divendres, 1 de maig del 2015

Ateneos catalans reclamen el patrimoni expoliado durant la Guerra Civil i el franquisme

Traducció Estació Collserola
Barcelona, Europa Press 17/4/15
Un total de 17 ateneos catalans, encapçalats per la Federació d'Ateneus de Catalunya, han signat un manifest per a reclamar a les administracions que investiguin el patrimoni que va ser expoliado a les entitats culturals durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, i que aquest sigui retornat o es compensi a les victimas de les incautaciones.

Les entitats s'han dirigit a la Generalitat i a l'Estat perquè es facin càrrec d'una devolució que sí que es va dur a terme per als partits polítics i els sindicats, però que es va denegar a associacions, entitats i particulars, "discriminant a part de les victimas de la dictadura", ha criticat aquest divendres en roda de premsa el president de XarxAteneu, Pere-Joan Pujol.

Es tracta de béns mobles i immobles, entre els quals hi ha edificis, documents i drets de borsa, però dels quals no disposen d'un catàleg i el valor del qual no han pogut cuantificar --pel que demanen que s'investigui--, encara que calculen que serà molt costós, "més incòmode que els papers de Salamanca", ha explicat el president de l'Ateneu Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui, Jaume Pieres.

El text --que està obert a aportacions i noves adhesions--, va ser impulsat en una reunió de XarxAteneu, sota el nom de Taula d'entitats afectades pel règim franquista, i reclama un patrimoni que es troben en la seva majoria en mans del Govern, com propietat de ministeris i sindicats, o bé ha estat venut. L'ONU VA ASSENYALAR FALTES

El membre de la Comissió de la Dignitat Josep Cruanyes ha apuntat que una comissió de Drets Humans de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) va assenyalar durant una visita a Espanya, en 2013, nombroses faltes del compliment de les obligacions dels estats que han tingut una dictadura, per a evitar que es torni a repetir, que entre altres coses va subratllar la necessitat de prendre mesures perquè les victimas recuperessin el patrimoni.

Han identificat l'Estat espanyol com el principal actor, que no sol no ha depurat responsabilitats ni demanat disculpes, sinó que "segueix honrant a qui van fer l'expolio", motiu pel qual no descarten dirigir la queixa a entitats internacionals.

Els representants dels ateneos han criticat que l'Estat ha desoído les peticions sobre una situació que s'hauria d'haver resolt fa 30 anys, i han citat a l'ONU per a recordar que es tracta d'uns deures que "no prescriuen".

El president de l'Ateneu Enciclopèdic Popular (AEP), Manel Aisa, ha assenyalat que, a pesar que la Generalitat va ser també una víctima, el Govern i l'Ajuntament de Barcelona "van fer seves" durant la transició democràtica propietats que havia confiscat la Falange a l'AEP, el que converteix aquestes institucions en corresponsables, ja que no han fet fins a ara un gest per a retornar-les.

Entre els béns expoliados es troben un total de 55 edificis del Centri Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria (CADCI), que posseïa entre altres coses l'antic camp on el Futbol Club Barcelona entrenava, ha esmentat el secretari de l'entitat, Daniel Laspra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada