dissabte, 15 d’octubre del 2011

Catalunya recuerda los 71 años del fusilamiento de su ex presidente Companys

Tomba de Lluís Companys al Fossar de la Pedrera

BARCELONA, 15 (EUROPA PRESS)

Catalunya recordarà aquest cap de setmana els 71 anys de l'afusellament del president de la Generalitat republicana Lluís Companys.

Durant el cap de setmana es faran diversos actes que recordaran la efeméride: aquest dissabte per la matinada hauran marxes de torxes i a primera hora del matí, les autoritats faran la tradicional ofrena floral as castell de Montjuïc.

També aquest dissabte s'hissarà una bandera catalana, com va fer Companys en 1936 quan es va retornar el castell de Montjuïc a la capital catalana, i la 'senyera' va ser retirada pel franquisme, i ara onejarà de forma permanent.

Va anar sobre les 6.30 hores del 15 d'octubre de 1940 quan Companys va ser afusellat en la Fossa de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc, donant compliment a la pena de mort que havia imposat un consell de guerra sumarísimo per "rebel·lió militar".

Les últimes paraules que va pronunciar Companys van ser 'Per Catalunya', i ell mateix va assegurar per escrit que deixava aquest món sense rancor. En el moment del seu afusellament, Companys tenia 58 anys, i va rebutjar dur una bena en els ulls en el moment de la seva execució.

El president de la Generalitat republicana va ser detingut per la Gestapo el 13 d'agost de 1940 a França, on es trobava.

Va ser extraditat poc després, i el dia abans de la seva mort va ser condemnat per un tribunal militar.
La efeméride es produïx després que aquesta mateixa setmana l'associació Memòria i Història de Manresa hagi difós la publicació de cinc cartes inèdites que Companys va escriure des de la presó després dels 'Fets d'Octubre' de 1934.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada