dilluns, 4 d’agost de 2014

Un grup de joves reconstrueix part del Poble Vell de Corbera d'Ebre


Ebre Exprés 15/07/2014
Nois i noies d'entre 14 i 17 anys participen aquest juliol al camp de treball ?Esclatant la memòria' fent tasques de servei al municipi, declarat "lloc d'interès històric" pel Parlament de Catalunya el 1992.
 
La recuperació de tres espais que configuraven la via principal de la Vila antiga seguint criteris arqueològics, visitar les trinxeres utilitzades durant la guerra civil o analitzar algunes qüestions sobre la Batalla de l'Ebre  són algunes de les activitats que s'estan duent a terme. 

El camp fomenta la cultura de pau posant de manifest les tràgiques conseqüències d’un conflicte armat i col·laborant en la difusió dels valors necessaris per evitar-ho: diàleg i respecte per la diferència.


'Esclatant la memòria' és un camp de treball que té com a objectiu ajudar a la recuperació de la memòria història al mític poble Corbera d'Ebre. Mitjançant activitats i serveis diversos de reconstrucció del Poble Vell, es pretén apropar els joves a la realitat de la guerra civil i, d'aquesta manera, treballar la cultura de pau a partir de l'anàlisi de les conseqüències d'un conflicte armat. 

Ahir al matí, l'alcalde del municipi, Antonio Álvarez, acompanyat per la coordinadora de Joventut a les Terres de l'Ebre, Teresa Marcelino, i la Directora de Serveis Territorials de Governació i Relacions Institucionals, Rosa Peig, van visitar el camp i van poder parlar amb els participants d'enguany i veure les tasques concretes que estan realitzant.

Durant quinze dies aquest juliol, vint- i- quatre joves d'entre 14 i 17 anys realitzen treballs de condicionament de tres espais del Casc Antic: el carrer de l'Amargura i dues cases properes que permetran habilitar l'accés a un petit carreró. Cal destacar que el treball de neteja i retirada d'aquests espais no  comença de zero: parteix de la feina feta pels participants de l'edició d'aquest camp de l'estiu passant, que van treballar avançant notablement la recuperació dels espais.

Donada la importància dels fets històrics i les conseqüències patides en la morfologia del nucli antic de Corbera d'Ebre, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe),  l'Ajuntament de Corbera i l'Associació del Poble Vell han estat treballant durant els últims anys en la recuperació de la memòria històrica. Aquest camp de treball de la Direcció General de Joventut (DGJ) del Departament de Benestar Social i Família, gestionat per la Fundació Escolta Josep Carol, permet seguir treballant en aquesta línia.

A banda del treball de la memòria històrica a partir de les tasques més tècniques o bé d'activitats més reflexives, una altra característica del camp de treball és l'aplicació de la metodologia escolta. L'autonomia personal, el treball en petit grup, el contacte amb l'entorn natural i social o la participació democràtica a partir d'assemblees protagonitzes pels mateixos joves són alguns exemples de l'empremta escolta en el dia a dia del camp.

A banda de les activitats de reconstrucció, els participants també estan duent a terme activitats complementàries per conèixer una mica més l'entorn, com ara rutes guiades per alguns espais emblemàtics de la batalla de l'Ebre. A més, hi ha programades diferents activitats de lleure com ara una gimcana de descoberta del pobre, cinefòrums o tallers de reciclatge.