diumenge, 29 de novembre del 2015

El districte de Nou Barris engega la retirada d’elements franquistes


BTV.cat 29.11.2015  Rocío Romero / Marta Ballesta
L'Ajuntament retirarà durant el 2016 i 2017 tots els símbols franquistes presents a Nou Barris. El govern municipal ha presentat un pla per catalogar aquesta simbologia i eliminar-la de l'espai públic, sobretot les plaques d'habitatges de protecció oficial del règim. També es revisarà el nomenclàtor de carrers del districte. Les entitats de la Taula per la República esperen que la plaça de Llucmajor canviï de nom de cara el 14 d'abril.

La primera actuació serà encarregar al Grup d’Història de Can Basté un inventari per quantificar i classificar tots els elements franquistes que es troben repartits pels espais públics de Nou Barris. Es tracta, sobretot, de plaques de l’Instituto Nacional de la Vivienda, que inclouen el jou i les fletxes de la Falange Española de las JONS.

La recerca permetrà actualitzar l’últim estudi, fet el 2008, que va comptabilitzar 4.361 plaques d’habitatges protegits del franquisme, 706 a Nou Barris. També incloïa monuments, làpides i altres elements que, majoritàriament, ja s’han retirat.

L’Assemblea de Joves de Nou Barris la Miliciana ja havien denunciat la persistència d’aquestes plaques, que ells mateixos havien començat a retirar en accions reivindicatives que van documentar en vídeo i que van exposar en el Consell Plenari del districte de l’octubre.

Quan estiguin documentades, l’Ajuntament s’adreçarà a les comunitats de veïns per informar que les plaques seran retirades de les façanes. Aquesta mesura entronca amb el compliment de la Llei de memòria històrica, que insta les administracions a retirar la simbologia antidemocràtica dels espais de titularitat municipal. En el cas dels espais privats, com els edificis d’habitatges, la responsabilitat recau en els seus propietaris, però deixa marge a la intervenció pública per fer-los adaptar a la norma.

La plaça de Llucmajor canviarà de nom aviat
El conjunt de mesures del consistori inclou també la revisió del nomenclàtor. Hi destaca el canvi de nom de la plaça de Llucmajor, que els veïns reivindiquen des de fa anys que passi a dir-se plaça de la República. Segons Pep Ortiz, portaveu de la Taula per la República, el canvi es podria fer efectiu abans del 14 d’abril. La Taula aplega associacions veïnals, entitats culturals i diversos partits polítics i ha organitzat nombrosos actes per fer visible la seva demanda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada