dijous, 1 de gener de 2015

Gestions de la Justícia espanyola en la investigació dels bombardejos d'avions italians sobre Barcelona

Bombardeigs de la Legió Còndor: un crim per encàrrec de l'exèrcit espanyol comandat per Franco
El ministeri espanyol de Justícia està tramitant la investigació sobre els bombardejos a Barcelona durant la Guerra Civil. Itàlia es va negar fa pocs mesos a proporcionar informació dels responsables encara vius dels bombardejos
 
Llibertat.cat 29/12/2014 
Segons alguns mitjans, ha anuncitat que farà valer els acords internacionals perquè les autoritats italianes col·laborin en el cas.
 
El ministeri de Justícia espanyol s'hauria posat en contacte amb el d'Itàlia per demanar que es compleixin amb el conveni d'assistència judicial internacional perquè els responsables cooperin amb la investigació. Aquest conveni s'hauria de fer efectiu pel fet que tots dos països el van signar. Aquesta querella pels bombardejos sobre la població civil de Barcelona és la única que s'està investigant a l'Estat per crims durant la Guerra Civil.
 
La investigació arrenca de dues peticions que va fer el jutjat de Barcelona que porta el cas per identificar els pilots i soldats que encara viuen i que van participar en els bombardejos.
 
El passat mes d'agost les autoritats italianes es van negar a col·laborar amb les dues peticions: es van limitar a identificar 4 comandaments ja morts però es van negar a donar dades sobre els dels pilots encara vius, un dels quals que va ser condecorat fa poc.
 
Itàlia va aturar la investigació
Les autoritats italianes van aturar la investigació oberta per un jutjat barceloní per localitzar els militars italians que van participar en els bombardejos feixistes sobre Barcelona durant l'anomenada Guerra Civil. 
 
El Ministeri de Justícia Italià i el Tribunal d'Apel·lació de Roma, màxim òrgan judicial, va donar instruccions perquè "es paralitzi el procediment i no es doni més informació a les autoritats espanyoles." Segons es va assenyalar a l'agost, el bloqueig poc casual de la investigació obeiria "a interessos polítics i al fet que l'Administració italiana hagi de fer front a una eventual responsabilitat civil."
 
Els jutjats italians van poder identificar més de mil integrants de la Squadra Legionaria Baleares, a la qual s'atribueixen els bombardejos de Barcelona.  Després d'acudir a diversos arxius i investigar els noms dels assassins que van llançar bombes contra la població civil de Barcelona, la investigació ha descobert que com a mínim un dels aviadors de l'exèrcit feixista que hi va participar és viu.