dissabte, 22 de desembre de 2012

"Tal como lo vi". La colectividad de Cerdanyola/Ripollet 1936

Reedició ampliada i amb llicència Creative Commons d'un dels llibres de José García, "Carreta", el secretari de la col·lectivitat agrària de Cerdanyola del Vallès i de Ripollet el 1936. Una orientació, des d'un antic model social i econòmic, per construir en col·lectiu una alternativa al Capitalisme.

Per fer-ho, iniciem una campanya de micromecenatge, crowfunding en diuen, per fer possible aquesta reedició, com es va fer la original: sense subvencions, feta per la gent. Aquí teniu l'enllaç per si voleu col·laborar i/o compartir.
Descripció del projecte
"Esta colectividad que nos ocupa, de la que formé parte y que dejó una profunda huella en mí, por su gran riqueza humana y social, fue una realización del pueblo por el pueblo mismo" José García Sánchez, Carreta

UN LLIBRE PER APRENDRE DEL PASSAT I PER CONSTRUIR EL FUTUR
Com funcionava una col·lectivització del 1936? Realment va ser una revolució social? Reeditarem un llibre esgotat i gairebé oblidat. Una oportunitat única per conèixer l'experiència des de dins.

El procés d'autogestió protagonitzat pel moviment obrer a la Catalunya del 1936 va afectar principalment les indústries, fàbriques i tallers. D'agràries van haver-hi poques, i la de Cerdanyola-Ripollet va ser una d'elles. I comptem amb un testimoni de primera mà que ens descriu la seva existència, el seu funcionament, els seus pros i els seus contres. Així doncs, des de la perspectiva de la història local, coneixerem amb exactitud i entendrem el que va ser un procés revolucionari a casa nostra.

Aquest llibre és també un homenatge a la memòria i a la lluita emancipatòria encapçalada per l'anarquisme, que va fer realitat enmig d'una guerra contra el feixisme, els somnis de llibertat i equitat social reivindicats des de principis del segle XX.

UNA REEDICIÓ COL·LECTIVA I AMPLIADA
Un llibre que manté les característiques de l'original: una reedició popular, sense subvencions, feta per la gent. Amb un doble valor: recuperar el llibre en sí pel seu valor històric i al mateix temps reivindicar l'autoorganització, en un moment actual de frau (no de crisi!), per recuperar les nostres vides al marge de l'actual sistema capitalista.

La reeedició anirà acompanyada amb un apèndix documental, a partir de diferents arxius i de la recerca amb fonts orals, i un recull fotogràfic per acreditar la redacció original.

Llibre original en castellà, prologat per Joan Martínez Alier, i apèndix documental en català i castellà.