dissabte, 9 de febrer de 2013

Girona retirarà el títol de fill adoptiu a Primo de Rivera

El ple també retirarà dilluns aquest reconeixement al militar colpista Emilio Barrera Luyando
VilaWeb.cat  9/2/13
El batlle de Girona, Carles Puigdemont, que en declaracions a VilaWeb no ha estalviat retrets aquesta setmana a l'estat espanyol després del segon contenciós rebut per l'ajuntament de part de la delegació de l'estat, continua ferm en la seva tasca de retirar tota simbologia feixista de la ciutat. El ple de l'ajuntament retirarà dilluns el títol de fill adoptiu de la ciutat al dictador Miguel Primo de Rivera. Aquest reconeixement li fou atorgat per decisió del ple de 24 de gener de 1926. El ple també té previst retirar els honors al militar colpista Emilio Barrera Luyano, que fou reconegut com a fill predilecte i adoptiu de Girona el 1926. Barrera Luyano va ser capità general de Catalunya durant la dictadura de Primo de Rivera i va participar del cop d'estat del 1936. Girona ja va retirar el 2006 el títol de batlle honorari i perpetu a Francisco Franco. Puigdemont destaca que amb aquesta decisió la ciutat 'finalment deixa de tenir indesitjables' entre els seus fills adoptius.
L'equip de govern porta a votació dilluns aquestes dues mesures, que seran aprovades amb tota probabilitat. Puigdemont ha explicat que va demanar als arxivers de l'ajuntament que li fessin saber quines persones 'que no són cap exemple democràtic pels seus lamentables currículums' tenien aquestes distincions per tal de fer-les retirar.
'La voluntat és fer net i que persones indesitjables com aquestes no tinguin reconeixements que no es mereixen", ha dit el batlle. 

El ple de setembre de 2006 ja es va retirar el títol de batlle honorari i perpetu al dictador Francisco Franco, després de 42 anys de tenir aquest reconeixement. L'acord es va prendre amb els vots a favor de tots els grups i amb l'abstenció del PPC.
En aquesta ocasió, Puigdemont ha explicat que ha comunicat a tots els portaveus la decisió de revocar aquests reconeixements als dos militars i confia que totes les formacions votaran a favor. 

Miguel Primo de Rivera va exercir una dictadura a l'estat des del 1923 fins al 1930. Durant aquests anys, va eliminar tota la simbologia del catalanisme. Emilio Barrera Luyano va ser capità general de Catalunya entre el 1924 i el 1930 -durant la dictadura de Primo de Rivera- i també va participar del cop d'estat del general Franco de juliol de 1936