dissabte, 12 de setembre del 2015

El govern declara el 15 d'octubre de 2015 Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i de la repressió franquista

Ofrena floral del govern a la tomba del president Companys, el 15 d'octubre passat al Fossar de la Pedrera de Montjuïc Foto: ORIOL DURAN
  • La data coincideix amb el 75è aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys

  • L'acord dóna compliment a la Llei del Memorial Democràtic i altres resolucions del Parlament 

El govern ha acordat declarar el 15 d'octubre de 2015 Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura franquista. La data coincideix amb el 75è aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys, el màxim representant institucional del país i únic president escollit democràticament de l'Europa occidental que ha estat executat pel feixisme.

La Generalitat es compromet a adoptar les mesures necessàries per donar coneixement públic d'aquest acord a les diverses institucions catalanes i als ciutadans i organitzacions. En especial, a comunicar-ho a víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista i les seves famílies, així com a entitats memorialistes.

L'acord del Consell Executiu dóna compliment a la Llei 13/2007, de 31 d'octubre, del Memorial Democràtic, i, en especial, a la referència que s'hi fa en el preàmbul al necessari reconeixement memorial a totes les víctimes. També respon a les nombroses resolucions del Parlament de Catalunya en relació amb la Guerra Civil i la posterior dictadura franquista.

L'acord té en compte l'existència de pluralitat de memòries, que han de ser reconegudes sense ressentiments i de forma constructiva, i les diverses iniciatives que s'han posat en marxa per a l'esclariment de la veritat i la reparació moral i simbòlica de totes les víctimes i supervivents.

Així mateix, s'ajusta a les nombroses resolucions i informes dels diversos organismes de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), i en particular a l'informe amb data 22 de juliol de 2014 del relator especial de l'ONU sobre la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició, després de la seva visita a Catalunya al gener de 2014.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada