per dur a terme una operació contra el moviment llibertari. Complint ordres de l'Audiència Nacional espanyola, en un operatiu ordenat pel jutge Javier Gómez Bermúdez, els agents han assaltat la Kasa de la Muntanya, històrica casa okupada de Barcelona que enguany compleix 25 anys d'activitat. Els Mossos han rebentat l'accés principal de la casa per poder accedir-hi i, en aquell moment, un helicòpter de la policia s'ha situat a sobre de l'edifici il·luminant-lo amb un potent focus. Els antiavalots han arrencat un arbre i un pivot del carrer per poder aparcar-hi els furgons.

Segons ha pogut saber la Directa, una vintena d'habitants de la casa han estat a temps de reunir-se al gimnàs per romandre a l'expectativa. En el moment de la irrupció policial, a l'edifici hi havia dos infants de cinc i sis anys. Els Mossos han separat les menors juntament amb el seu pare a la planta baixa, alhora que han pres dues persones de la vintena restant com a testimonis de l'escorcoll. Els agents han inspeccionat tota la casa i han requisat els telèfons mòbils, ordinadors portàtils i tots els aparells informàtics que trobaven al seu pas.

L'operatiu policial el formaven agents de la Divisió d'Informació dels Mossos d'Esquadra, acompanyats d'un gran nombre d'efectius de la Brigada Mòbil que, entre altres tasques, han conformat un perímetre a tota la zona que impedia acostar-se a la casa. Els antiavalots portaven escopetes de projectils de Foam i identificaven a la premsa que s'apropava a cobrir la notícia. Diverses veïnes han informat del gran dispositiu policial que hi havia desplegat: almenys quinze furgonetes al carrer Larrard i deu a Sant Josep de la Muntanya. A més a més a un parell de punts de la Vila Gràcia, concretament als carrers Sant Salvador, Vilafranca i Ros de Olano, s'hi han desplegat més agents per escorcollar habitatges.

A més a més, els agents han confiscat tot tipus de documentació, així com nombroses eines del taller elèctric de la casa. També han revisat al detall les joguines de la mainada. Els agents han permés abandonar l'edifici diversos adults i les dues criatures, però no així a la resta de persones que es trobaven dormint a l'interior de la casa abans de la irrupció policial. A mitja tarda els agents havien escorcollat la gran majoria de dependències de la Kasa de la Muntanya.

L'escorcoll de la Kasa de la Muntanya ha finalitzat a les sis menys deu de la tarda segons consta a l'acta que ha aixecat l'agent judicial desplaçada des de Madrid. La comissió judicial ha sortit de l'edifici a aquella hora però no han deixat còpia de l'inventari de tot el material requisat –procediment contemplat a la llei. Els agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra encara s'han mantingut dins l'edifici 30 minuts més, malgrat la retriada de la comissió judicial.

Un portaveu de la Kasa de la Muntanya ha explicat a la Directa que la porta d'accés i dues de les finestres de l'edifici estan “totalment destrossades”. Així com d'altres elements del mobiliari de l'interior de l'immoble, que també ha patit greus desperfectes. En relació a l'operació demà a les dotze del migdia, diverses portaveus i un advocat de la Kasa de la Muntanya oferiran una roda de premsa davant la porta de la casa okupada.
 
Per la seva banda els Mossos d'Esquadra han donat per acabada aquest vespre l'operació Pandora, amb un balanç definitiu d'onze persones detingudes. Un comandament policial s'ha posat en contacte amb els advocats de les detingudes per citar-los demà dimecres a la una del migdia a la comissaria dels Mossos ubicada a la carretera de Prats de Lluçanès a Sabadell, per tal de prendre'ls-hi declaració. Després d'aquest tràmit seran traslladades a les dependències de l'Audiència Nacional a Madrid.

Esbotzen la porta d'un matrimoni de jubilades per error
En el marc de l'operació, i segons han informat la Directa les persones afectades, una desena de Mossos ha entrat al domicili particular d'un matrimoni de jubilades, tot esbotzant-ne la porta a les cinc del matí. Els agents han demanat "disculpes" per l'error i assegurat a la parella que, una vegada aquesta hagi avançat el pagament de la reparació, el cos públic els retornaria l'import. Preguntades per aquest mitjà, a la sala de premsa del cos policial no han volgut fer declaracions al respecte.

Les reaccions no s'han fet esperar i s'han convocat concentracions per aquesta tarda. A Barcelona es preveu una concentració a les 17h a la plaça Orfila i una altra a les 19h a la plaça del Diamant. També hi haurà mobilitzacions a Berga, Girona, Igualada, Manresa, Reus, Tarragona, València, Terrassa i Vilafranca. A l'Estat espanyol les cites seran a Madrid, Saragossa, Valladolid i Salamanca.
 
En aquest context, a primera hora del matí, una cinquantena de persones ha tallat durant mitja hora la Travessera de Dalt de Barcelona, en una acció espontània i solidària amb la casa okupada, fins que agents antiavalots els han dispersat pocs minuts després de les vuit. Posteriorment, el grup solidari s'ha desplaçat fins a la plaça Lesseps on han fet una crida a concentrar-se. Des de l'exterior de la casa, situada al barri de la Salut del districte de Gràcia, s'han escoltat diversos petards i es podien veure enmig de la foscor llums de diverses llanternes dins de l'edifici.

Operació ordenada per l'Audiència Nacional
Fins al moment la Directa ha pogut confirmar onze detencions en catorze registres, tretze a Catalunya i un a Madrid. Una de les detencions ha estat efectuada a un parc de bombers de la ciutat de Barcelona per agents de paisà encaputxats. Els policies s'han endut emmanillat el bomber fins al seu domicili al barri de Sant Andreu de Palomar per registrar l'habitatge. La darrera detenció s'hauria efectuat a un domicili proper a la Plaça del Sol de la Vila de Gràcia, on els Mossos han dut a terme un altre escorcoll. A més del centre social Kasa de la Muntanya, s'han confirmat diversos escorcolls més d'entitats: al barri de Sant Andreu de Palomar els Mossos d'Esquadra han entrat a l'Ateneu Llibertari del Palomar, i al Poble Sec han fet el mateix a l'Ateneu Anarquista. També s'ha pogut confirmar l'escorcoll de dos domicilis a Nou Barris i, com a mínim, quatre domicilis més a Sant Andreu de Palomar.
 
L'àrea de comunicació dels Mossos d'Esquadra ha fet pública una nota de premsa on atribueix l'assalt a Kasa de la Muntanya a un gran operatiu policial, en el marc del “cas Pandora”. En la missiva, els Mossos afirmen que és l'Audiència Nacional la que ha ordenat l'operatiu, que continua en marxa i que s'està duent a terme a diverses poblacions de Catalunya i Madrid. Segons el text, el seu objectiu seria “desarticular una organització terrorista de caràcter anarquista, a la qual se li atribueixen diversos atemptats amb artefactes explosius”. Finalment, afirmen que ja s'haurien detingut diverses persones pel delicte de pertinença a una "organització criminal" amb "finalitat terrorista" de "caràcter anarquista".

Segon assalt a la Kasa de la Muntanya
No és la primera vegada que un cos policial accedeix a l'interior de Kasa de la Muntanya. El 18 de juliol de l'any 2001, l'aleshores delegada del govern espanyol a Barcelona, Júlia Garcia Valdecasas, ordenava el desallotjament de l'edifici i enviava els antiavalots de la Policia Nacional espanyola a la casa okupada del barri de la Salut. Valdecasas ho va justificar al·legant que des de l'interior de l'immoble s'estaven produint agressions contra els agents que desallotjaven l'habitatge okupat de Can Nyoki, situada just enfront de Kasa de la Muntanya. Aquella operació va acabar en no res: el jutjat de guàrdia de Barcelona va ordenar la retirada dels agents considerant que es tractava d'un desallotjament il·legal. Posteriorment, el jutge de guàrdia va incoar un expedient contra el cap dels antiavalots de Barcelona, Silverio Blanco, acusant-lo de desallotjament il·legal i robatori. La causa finalment va quedar arxivada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada