diumenge, 6 de març del 2016

Nou Barris aprova canviar el nom de la plaça de Llucmajor per plaça de la República

La històrica estátua de la República col·locada en Nou Barris des de 1988
BTV 02.03.2016 
El plenari de Nou Barris d'aquest dimecres ha donat l'aprovació definitiva perquè la plaça de Llucmajor, on conflueixen la via Júlia i el passeig de Valldaura, es converteixi en la plaça de la República. Així doncs, se substituiran dues plaques de nomenclàtor, la senyalització viària que indica la plaça i la informació de les parades d'autobús. El canvi de nom materialitza una reivindicació veïnal que ve de lluny. 

El plenari ha informat favorablement del canvi amb 12 vots a favor d’ERC, PSC i Barcelona en Comú, i amb els vots en contra de Convergència, que ha demanat que es consulti directament els veïns de Verdum, Porta i la Prosperitat, i també del Partit Popular, que ha defensat que el nom de plaça de Llucmajor està estretament vinculat a la història del barri. Ciutadans també s’ha posicionat en contra al·legant que 700 signatures no són prou per canviar el nom de la plaça, però estan a favor que la plaça de la República es pugui ubicar en un altre punt de la ciutat.

La Ponència de Nomenclàtor ja va aprovar el canvi de nom a mitjan febrer. Ara només queda pendent l’elaboració d’un expedient d’aprovació que signaran el president de la Ponència i l’alcaldessa, Ada Colau. La inauguració del nou nom es farà el pròxim 14 d’abril, coincidint amb el 85è aniversari de la proclamació de la Segona República.

El nom de la plaça de la República es visualitzarà amb la substitució de dues plaques de carrer, alguns rètols de la senyalització viària que indiquen la plaça i la informació de les parades d’autobús. La parada de metro de la Línia 4, però, mantindrà el nom de Llucmajor. El municipi mallorquí no desapareixerà del nomenclàtor de la ciutat, ja que donarà nom, a canvi, als jardins de la Segona República.

La regidora de Nou Barris, Janet Sanz, considera que el canvi de nom de la plaça “no és cap anècdota urbana ni cap caprici polític” ni “cap acte de ‘revengisme’ polític”. En un article al diari ‘El País’, la regidora ha argumentat que a la ciutat encara no hi ha cap espai explícitament dedicat als valors republicans i que es tracta de donar resposta a una demanda dels veïns de Nou Barris.

De fet, associacions i veïns del districte van recollir més de 600 signatures l’any 2011 reclamant la plaça de la República. El 14 d’abril de 2012, unes 200 persones es van manifestar per tornar a fer visible la reivindicació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada