Maquis


Veure videos "El Maquis a Catalunya (1939-1963)" al final del text.

Reconeixement per als maquis per Joan Busquets
Traducció Estació Collserola
L'escamot antifranquista catalana
El Maquis a Catalunya (1939-1963) 

La Catalunya Nord, Girona i Lleida, va anar sempre camino de passada tant per a les partides que obstaculitzen com per a les quals sortien. No es pot parlar d'escamots organitzats en les forests com les d'Andalusia , Astúries, Galícia, León o Cantàbria i tantes altres repartides per la nostra geografia, doncs en aquest cas no va haver embolsamiento ni cèrcol algun, tot el contrari, l'èxode del final de la guerra va tenir com sortida la frontera francesa. En general, en les muntanyes de Catalunya, no van haver agrupacions guerrilleres permanents com va ocórrer en altres llocs de la península, excepte els intents de crear una en la zona sud-oest de Tarragona, en connexió amb l'escamot valencià i aragonesa (AGLA).

Els nostres guerrillers van treballar en el fosc anonimat d'una negra i trista postguerra i contra la feroç repressió franquista que no va donar caserna i va aplicar despietat la "llei de fugides". Ningú va reconèixer el mèrit de la seva lluita que es va estavellar contra la incomprensió de tots. Van ser abandonats, relegats i fins a repudiats pels els seus va ser arravassada la glòria per l'oblit.

Les noves generacions han de conèixer una història que se'ls ha furtat, la història dels guerrillers i la seva lluita, que no està en els llibres de text perquè molts creuen que és un pes que han d'alleugerir. El nostre compromís és fer-los comprendre, a les noves generacions que aviat ens revelaran, que la història d'aquests homes no és un llast, hem de descobrir-los l'orgull d'aquest passat.

Aquells homes, els guerrillers, eren anarquistes, mai van renunciar a les seves idees ni van rectificar gens del que era consubstancial amb l'ideal que havien abraçat. Van lluitar en la guerra oberta i quan ja no havien fronts de batalla ells els van crear sense més cobertura que el seu valor i llanço. Homes sols i solitaris, no van ser il·lustrats, no van deixar diaris que pogués recollir els seus pensaments la posteritat. Van deixar els seus cossos trencats per les forests i tàlvegs del país que estimaven.

Tots aquests guerrillers exercien d'herois sense si més no proposar-se'l, sense saber-lo, sense menyspreu de la vida, però també sense preocupacions d'ascens ni de pagues extraordinàries, ni de desfilades amb xaranga, ni de elogiosas citacions, ni aparell publicitari. No tenien altre nord ni guia que lluitar, virilment, per un poble tiranizado per la dictadura franquista.

¿Herois o bandits? Aquesta és la pregunta que es fan tots. La creença que eren bandits és la qual ens ha volgut deixar la repressió per a esborrar qualsevol bon record. Yashal Kemal, escriptor turc, afirma que els bandits viuen de l'amor i de la por, si no més que inspiressin por, ningú els donaria suport. Els nostres guerrillers no haguessin durant tants anys en aquella lluita sense caserna i al final sense esperança, si no haguessin contat amb l'amor de molts compatriotes que els van donar recer i suport.

Un poc d'història

L'èxode de la derrota republicana es va convertir en diàspora i es van anar repartint per tots els racons del Món, però abans van haver de passar pel suplici d'improvisats camps de concentració en les platges com el de Argelés-sur-Mer, sense més protecció de l'inhòspit clima d'aquella regió francesa en el mes de març, que els filats amb arços que envoltaven aquell camp de “acollida”. Van arribar a conviure en aquell recinte fins a 80.000 republicans, vigilats (i humiliats) per la Garde Mobile Républicaine (GMR) i tropes colonials com els tiradors senegaleses i els spaliis marroquins. La destinació juga, de vegades, cruelment amb els humans: Aquells homes que venien fugint dels moros de Franco, es van trobar amb els moros dels francesos.

Als espanyols que van traspassar la frontera camí de l'exili, se'ls va obligar a deixar l'armament bèl·lic, no així el polític del que cadascun va ser fidel guardià i també les querelles partidistes de la guerra van viatjar a França, reproduint-se els esquemes que havien presidit la vida republicana i en els camps de concentració van abandonar qualsevol dels projectes unitaris que s'haguessin concebut i que eren de desitjar. Es van transformar de nou en comunistes, socialistes o llibertaris i per a la seva desgràcia, això seguiria ocorrent durant tot el franquisme. Van ser els comunistes els primers en organitzar-se. A l'agost de 1940 ja existia en el camp de Argelés un comitè del PCE integrat per Sixto Agudo “Blanco” i Antonio Rosell, que van començar a coordinar-se amb altres camps de refugiats.

Els esdeveniments internacionals als quals es va abocar el Món als pocs mesos, no van ser propicis per a prendre cap acció efectiva contra el règim de Franco, al contrari molts dels nostres exiliats amb significació política, bastant van tenir amb fugir de les arpes de la GESTAPO o dels seus auxiliars francesos de Vichy.

Queda clar, per tant, que fins a 1943 o 1944 , la regió es va mantenir tot el tranquil·la que podia estar sota la vigilància atenta i repressora de la Policia i de la Guàrdia Civil. Una de les majors activitats va ser passar pels Pirineus fugits de la repressió nazi o personal militar aliat, pilots majorment, camí de Portugal, per a la seva repatriació, amb la major o menor benevolència de les autoritats espanyoles.

Així com en tota Espanya, la lluita armada va estar liderada i dirigida pel PCE, al com es van haver d'unir socialistes i llibertaris, abandonats pels seus dirigents que no aprovaven aquells mètodes, a Catalunya, la resistència armada va estar en mans dels anarquistes, qui la van desenvolupar i van impulsar en la seva totalitat.

Els comunistes, ho van intentar al principi aprofitant l'intent d'ocupació de La Vall d'Aran. Van començar a introduir-se pels passos fronterers, i igual que altres grups, en la capital barcelonina partides comunistes a l'agost de 1944 assalta la fàbrica de cerveses Moritz i el 14 d'octubre ja s'enfrontaven davant un consell de guerra.

L´Agrupació Guerrillera de Catalunya, va prendre el relleu, i als pocs mesos d'actuació ja van ser detinguts i desarticulats.

El PSUC, partit comunista de Catalunya, en 1946 va començar a actuar com lluita guerrillera urbana. Entre 1946 i 1947 és el període d'activitat important. Es conten nombrosos atemptats, vies fèrries, voladura del monument de la Victòria i tal vegada el més important: el 29 de Novembre de 1946 van volar una part de l'edifici dels tallers del periòdic del Moviment Solidaritat Nacional (abans Solidaritat Obrera), se suposa que aparto de la gran alarma, amb la finalitat d'acabar amb el director Luys Santamarina, doncs el seu despatx va desaparèixer, juntament amb altres parts de l'edifici, en la voladura, no van aconseguir el seu propòsit doncs aquest Sr. es va retardar prou com per a salvar la seva vida, no així el cap de rotativa, un operari de la mateixa i una noia de servei domestico que passava en el moment de l'atemptat. Aquest segon intent també va ser desarticulat i a l'octubre de 1948 ja estaven enfront d'un consell de guerra.

Els fracassos davant la repressió, per la rapidesa i quantitat d'elements que eren detinguts i les friccions entre el PCE i el PSUC que es van anar accentuant fins a arribar a una crisi orgànica ja que el PCE, centralista i unificador, no podia consentir aquella branca nacionalista i en el seu intent d'absorbir-la, van dedicar els seus esforços en aquests intents quan millor haguessin servit per a la lluita armada. Tot això va afectar a l'escamot urbà comunista que en 1947 havia desaparegut pràcticament. A partir d'aquest moment el moviment anarquista va ser el preponderant en la lluita armada antifranquista a Catalunya i principalment a Barcelona.

L'acció, des de França de l'intent fracassat d'invasió de La Vall d'Aran , provocarà que diverses divisions de l'exercito s'allotgin i patrullin amb intensitat tot el territori de Catalunya Nord (Lleida i Girona) amb la qual cosa queda desbaratada qualsevol acció conjunta i coordinada amb significatiu personal, doncs són de fàcil localització davant el dispositiu desplegat. Seran sempre, els quals es moguin per territori enemic, petites partides o homes sols, normalment coneixedors de tots les senderes, camins i vericuetos que conduïen des de França fins a qualsevol punt de Catalunya i aquest no podia ser altre que Barcelona una capital de densa població on es podien ocultar amb facilitat i des del qual els seus cops tenien major eco popular i repercussió internacional

Va anar en la Ciutat Condal, i per extensió a Catalunya—en particular les zones que separen Barcelona de la frontera francesa—, des d'Andorra al Cap de Creus, on més durada va tenir i on major intensitat va arribar l'acció guerrillera. Es podria també haver parlat de l'escamot urbà de Madrid, de València, de Sevilla, de Màlaga, de Granada, de Saragossa de A Corunya, d'Astúries o del País Basc. Però, malgrat l'existència de grups amb denominacions tals com “Grups de Caça de la Ciutat”, “Grup els Dinamiteros”, “Grups de Guerrillers del Pla” i altres, les seves accions van ser esporàdiques i sense gran impacte.

Curiosament les organitzacions polítiques i sindicals —socialistes, anarquistes i republicanes— estaven en contra de la lluita armada.
A més sospitaven de les ambicions polítiques del PCE i temien la seva capacitat de captació. Per a descol·locar-se dels comunistes i desvincular-se dels quals advocaven per la lluita armada, van remetre una carta a l'Ambaixada americana per a deixar clar que no compartien els mètodes del PCE. El mateix ocorria amb els socialistes de Indalecio Prieto. Els dirigents del PSOE es van trobar, sense pretendre'l, amb dos importants nuclis guerrillers a Astúries i León, i només van tenir com objectiu que no portessin a terme accions armades, i la forma de treure'ls d'Espanya. El ple socialista de setembre de 1945 va desautoritzar l'organització de "revoltes i incidents". Els anarquistes també estaven frontalment contra la resistència armada, i els guerrillers de filiació llibertària que van operar a Catalunya des dels anys quaranta als seixanta, ho van fer amb el recel o contra l'opinió de l'organització confederal.

En conseqüència, els combatents anarquistes no solament havien de lluitar contra les forces de repressió de la dictadura, sinó també contra la incomprensió i indiferència de la seva pròpia organització.

És de suposar que era una actitud merament hipòcrita i política, doncs sense ajuda per la “porta del darrere” és poc imaginable que freturoses de suport moral i material, no haguessin pogut perllongar-se les seves actuacions tants anys.

El MLE es va limitar, per tant, fins a 1953 a “lliurar armes, documentació i explosius” als grups d'acció. No existia una cobertura orgànica i tampoc respatller teòric per a les accions dels seus militants que, en la millor tradició anarquista, practicaven el lliure albir armat: grups com els "Maños", «Els Anònims» o «Talión» van començar a actuar en la ciutat de Barcelona

Acorralats per les forces de repressió, abandonats per les seves organitzacions s'havien convertit en un problema per als enllaços, l'any de 1949 va marcar la fi de la resistència organitzada encara que els espertenecs van continuar fins a 1952, data que fixa oficialment el final de la resistència armada.

A mitjan 1952, Santiago Carrillo va realitzar una autocrítica sobre els escamots i descobreix amb les primeres vagues generals les possibilitats del moviment de masses que poden ser més efectives, en el moment, que la lluita armada. Les vagues que es van estendre a partir de 1951 per les capitals industrials més importants —Barcelona, Madrid, Pamplona, Sant Sebastià i Bilbao—, descobria un ventall de moguis possibilitats polítiques i van convèncer al Partit Comunista que el temps del maquis havia passat.

La dècada dels cinquanta va excloure qualsevol possibilitat d'èxit al moviment subversiu encapçalat pel partit Comunista i, el més important, va convertir a l'escamot en un anacronisme.

En Catalunya, una vegada comprovat que l'anarquisme ha aconseguit major influència en la regió, el P.C.E., aconsegueix a l'octubre, segons ens refereix Guy Hermet que “la seva filial catalana, el P.S.U.C., faci (amb ell) pública la seva decisió de combinar l'acció legal i il·legal. Encara que els dos continuen atribuint un lloc relativament important en la seva premsa a l'acció dels guerrillers, que de fet estan a punt de ser eliminats totalment, ho fan per a posar en relleu la seva oposició al recurs a l'O.N.U. i a solucions “internacionals” per a reemplaçar el franquisme, preconitzades pels socialistes i moderats”. No obstant això la crisi iugoslava, afecta per complet a aquesta “aliança” entre el P.C.E- i el P.S.U.C . Comorera, és considerat ja “titista” empedreït, en unió de Del Barri, són expulsats mesos més tard del Partit,

Americans i europeus van donar un pas més en la seva estratègia respecte a Espanya i van passar de tolerar el franquisme a donar-lo suport amb importants crèdits. L'autarquia econòmica, que havia afavorit la permanència d'un moviment armat, donava pas a un desarrollismo que desarmava una part de les bases materials que havien fet possible aquesta resistència. La paulatina incorporació al mercat laboral de joves que no havien fet la guerra, i l'emigració del món rural a les ciutats o a l'estranger a la recerca de millores en la seva vida, i la introducció en la labranza dels primers mètodes mecànics que arribaven al nostre país després de la asoladoras guerra civil i mundial, confirmaven la necessitat d'una estratègia nova. Els guerrillers i els seus mètodes pertanyien al passat, desconnectats com estaven dels treballadors de les ciutats, avantguarda de la possible lluita contra el sistema. El model a seguir ho va proporcionar la vaga de tramvies a Barcelona.

La vaga dels tranvias

La cridada “vaga dels tramvies” s'havia iniciat el 1 de març de 1951 en la capital catalana i, encara que el pretext va ser la pujada d'un 20 per cent del preu del bitllet dels transports urbans, el component polític era inequívoc: es van boicotejar els transports públics i es va produir, per vegada primera en una ciutat espanyola des del final de la guerra, la presència de piquets, alguna cosa veritablement revolucionari. Era impressionant veure, a primeres hores del matí, als obrers caminant diversos quilòmetres per a arribar als llocs de treball, menyspreant als tramvies que passejaven sense altre passatge que el conductor, cobrador i un “gris” com protecció. Aquest espectacle es repetia al terme de la jornada, sense un desmai per part d'aquells estranys huelguistas que mostraven la seva protesta negant-se a utilitzar el tramvia per al seu desplaçament. Durant deu dies, ningú va pujar a cap transport públic. Poques vegades es tornarà a veure en una comunitat de milió i mig d'habitants una unitat de criteri i tan gran perseverança, sense un desmai.

Durant el dia, els estudiants i qui no ho eren es van dedicar a sabotejar a pedradas els tramvies i amb tota classe d'ardits, aconseguien el descarrilament del vehicle. Es van arrencar les llambordes de la calçada i es van aixecar barricades des de les quals es lluitava contra la força pública. El Govern va aquarterar les tropes i de Madrid van arribar centenars de policies armats per a reforçar el dispositiu repressiu de la dictadura en la capital catalana. Les autoritats es van veure obligades a rebaixar el bitllet al seu preu anterior, creient que amb aquest gest el problema estava solucionat, però aquest tenia arrels molt més profundes. Es van equivocar: creien haver arreglat l'assumpte però en realitat s'havia demostrat, als ulls de tots que amb la unió era possible arribar a metes fins a llavors inimaginables. Acabat el dels tramvies va començar una vaga general, també d'impressionants proporcions i de caire revolucionari.

La metxa prendió i es va transmetre la vaga general al País Basc i Navarresa en els dies següents, i es va desplaçar fins i tot, encara que molt feblement, als recintes universitaris madrilenys.

Encara que sembli un contrasentit, al començament dels cinquanta Franco podia sentir-se bastant tranquil. Havia estat il·legalitzat el PCE a França i el Buró Polític repartit pel món, un Partit Socialista testimonial, els anarquistes en profunda decadència i dividits entre si, ...i dels republicans ni se sabia.

Les potències europees i Estats Units, van començar a distribuir la seva ajuda a l'Espanya de Franco. El règim, amb el seu primer mandatari al capdavant es va sentir segur i afalagat pel reconeixement internacional.

No li preocupaven al "Cabdill" a l'excés la vaga dels tramvies, els moviments estudiantils, les “farses” monàrquiques i la renovació sindical on els comunistes començaven a compartir llocs d'enllaços sindicals amb els falangistes del Sindicat Vertical, (incipient naixement de CC.OO.) gens d'això, va entendre, posava en perill la prolongació del seu règim. La intervenció dels països democràtics o l'escamot (o la conjunció d'ambdues) haurien constituït l'únic perill, i aquests ja eren una amenaça del passat.

Protagonistes principals d'aquests anys de lluita van ser Francesc Sabate Llopart “Quico”, en unió dels seus dos germans i de Ramón Vila Capdevila “Caracremada”, Josep Lluis Facerías, Wenceslao Jiménez, el cap de “Els Maños” i Marcel·lí Massana.

L'enllaç amb França era Francisco Arago, que cap al mes de juny, va introduir un grup de sis escollits activistes per a reforçar la denominada Secció de Defensa. Estaven proveïts d'abundant armament, amb el propòsit d'estendre la seva acció en el Baix Llobregat, on guiats per Arago, s'havien dirigit tots.

Establerts els corresponents dipòsits d'armes en llocs segurs, van marxar a Barcelona, per a reorganitzar la Secció de Defensa, que estava pràcticament desapareguda ja que detingut Marcet per la Policia el 8 d'agost com presumpte col·laborador en l'atracament frustrat al Frontó Novetats va quedar confiscat per la policia un important alijo d'armes i explosius.

Altra partida anarquista, la del Avellaneda, vola la línia d'alta tensió de Terrassa i realitza un atracament a Martorell.

MARCEL· LI MASSANA

Les primeres partides rurals d'obediència anarquista a Catalunya es van acomodar en el Llobregat alt i mig. La més famosa dels anys quaranta va ser la dirigida per Marcel·lí Massana Balcells “Pancho”, tinent d'infanteria de l'Exèrcit de la República durant la guerra civil. Com la majoria dels militars republicans després de la contesa, Massana es va convertir en visitant assidu de presons, tribunals especials i cuartelillos de la Benemérita. Massana -qui fins i tot no ha tingut objeccions en autocalificarse com “bandit generós”- va decidir enfrontar-se a l'aparell repressiu del franquisme en les comarques de Berguedá, Solsonés i Valls. A l'agost de 1945, va entrar a Catalunya amb un grup de set homes. Más realista que els maquis procedents de França i que ignoraven el que ocorria en l'interior d'Espanya, Massana i els seus amics no es presentaven com libertadores del país sinó com passeurs i contrabandistes. Sabia que, per a uns camperols tenallats per la por, els contrabandistes resultaven menys compromesos que els guerrillers.

El grup es va especialitzar en sabotatges contra les torretes metàl·liques de conducció elèctrica, utilitzant per a això explosiu plàstic i els corresponents detonadors que portaven de França. També va inaugurar oficialment una tàctica que repetirien després els altres grups d'acció anarquistes, i que consistia a realitzar una sèrie d'accions subversives i repassar la frontera. Acompanyat d'Antonio Torres “Gachas”, Jorge Pons “Tarántula”, Jaime El Puig “Tallaveneres” i José Pérez Pedrero “Tragapanes”, entre uns altres, va realitzar nombrosos segrests, atracaments i sabotatges durant diversos anys.

Van evitar en tot moment causar baixes a la Guàrdia Civil, salvo quan el preu era la pròpia vida així ho exigiria, ja que atemptar contra guàrdies civils no era operatiu: el règim els substituïa sense dificultat i, a més, augmentava la repressió. Així, la partida de Massana, assalta les oficines de la mina de lignits de Serchs, i es duu els jornals d'una setmana, acció aquesta que va repetir en altra ocasió. A principis de 1950 realitza un segrest a casa Ca Xacás, del terme de Castellar del Ríu. Aconsegueix 100.000 pessetes pel rescat

En l'estiu de 1950 Massana va efectuar l'última incursió a Espanya. En la seva explicació de per què va abandonar la lluita, ha confessat que ho va fer perquè la confederal es va desentendre dels maquis i perquè havia llibertaris que no es jugaven la vida des de 1939, però que anaven dient “que més que un guerriller, era un atracador que s'estava fent milionari”

Segons Téllez, els plantejaments dels dirigents “van ser activitats estèrils que van consumir als millors homes del moviment llibertari, van malbaratar els escassos mitjans existents i van impossibilitar la creació d'organismes eficients capaços de desenvolupar l'ofensiva a força d'objectius concrets, immediats i escalonats”.

JOSEP LLUIS FACERIAS “FACE”

Facerías “Face”, qui des de 1939 havia estat hoste involuntari de presons i camps de concentració, dels quals va ser alliberat en 1945. Cambrer de professió, la seva fama va ser comparable a la de “Quico" Sabaté i va ocupar la secretaria general del Moviment Ibèric de Resistència (MIR), després transformat en el Moviment Llibertari de Resistència (MLR), que tenia com objectivo enquadrar als grups d'acció llibertaris i que va ser dissolt al febrer de 1948. Josep Lluís Facerías, separat de Marcel·lí Massana, en 1947 forma, amb altre més, partida independent i s'oculta en la ciutat de Barcelona per algun temps. Al principi roben vehicles per a traslladar-se als pobles, amb la finalitat de donar atracaments per a proveir-se de la liquiditat que cicatera Toulouse els escatimava. Un d'ells ho realitzen a Granollers i s'apoderen de 40,000 pessetes, i altre en la fàbrica de màquines d'escriure Hispà-Olivetti, amb un botí de 300.000 pessetes de l'època

Facerías atraca una fleca en Cerdanyola, però ensopega amb la Guàrdia Civil de Montcada i perd el “Tonón” i el “Niño”. Nous actes de sabotatge sofrixen les línies d'alta tensió de Riegos y Fuerzas del Ebro, la línia fèrria dels Ferrocarrils Catalans, en el terme de Sant Vicent i la d'alta tensió de Girona a Manresa, en el terme de Serchs

Heus aquí la ressenya de més actuacions de Facerías: El 30 d'abril, un grup de cinc guerrillers, armats amb metralletes, s'apoderen de 100,000 pessetes en la sucursal del Banc de Biscaia, situat en el carrer Rocafort; el 11 de juny, novament en la sucursal del Banc de Bilbao del carrer Mallorca, s'apropien de 163.000 pessetes; el primer d'agost en una fàbrica de taulers situada en la carretera del Port, es duen 125.000 pessetes. En aquests avatars la Guàrdia Civil va detenir a dues dels seus components, Feliciano Pernigna i Alberto Santaolaria “Castelló”.

Segueix l'activitat de Facerías durant el mes de setembre. El 24, s'aconsegueixen 700.000 pessetes del Banc Hispà Colonial, situat en la llavors avinguda del Generalísimo (avui, Diagonal); a l'endemà altre d'un milió en la sucursal del carrer Muntaner, de la mateixa entitat; un altre de 250.000 pessetes a la Banca Pérez López d'Hospitalet i finalment, un quart cop de 400.000 pessetes en la sucursal, també de Banc Hispà Colonial del carrer Major de Gracia

El 2 de juliol de 1949 Facerías i el seu grup, proveïts de pistoles i algunes magranes de mà, irrompen en la fàbrica ICANSA, en el carrer Pedro IV, d'on es duen 37.000 pessetes; altre grup, es presenta en l'Hotel Pedralbes, al carrer Miret i Sans, s'apropien 4.000 pessetes de la caixa, més 7.000 i algunes alhajas dels hostes. Per a poder fugir utilitzen fins a dos cotxes que a aquest efecte tenien preparats. Dos assalts durant els dias 13 i 17 a una empresa d'automòbils i a les oficines dels Ferrocarrils Catalans aconsegueixen un botí de 100.000 pessetes.

A l'agost d'aquest any, Facerías va atracar dos meublés amb la finalitat d'aconseguir la documentació dels allotjats que després servia per a la falsificació d'altres documents que ajudaven a la lluita.

Un cop important és el del 12 de Julio, Facerías assoleix un botí de 600.000 pessetes mitjançant l'atracament a la joieria Rudolf Bauer i a la fàbrica d'automòbils Eucort. Per a completar l'operació, van portar a terme diversos tirotejos contra comissaries, policies i tot tipus d'objectius sensibles del franquisme.

La intenció era “mantenir el clima d'inseguretat” i Barcelona, en efecte, semblava recuperar una nova fase de el “poble en armes”, expressió molt volguda dels anarquistes. Durant diversos mesos, la capital catalana va respirar un clima de intranquilidad motivada per les accions subversives dels llibertaris. Tots aquests incidents van provocar la destitució del cap superior de Policia, Manuel Chinchilla, rellevat per José María Rodríguez Albert.

El 9 d'octubre, 11 guerrillers es presenten en el meublé “Casita Blanca”, tallen el fil telefònic i s'apropien de 37.000 pessetes, totalitat dels diners que damunt duien els clients, sorpresos en tan inesperat moment. Amb l'atracament a una joieria de la Via Laietana, on s'apoderen de joies i metàl·lic per valor de 115.000 pessetes. Es donen per finalitzades les “expropiacions anarquistes”, per algun temps en la ciutat de Barcelona, expropiacions que es destinaven a la compra d'armament, munició i atendre a les despeses que ocasionava una xarxa de bona cobertura, que els posés a salvo de la policia i ajudar als presos i les seves famílies, cosa que li hagués correspost fer a l'Organització de Toulousse. S'hagués evitat aquesta extensa llista d'atracaments que distorsionaven a l'opinió pública sobre la veritable fi dels guerrillers.

El 19 de març de 1950 el grup de Facerías va resultar detectat per la Guàrdia Civil en Santa María de Montcada després d'un cop econòmic, i en l'enfrontament va morir Franquesa. Al maig de 1950, la policia va localitzar al grup de Facerías i en una emboscada va morir un dels seus integrants, Guillermo Ganuza Navarrès. El dia 26 d'agost del mateix any, en altre parany de la Guàrdia Civil en els límits amb la frontera francesa, van morir altres dos membres del grup de Facerías, Celedonio García Casino “Celes” i Enrique Martínez Marín “Quique”.

Era el moment de retornar a França durant una temporada per a reposar forces i veure de captar nous components que reemplacessin les baixes i rendir comptes en aquell diàleg de sords que eren les seves relacions amb la Confederal.

En el mes de juny de 1951, Facerías va regressar a Barcelona, malgrat que els problemes amb l'organització confederal continuaven accentuant-se fins a la ruptura, i el 19 de juliol va ser eliminat per la policia el seu company Saborit en un trolebús barceloní. El 21 d'octubre de 1951 Facerías va assaltar de nou altre moble, el “Pedralbes”, on, després d'un forcejament, va matar a un client, Antonio Masana Sanjuán, important home de negocis franquista que es trobava en companyia d'una neboda menor d'edat. Els mueblés (hotels dedicats al lloguer d'habitacions per diverses hores) constituïen llocs excel·lents per a aconseguir diners, documentació i evitar els chivatazos per força pública. Ningú denunciava una extorsió realitzada en una casa de cites.

Aquell succés va omplir de consternació a la ciutat i per tant va activar àdhuc més, si cap, el zel de la repressió.

Aquest succés, el cansament de tan atrafegada vida i desenganyat de la cúpula anarquista, que els deixava abandonats a la seva sort, Facerías va deixar d'actuar en 1951 i es va traslladar a viure a partir de 1952 a Itàlia.

En l'any 1956, “Quico” Sabaté va aconseguir contactar amb Facerías, i aquest, menys radical que Sabaté, va efectuar un últim intent d'assegurar-se el respatller confederal abans d'entrar a Espanya però només va rebre bones paraules. Quan Sabaté es va assabentar d'aquests contactes, ja en la capital catalana, va trencar definitivament amb el seu company i ho va abandonar a la seva sort a Barcelona, una ciutat de la qual “Face” duia absent diversos anys i tot just mantenia enllaços, conseqüència d'aquesta circumstància va fer que Facerías prengués el camí de tornada. Va Assolir arribar a la frontera francesa amb dificultat, encara que el 17 d'agost de 1957 va regressar de nou a Barcelona —l'últim viatge— acompanyat de l'italià Goliardo Fiaschi i de Luis Agustín Vicente. “A Facerías els seus amics li havien preparat l'embarco cap a Amèrica, on contava amb amistats sòlides que anhelaven abraçar-lo. Però no, Espanya era para Facerías —com per a Sabatér— una cridada fascinadora”, escriu Téllez Sola. El 30 d'agost Facerías havia concertat un contacte amb dos vells companys en els voltants del manicomio de Sant Andreu. Quan va acudir a la cita, els dos amics, sense saber-lo ell, havien estat ja detinguts.

Seguint el seu costum, Facerías va prendre un taxi i una hora abans de l'entrevista, va recórrer la zona amb la finalitat d'observar si havia alguna cosa anormal. Però la policia havia organitzat el cèrcol de forma tan discreta que Facerías no va advertir cap anomalia. Aquesta vegada, no havia escapatòria possible.

Quan va arribar l'hora de la cita, se li va donar l'alt a Facerías; aquest va treure la seva pistola i va tractar de defensar-se. Ferit en una cama es va refugiar amb certa dificultat en un cantó del passeig de Verdúm. Després es va llançar a un solar per a escapar. El cop va anar des d'uns quatre metres d'altura. No obstant això tot va ser inútil. Va Intentar llançar una magrana i un nou tir li va causar la mort. Altres versions asseguren que ni temps va tenir d'empunyar la pistola, va caure crivellat per una descàrrega tancada dels quals estaven apostats esperant el moment que se'ls donés el senyal de disparar.

“LOS MAÑOS”

Segons l'opinió de Pons Prades “Aquest grup —format per Wenceslao Giménez Orive “Wences” i “Jimeno”, Simón Gracia Fleringan, Ángel Marquès Urdí “Pepito”, Plàcido Ortiz, Salgado, D. G. M., “Rodolfo”, César Saborit Carrelero i el traïdor del grup, Aniceto Pardillo Manzanero—, malgrat tot el respecte, en determinats casos que puguin mereixem els homes que ofrendan la seva vida en defensa d'unes idees no pot impedir que qualifiquem el seu periple activista de com antiguerrillero per excel·lència.

En les seves anades i vingudes —col·laboració en l'atemptat contra un alt funcionari de la policia barcelonina (Quintela), i els seus dos projectes no nats d'atemptat contra Franco, primer per terres saragossanes i després a Madrid— no es van respectar mai les mínimes normes de seguretat, es va barrejar la tebiesa amb la inconsciencia, i es va posar en evidència una perillosa falta de preparació i la summa imprudència amb que es van organitzar algunes accions: l'atemptat contra Franco a Madrid, per exemple.

En resum, el que mai un grup guerriller -ni muntanyenc, ni urbà, ni subterrani- ha de fer -sobretot en l'Espanya de la postguerra- ho faran “los Maños”: actuar en actitud de franctiradors integrals, máxime quan no disposaven ni de recursos adequats ni d'elements mínimament preparats per a dirigir les accions”.

Wenceslao, inclinat per idiosincràsia a l'acció, es va unir a un grup de guerrillers i va romandre en la muntanya algun temps. No obstant això, el seu esperit inquiet no va poder emmotllar-se a aquesta vida, doncs, donada l'escassesa de mitjans amb que contaven, els guerrillers rurals vivien més aviat en pla defensiu, més preocupats a escapar a la incessant persecució de les contrapartides de la Guàrdia Civil que a preparar accions ofensives.

Quanta sang generosa vessada! Però, més que gens, el que els feia sortir de polleguera era la impotència, és a dir, la falta de recursos que impedia dur a la pràctica els plans convinguts. Aquesta manca de mitjans va ser el que va impedir sempre als grups urbans —o rurals— el poder-se dedicar a activitats de major quantia: sempre van estar obligats a contar amb la pesseta.

La ruptura de “Wences” amb Facerías, a fins de 1948 —banal i incomprensible en tot punt— il·lustra bastant bé l'afany de protagonisme que va perdre a no pocs joves llibertaris, arrossegant amb ells a altres abnegats nois. Heus aquí els fets que van motivar el distanciament entre els dos lluitadors: A Barcelona va arribar un antic company de “Wences”, recién sortit de la presó, qui per cert es veia permanentment assetjat per la policia, que cada dues per tres ho convocava per a interrogar-li. Fitxat, vigilat i a més constantment visitat per companys que arribaven de França, Madrid o Barcelona, sense contar els quals sortien en llibertat i que anaven a veure-li, es trobava en una situació de compromís, no només per a ell sinó per a tots els altres.

La crida de “Wences” li va decidir a unir-se a ell i posar-se immediatament al marge de la llei. Facerías es va assabentar de l'entrevista i disgustat al veure que “Wences” havia obrat en contra del criteri general del grup va prescindir d'ell en l'atracament al Banc Hispà-Colonial. Quan “Wences” va saber que el grup havia passat a l'acció ignorant-li va demanar la baixa en el mateix i els va anunciar la imminent constitució d'un altre, els “Maños” Per sort, un veterà lluitador, Pedro Adrover Font “El Iaio”, va servir d'enllaç al grup de “los Maños” amb l'organització cenetista en l'exili.

“El Iaio” va caure a l'octubre de 1949 , juntament amb Luciano Alpuente “Madurga” (que va ser abatut en ple carrer), José Pérez Pedrero i Jorge Pons Argilés, que serien executats poc després. Molts eren els quals portaven verí per si eren capturats per la policia, per a escapar dels interrogatoris on podien delatar als seus companys. “Wences” duia preparats 20 centígramos de verí en la part superior de la seva ploma estilográfica amb idèntica fi.

El 9 de gener de 1950 es va produir una trobada amb la policia on va caure ferit greument “Wences”. Va Saber ser fidel al seu pensament i va utilitzar del verí que duia preparat abans de lliurar-se. Els altres dos membres de procedència aragonesa van ser detinguts el mateix dia, així com el qual feia d'enllaç. Els havia delatat l'altre del grup, Niceto Pardillo. Aquí va desaparèixer el grup “els Maños”

FRANCESC SABATÉ LLOPART, "QUICO"

Francesc Sabate, va néixer el 30 de març de 1915 a Hospitalet, (Barcelona) segon dels cinc fills del guàrdia municipal Manuel Sabate. Als set anys, el seu pare vióse obligat a internar-lo en el reformatori de Barcelona. Allí coneix a “Marianet”, que amb el temps seria secretari general de la C.N.T. durant la guerra civil. “Quico” s'escapoleix del reformatori i regressa a Hospitalet, prometent als seus pares fer-se un home de profit. Als deu anys es col·loca com aprenent de lampista.

Al proclamar-se la Segona República, "Quico" s'afilia al Sindicat d'Oficis Varis de la C.N.T. d'Hospitalet. És protagonista, encara que no molt destacat per la seva curta edat, en la revolució anarcosindicalista de la conca del Llobregat. En unió del seu germà José, el primogènit i tres més, formen el grup d'acció “Los Novatos», afecte a la F.A.I.

En 1935, “Quico” va ser cridat a files pel seu reemplaçament, però no es va presentar. Declarat pròfug, atraca un Banc en Gavá, els diners del qual lliura a l'Organització per a ajudar als presos anarquistes.

Després del 18 de juliol parteixen per al front d'Aragó enrolats en la columna “Los Aguiluchos”, organitzada per Juan García Oliver. Sabate va prestar serveis com mestre armero en la Divisió Ascaso. Va voler Sabate fer-se pilot, però aquesta classe privilegiada de combatents, estava controlada en la seva totalitat pel P.C.E., el que li va impedir realitzar els seus desitjos.

Després de la reconquesta de Terol pels nacionalistes, “Quico” i tres companys van discutir amb el comissari polític Ariño i de les paraules van passar als fets i ho van matar d'un tir.

Sabate i els seus tres amics han de desertar i s'oculten a Barcelona a l'empara del Comitè de Defensa de les Joventuts Llibertàries. Sabate coneix llavors a un correligionario cridat Jaime Paris “el Abisinio”, amb el qual realitzaria en el futur no poques accions d'escamot; després va marxar al capdavant integrant-se en la Divisió Durruti, amb la qual després de combatre en el Montsech, passa la frontera francesa en 10 de febrer de 1939 per Puigcerdá i és internat en el camp de concentració per a perillosos de Vernet de Ariege.

Al desembre (1939) Sabate és “alliberat” per l'organització del seu partit i destinat com muntador en la construcció d'una fàbrica de pólvores en Angulema; després passaria a una altra de gasógenos amb igual comesa. En 1943 es trasllada amb la seva dona i la seva filla a Perpignán. L'alcalde de Prades, de filiació anarquista, li facilita una documentació en regla i l'Organització li concedeix un préstec amb el qual compra els útils necessaris de fontaneria i lloga el «más» Casenove Loubette, en el terme de Coustouges, a menys d'un quilòmetre de la ratlla fronterera amb la província de Girona. Des d'aquest punt, pel que sembla sense importància, Sabater va a elaborar la planificació dels diferents cops de mà que li farien famós.

La seva nova ocupació d'agricultor li obliga a fer alguns viatges a Ceret, Saint Laurel, Arlés-sur-Tech i finalment Perpignán, on l'Organització, que ja ha pensat seriosament en ell, li posa en contacte amb un vell camarada el Roseta, altre anarquista d'acció, militant en la Divisió Durruti, És a partir d'aquest moment, començaments de 1945 , on va a jugar un paper important com auxiliar dels quals passen a l'acció en el terrorisme barceloní, on el “Quico” es convertiria en el guerriller urbà més audaç de la C.N.T-F.A.I. El seu profund coneixement del terreny, li proporcionaria la zona de passada ideal per a la fugida feia la seva ocult «Mas» Casenove Loubette, o per a la infiltració en la Ciutat Condal, A causa de aquesta peculiar característica, els grups d'acció i les partides romanien el temps precís per a descansar en algun punt de suport, proveir-se d'aliments, deixar o prendre les armes segons els convingués, o aixafar-se en algun segur amagatall, a l'espera del moment propici per a saltar bé cap a França, bé feia Barcelona, el seu camp d'acció preferit

La primera vegada que va entrar a Espanya després de la contesa, ho va fer per a guiar i protegir a una delegació cenetista. Ho acompanyaven Jaime Pares Adán “Abisinio” i Juan Salas Millón “Roget”, responsable aquest últim que Sabaté reprengués el camí de la lluita antifranquista. Van arribar fins a Hospitalet, van contactar amb els grups llibertaris i , van efectuar els primers cops econòmics. En un d'ells, van deixar escrit el seu missatge: “No som atracadors, som resistents llibertaris. El que ens vam dur servirà per a donar per a mejar als fills dels antifascistas que heu afusellat i que es troben abandonats i sofrixen fam. Som els quals no hem claudicado, ni claudicaremos i seguirem lluitant per la llibertat del poble espanyol mentre tinguem un bufo de vida.” També es van dedicar a reconstruir punts de suport, tant a Barcelona com en el camp, i a distribuir dipòsits d'armes. Arribats a els objectius, van regressar a França.

De tornada a Barcelona Quico decideix fer apilament de fons doncs estava mancat de mitjans econòmics i l'Organització no estava molt folgada d'efectiu. En companyia de “el Abisinio” es presenta a Hospitalet, on donen dos atracaments on obtenen 90.000 pessetes, a més d'una màquina d'escriure, a continuació reben l'encàrrec del Comitè de Resistència de la C.N.T., de “alliberar” a tres correligionarios que havien estat detinguts. El 20 d'octubre, quan eren traslladats a la presó, Sabater i “Roset”, ataquen a la parella de Policia Armada que els custodiava, mentre “el Abisinio” romania al volant d'un cotxe per a facilitar la fugida.

A continuació es va presentar en Toulouse, on el Comitè Nacional en l'exili, exigia la seva presència. La missió que li acaben d'encomanar, és la d'introduir a Espanya una important quantitat d'armes per a incrementar els grups terroristes. Aquesta vegada li auxiliaria com segon “Caracremada”, resident a França des de feia algunes setmanes.

Posteriorment es produïx la detenció a Girona d'un important enllaç. Pels interrogatoris la policia s'assabenta que el grup de Sabate, tenia un punt de recolzo en Barcelona en una lleteria del carrer Sant Teresa. “Quico” que havia fet el viatge a peu des de Girona a Barcelona on va arribar el 2 de maig, ignorava que la lleteria estava vigilada. Detingut l'amo per la Policia va poder saber-se la situació dels amagatalls de “el Abisinio”, de “Roset” i de “Quico”, El 9 de maig, Jaime Pares Adán “el Abisinio”, a l'entrar a casa de la seva germana, en la calli Travesera de Gracia, era mort per la Policia; un segon anarquista era detingut a l'entrar en la lleteria del carrer Sant Teresa. “Quico” i “Roset”, es van ocultar per algun temps. El primer va anar A Hospitalet on li esperava el seu germà José, posat en llibertat condicional en el camp d'Albatera. Passats uns dies “Roset” va ser també detingut en el seu domicili.

La mort de “Abisinio”, crivellat a tirs el 8 de maig de 1946 quan obstaculitza en la seva casa barcelonina, va iniciar simbòlicament l'important llistat de morts confederals. En les baixes llibertàries van influir en gran manera les activitats dels confidents policials al servei del cap de la BPS, el comissari Eduardo Quintela Bóveda, que havia aconseguit atreure's a dos anarquistes rellevants, Eliseo Melis Díaz i Antonio Seba Amores. En la postguerra, Melis, auxiliat per Seba, havia assolit dominar el comitè regional de Catalunya d'acord amb el comissari Quintela el màxim responsable de la lluita antiguerríllera a Barcelona juntament amb Pedro Polo Borreguero, que estava al capdavant de la Brigada de Serveis Especials de la policia. El corol·lari d'aquestes infiltracions van ser les detencions continuades de militants anarquistes, inclosos comitès en ple. Com a conseqüència de les successives caigudes, els confidents es van convertir en un objectiu prioritari dels resistents confederals.

Els germans Sabate (Josep i Francesc), es reuneixen més tard en la Forest, regressant per fi a França. La plana major anarquista estudia a fons les causes del fracàs del seu millor grup d'acció i descobreix que han estat possiblement traïts per un vell anarquista cridat Elíseo Melís Díaz, al que decideixen eliminar. Es comissiona per a això a Manuel Pareja qui entra a Espanya amb un nodrit grup cap al mes de febrer de 1947. La infiltració la fan ara des de Prats de Molló, en San Pablo de Seguríes la Guàrdia Civil manté una refrega amb ells. Cau mort un i capturen ferits a dos. Però Pareja i Antonio Gil, aconsegueixen escapar. El 26 d'abril, la Policia, continuant les investigacions derivades de la detenció de l'enllaç de Girona, descobreix en Servia del Ter un arsenal consistent en 100 cartutxos de dinamita, diversos revòlvers, llapis explosius, 15 escopetes, un fusell, una metralleta, un telèfon de campanya, una emissora, una ullera de llarga vista i diversos segells de cautxú de l'Organització.

L'eliminació de Melís habíase preparat minuciosament. El 12 de juliol. Pareja i Gil acudeixen a uns salons de billar en la plaça Buensuceso. Conviden a Melís que els acompanyi. Aquest els segueix. Quan es dirigeixen al carrer Montealegre, al grup s'uneixen “El Yago” i Ramón González que moriria mesos més tard, en 13 de juny (1948) a Barcelona en un tiroteig amb la Policia. Al carrer Montealegre, Melís decideix sacsejar-se l'escorta. Dóna una empenta a Pareja i es fica en un portal, alhora que li fereix mortalment amb la seva pistola. No obstant això Pareja, va poder arribar-li a i Gil, li va rematar instants després.

Complert l'encàrrec d'eliminar a Melís, el M.L.R. (Moviment Llibertari de Resistència) organitzat al març de 1947, amb el propòsit de convertir-se en la Branca Militar de la acracia, va fer una sembra de propaganda, advertint a les forces repressores que “al terrorisme governamental”, respondrien amb el “terrorisme popular”, ajusticiando als delatores en el carrer, en les seves cases i on els trobin, com si fossin feristeles.

Després d'executar a Melis i d'un atemptat fallit contra Seba, que no va donar ocasió que ho intentessin de nou, posant terra per mitjà, els llibertaris van aconseguir posar-se d'acord per a eliminar al perseguidor per excel·lència dels anarquistes, el comissari Quintela.

La data va quedar fixada per al 2 de març de 1949 i van participar en l'acció els germans Francesc i Josep Sabaté Llopart, Carlos Vidal, Mariano Aguayo, Wenceslao Jiménez Orive, José López Penedo i Simón Gracia. La fortuna va estar del costat de Quintela. Encara que el seu cotxe va ser repetidament metrallat, aquest dia ocupaven el vehicle Manuel Pinol Ballester, secretari del Front de Joventuts del districte universitari, i José Tella Bavoy, cap d'esports del mateix organisme. Van morir Pinol i el xofer, Antonio Norte Juárez, mentre que Tella va resultar ferit.

Heus aquí el relat del tinent coronel de la Guàrdia Civil Francisco Aguado sobre la realització de l'atemptat:

“Passada la uneixi de la tarda, “Quico” amb mico blau, simulava arreglar una avaria en el motor de la camioneta. Poc més dalt estava estacionat un cotxe Fiat on es trobaven els components de la resta del grup. Josep Sabate al volant de la camioneta simulava parar esment als moviments del fals mecànic. A no molta distància, passejava distraídamente altre del grup. En el Fiat, amb les metralletes amatents, es trobaven “Wences”, Simón Gracia, del grup de Sabater i José López.

Poc abans de donar les dues de la tarda, el pacifico paseante es va llevar el barret. Era el senyal convingut. “Quico” va extreure del motor de la camioneta la seva metralleta, es va plantar enmig de la calçada i va començar a disparar sobre un cotxe negre que s'acostava, fins a detenir-lo uns metres abans d'arribar a la seva altura. Els seus ocupants van sortir atordits per ambdues portes, però llavors des del Fíat van ser metrallats sense pietat. Tot els havia fallat als terroristes. El cotxe agredit no era el del comissari Travessa, sinó altre del mateix model”

Aquests fets recrudecieron si era possible l'odi entre Quintela i els guerrillers. Per part del policia la seva animadversió va arribar a arribar a trets patològics. La captura de Francesc Sabaté Llopart “Quico” va depassar els límits professionals per a convertir-se en una veritable obsessió personal. Fins a tal punt que, quan va ser voltat i ferit, aquest antic comissari, jubilat a Galícia, es va desplaçar a Barcelona amb el seu gos “Bloodhound” para assistir al desenllaç. Era com rematar una tasca inacabada que considerava personal.

Al març queia ferit Josep Sabaté, el germà major de el “Quico”, i va ser evacuat a França —prèvies cures a Martorell i a Abrera—, acompanyat per Francisco Martínez Márquez (“Paco”), Santiago Amir Grueñas (“el Sheriff”) i altre company.

El primer dels Sabaté a caure anava a ser el germà petit —Manolo—, de vint anys d'edat, el qual aprofitant l'empresonament de “Quico”, a França, i l'absència de Josep, va assolir convèncer a altres components d'un comando armat que li deixessin anar amb ells a Espanya. Així va creuar la frontera, amb el grup de “Caracremada”, al juny de 1949 . Poc després d'entrar en territori espanyol els guerrillers van sostenir una refrega amb la Guàrdia Civil i Manolo seria capturat prop de Moya (Barcelona), poble que, amb Banyoles, va ser un dels refugis més segurs de l'escamot llibertari. Manolo Sabater va ser jutjat i afusellat el 24 de febrer de 1950 amb altre guerriller cridat “Culebras”. A mitjan octubre del mateix any, José era mort en una refrega amb la policia en els carrers de Barcelona.

Aquestes morts van afectar profundament des d'ara la vida de “Quico” i al dolor d'aquestes pèrdues es va unir un nou motiu d'aflicció. Com a conseqüència de les tortures i de la seva inexperiencia en la clandestinitat, el petit dels Sabaté havia facilitat informació a la policia, actitud que li va valer el menyspreu i l'oblit del seu germà, un home inflexible fins a la falta d'humanitat. Veritable mostra del caràcter del guerriller. La desaparició dels seus germans va ser l'argument utilitzat per Federica Montseny per a desqualificar l'acció subversiva de “Quico”, adduint que confonia ideals amb venjança. Una explicació similar va utilitzar anys després Marcel·lí Massana: “Creo que va viure excessivament obsessionat per la mort dels seus germans Josep i Manuel. Les seves morts li impedien acceptar l'assossec i el seu bandejament en Dijon.”

Per una vegada sembla que va existir certa coordinació en les accions guerrilleres: s'ha establert a Barcelona contacte entre Facerías i “Quico”, aquest distribuïx els encàrrecs. Facerías i Adróver col·locarien una bomba en el consulat de Bolívia, situat en el carrer Girona, numero 148; «Quico», «Paco» i altre més, ho farien en els de Perú i Brasil, situats en el carrer Muntaner, nombre 273 i en la Rambla de Catalunya, nombre 88 respectivament.

Poc després, Francisco Denis “Català”, era detingut a Gironella, es tractava d'un veterà anarquista acostumat a repassar la frontera. Posseïdor de molts secrets sobre el terrorisme ácrata, els hi va dur per a sempre, Mentre era conduït a Manresa, es va enverinar amb una butllofa de cianur que duia amb si.

Al juny de 1949, “Quico” regressa al seu «más» de Casenove Loubette, Havia “sol·licitat” de ]a Organització unes vacances. Va creure que els francesos havien oblidat els seus comptes pendents (tinença il·lícita d'armes) amb les autoritats del país veí. Detingut pels gendarmes el tribunal d'apel·lació de Montpeller, ho va condemnar a sis mesos de presó i cinc anys de bandejament en Dijón. Fins a 1955, complert el seu confinament “Quico” no torna a aparèixer per Barcelona.

En 18 de gener de 1951 es produïx a Lió un atracament a un cotxe postal.

Certes sospites van recaure també sobre Sabater, que encara que confinat en Dijón, aquest confinament no era observat molt rigorosament. Després d'interrogatoris i diligències, “Quico” va ser posat en llibertat pel jutge de Lyón en 13 de novembre de 1952, però no va quedar lliure totalment fins a tres anys més tard que va ser sobresegut el seu expedient. Exactament el 16 de novembre de 1955.En aquells dies, l'opinió sobre Espanya en l'estranger, havia canviat bastant.

Tant “Quico” menjo els del seu grup disposaven de bon armament. Quant a la propaganda havien imprès un periòdic titulat El Combate, portaveu dels Grups Anarco-sindicalistes. El primer nombre estava datat al maig de 1955.

“Quico” entra a Espanya amb altres tres companys més. D'ells, dos es van ocultar a Terrassa a l'espera de ser cridats per Sabate.

El 3 de maig els quatre pugen a un taxi en l'avinguda José Antonio. Amenacen al taxista amb una pistola i aquest els transporta fins al carrer Mallorca, El taxi per a enfront de la sucursal del Banc de Biscaia. Del vehicle descendeixen el “Quico” i dos més. Prop està una parella de Policia Armada que per res s'adverteix del que està passant en el Banc. Tot ho fan silenciosament. En un instant, s'apoderen de 700.000 pessetes.

Quico intentó augmentar la recluta dels seus homes. Per a això va connectar amb el secretari del Comitè Regional de Catalunya, un confederal pacífic. L'entrevista va quedar fixada per a les tres de la tarda en un punt determinat de Poble Nou. Astutament, Sabater des d'un taxi va donar unes voltes per la zona de l'entrevista uns minuts abans de l'hora fixada. Quan va arribar el secretari del Comitè Regional, van tornar al taxi però “Quico” es va adonar que algú els seguia. Sabate, davant la sorpresa del seu acompanyant, amb la culata de la metralleta, va trencar el cristall del darrere del cotxe i es va disposar a fer foc sobre el vehicle. “Quico” mana parar el taxi prop de l'Hospital de Santa Cruz, moment que aprofita el secretari del Comitè Regional de la C.N.T. de Catalunya per a sortir a tot córrer, prendre altre i desaparèixer. “Quico” munta la metralleta i recolzat en un cantó, d'esquena a la paret espera l'arribada del cotxe de la Policia que li ha seguit, al que dispara una ràfega quan ho té prop. El conductor és ferit.

Poc després, assalta un cotxe que casualment passava per allí i ordena al seu conductor es dirigeixi a la desocupada de taxis situada enfront de l'Hospital de Santa Cruz. Presa i deixa diversos cotxes, fins que aconsegueix escapar a la persecució.

El 28 de setembre Franco es troba a Barcelona en viatge oficial. “Quico” aprofita la importància del dia per a utilitzar el seu morter llançador de propaganda, artilugio aquest que duia molt temps desenvolupant-lo i que per fi va a poder dedicar-lo a l'ús que s'havia proposat. Busca un taxi amb finestra en el sostre. Explica al conductor que es tracta de fer campanya afecta al règim, convidant als barcelonins se sumeixen als actes. I Sabate, des del taxi llança unes càrregues de octavillas en espanyol i català, en les quals pot llegir-se: “Poble antifascista: Són ja massa els anys que suportes a Franco i als seus sicarios. No basta fer la crítica d'aquest corromput règim de misèria i de terror. Les paraules són paraules. L'acció és necessària. Baix la tirania! Visqui la unió del poble espanyol! Moviment Llibertari d'Espanya. Comitè de Relacions”

En el mes de febrer de 1956, Sabaté havia presentat l'Aliança Democràtica de Resistència Antifranquista (ADRA), mitjançant la qual es dirigiria a tots els antifranquistes, amb l'excepció habitual dels comunistes, i en la qual especificava l'objectiu de la mateixa: el derrocamiento del règim.

El 21 de març de 1956 va eliminar a un policia que li anava seguint, i seguidament va haver de tornar A França: la frontera francesa constituïa la referència de l'anarquista barceloní. Al novembre de 1956 va regressar de nou a Espanya amb Ángel Marquès Urdí i Amadeo Ramón Valledor, que havia lluitat en l'escamot antifranquista a Lleó. El 22 de desembre van realitzar un atracament a l'empresa Cobertes i Teulades i van aconseguir prop d'un milió de pessetes. En aquesta acció Marquès Urdí va resultar detingut. Amb moltes dificultats, Sabatér i Ramón Valledor, després de romandre amagats durant un mes en un pis de la ciutat, van assolir arribar A França al febrer de 1957, acompanyats d'una jove amiga del primer.

Detingut el 12 de desembre de 1957 a França, els jutges ho van condemnar a vuit mesos de presó i cinc de confinament. Va passar pels penals de Perpignan i Montpellier, i va sortir en llibertat el 12 de maig de 1958. Li restaven els cinc anys de confinament, que va començar a complir en la ciutat de Dijon. Però un acte del 5 de novembre de 1959 ho requeria de nou per a comparèixer davant la justícia francesa. Entre la presó a França i la lluita a Catalunya, va decidir continuar la resistència a Barcelona i desoir els consells de qui li demanaven que es marxés a Amèrica.

Sembla ser que per aquelles dates, Sabaté va rebre ofertes de col·laboració armada i tàctica per part dels Iugoslàvia i d'Algèria, però “Quico” sempre temerós que els comunistes poguessin atacar les essències ácratas, no va acceptar sense la conformitat del Comitè Confederal. Quan aquest va acceptar l'oferta Sabaté ja estava embarcat en la seva última missió sense altra ajuda que les seves propis mitjos.

La situació de Sabatér era critica. AL marge de Vila Capdevila, que feia la guerra pel seu compte en les muntanyes catalanes, era l'únic que romania obertament en la lluita. Les xarxes de suport ja no eren fiables, i existia la certesa d'una col·laboració estreta de les policies francesa i espanyola amb el propòsit d'eliminar-lo. El biògraf de Sabaté, Antonio Téllez Sola, sosté la hipòtesi que la policia francesa tenia sota estreta vigilància al maquis català i que li permetia passar A Espanya perquè fos liquidat definitivament per les forces de repressió franquistes.

La ratera de Mas Clará

Des de 1947, els serveis d'informació francesos passaven als espanyols informes sobre els guerrillers instal·lats en el país veí: molts resistents van comprovar que els estaven esperant al creuar la frontera, A més, la seu de la CNT estava infiltrada pels serveis d'informació franquistes, sobretot des de l'arribada A París del policia Pedro Polo Borreguero, nomenat adjunt de l'Ambaixada espanyola a París.

“Quico” Sabaté va entrar el 17 de desembre de 1959 en territori espanyol, i la Guàrdia Civil ja estava avisada. Aquell seria el seu últim viatge al país que tant volia. Una vegada més la peripècia de la seva persecució tornava a adquirir els tints del millor cinema negre, amb la diferència que aquí els protagonistes morien de debò i la sang era hemoglobina i no salsa de tomàquet.

Distints són els relats que hem manejat sobre l'última etapa de la vida d'aquest guerriller de llegenda però amb lleugeres variants, cap important, totes són coincidents.

Venien amb “Quico” en aquest últim viatge Antonio Miracle Guitart, Rogelio Madrigal Torres, Francisco Conesa Alcaraz i Martín Ruiz Montoya. Després de diferents peripècies, el 3 de gener van ser detectats en el Mas Clará, Casot de Folgas, entre Banyoles i Girona,...i allí van ser voltats. No tenian més que dues opcions: o aixafar-se en un bosc o refugiar-se en una masia.

Aquesta primera hagués estat la millor solució. Però no va ser així: increïblement van optar per ficar-se en aquella ratera que era el Mas Clará, una casa situada al fons d'una hondonada. Instal·lats allí, van reclamar menjar per a reparar forces i per a avituallarse per a seguir camí, en vista de la misèria d'aquella gent, que tot just tenien per a ells, van manar a la dona al poble perquè portés queviures suficients per al grup.

Encara que la bona senyora va complir l'ordre de no delatar-los, doncs tenien com ostatge al seu marit, la insòlita quantitat d'aliments que va requerir la dona, va aixecar les sospites dels comerciants els quals van adonar de les seves sospites a l'alcalde, qui al seu torn les va posar en coneixement de la Guàrdia Civil, lacual ja estava alertada des de feia dies, en poc més de dues hores van envoltar la masia uns tres-cents homes. Va dirigir el setge el tinent coronel Rodrigo Gayet Girbal, cap de la comandància.

Dintre de la masia condia el nerviosisme i la majoria dels guerrillers —l'únic que no va desenganxar els llavis va ser el més jove— eren partidaris de no seguir endavant i de regressar a França. I que Sabatér va repetir diverses vegades allò de: “Jo no retinc a ningú...” Però potser ja era massa tarda doncs el cèrcol s'estava completant.

Quan la força pública els va comminar a rendir-se, “Quico” va distribuir als seus homes per la planta baixa i el pis, ordenant a la jove parella que s'amagués en un racó i que no es mogués d'allí. I va començar el tiroteig, que duraria fins a les sis de la tarda. Al vespre, “Quico” va dir que calia sortir, i tractar de passar a través de les línies enemigues.

Van sortir dues: el més jove i altre. De seguida es va escoltar un tiroteig i els dos van regressar ferits. El jove, en un braç, lleument, l'altre amb un tir en el cap. Després van sortir altres dos i solament va tornar un, també ferit. “Quico” va sortir i va recuperar al company, també mal ferit, que no feia més que cridar, delirant ja: “No surtis “Quico”, no surtis, que et mataran!”.

“Quico” treia el cap pertreia el cap per una finestra de tant en tant , disparava una ràfega, i després feia d'infermer. El ferit li va dir que cridés que es rendien i que ell —“Quico”— aprofités l'ocasió per a escapar-se. Li deia que els deixés que, com estaven ferits, no els passaria gens. “Quico” no feia més que repetir: “No diguis ximpleries, com vaig a deixar-vos en aquest estat?” Però per fi va vèncer el sentit comú i ho van convèncer i va intentar la sortida

Abans d'abandonar la casa, al més jove, després d'embenar-li el braç, i com va veure que podia valdre-se per si mateix, ho va ajudar a amagar-se en el forn de pedra, del que li va aconsellar que no sortís fins que no hagués passat el perill.

“Quico” va soltar primer una vaca i es va protegir amb ella, però la bèstia va caure fulminada a pocs passos de la casita i “Quico” va regressar amb un raspón en el coll, en el qual es va aplicar una gasa amb esparadrap i va provar altra vegada amb la segona i última vaca de l'estable. I va aconseguir passar, després d'un breu tiroteig, en el qual va resultar ferit en una natja i en el peu esquerre, mentre resultava mort un capità de la Guàrdia Civil.

Sembla increïble, però així va anar: “Quico” va aconseguir lliscar-se entre aquell tupido eixam de guàrdies, i va escapar del cèrcol. Però la mort li esperava uns dias després.

La huída espectacular de Quico Sabate

A partir d'aquí la història de la seva fugida es fa cada vegada més increïble.

La Guàrdia Civil li ha perdut la pista. Es van posar tots els mitjans per a recuperar la seva pista, tot va ser inútil ni tan sols va donar resultat el rastrejo d'un gos policia després de olfatear un mocador que “Quico” havia perdut. No obstant això, la pista es va orientar de forma marcada cap a Girona. Els reconeixements durant el dia 4 tampoc van donar resultat. De totes maneres, a causa de el seu estat, no podia estar molt lluny.

En la nit del 4 al 5, Sabater creua el ric Ter per un gual aigualeixes dalt del Pont de la Devesa de Girona. Això es va poder comprovar posteriorment per manifestacions del personal ferroviari, que va declarar que quan va pujar al tren en l'estació de Fornells de la Selva, tenia les robes mullades. Sobre les tres de la matinada del dia cinc, va cridar a una casa pròxima a Fornells de la Selva , però no li va ser franquejada la porta.

A l'iniciar la seva marxa un tren de viatgers amb destinació a Barcelona, Sabate va pujar al convoy. Va amenaçar amb pistola i metralleta a maquinista i fogonero i els va comminar enèrgicament que no detinguessin el tren fins a la Ciutat Condal. El maquinista tracta de convèncer-li que era totalment impossible. Els viatgers haurien de baixar en les estacions intermèdies i acabarien per accionar l'aparell d'alarma detenint automàticament el tren. Per altra banda en l'entroncament de Massanet-Massanas. calia canviar la màquina de vapor, per altra elèctrica.

Sabater que va en la locomotora, ordena al maquinista que en les detencions depassi al màxim els punts on hagi llum, amb l'objecte d'evitar ser descobert. Com no havia menjat des del migdia del dia tres, va obligar a maquinista i fogonero li lliuressin els seus entrepans, que àvidament els va consumir. Després es va pujar a la escalerilla de darrere de la màquina per a encanonar més còmodament a ambdós ferroviaris.

Arribat el moment del canvi de màquina, Sabate aprofita l'instant que ambdues quedaven una enfront de l'altra i d'un salt passa al tren elèctric. Maquinista i fogonero participen els incidents al factor de l'estació i seguidament s'alerta a tota la línia fèrria. Els conductors de la màquina elèctrica no es van advertir al principi de la presència de “Quico”. Al passar el convoy per Hostalric, on no havia parada,

Sabater, a pesar del dolor de les seves ferides, anava tombat sobre el sostre del furgó d'equipatges. Al depassar l'estació de Guialbes, Quico Sabate que ja havia baixat fins a la màquina, es va introduir en el seu passadís i, quan l'ajudant del conductor es disposa a tancar la porta, molt sorprès veu que algú li encanona amb una pistola per l'esquena.

Sabater li reclama per algun lloc per a ocultar-se. Però això no era factible, ja que existien molts punts perillosos, a causa de l'alta tensió de la línia. L'ajudant va informar al maquinista la presència de tan inesperat viatger, Sabater li va dir pertanyia a la resistència i que esperaven reforços d'Amèrica. Donada la circumstància que en Sant Celoní calia efectuar un encreuament, quan el tren va minorar la marxa, un quilòmetre abans d'arribar a l'estació, Sabater va abandonar el convoy.

Al detenir-se, el maquinista va informar al factor de la presència de Sabate, qui al seu torn ho va comunicar al sergent comandant del lloc de la Guàrdia Civil de Sant Celoni, de servei amb dos guàrdies en els voltants de l'estació.

Lloc on va caure mort Quico Sabate, en el Carrer de Santa Clota, Sant Celoni

Malferit en una natja, una cama i en el coll, tot just podia mantenir-se en peus a causa de la febre i la gangrena. A la recerca d'un metge, desesperat, va acabar forcejant amb un veí, Francisco Berenguer Rosa, que va advertir la metralleta sota la seva roba. Els somatenistas de Sant Celoni havien estat posats en alerta i una patrulla integrada entre uns altres, pel cap del somatén local i secretari de la CNS, Abel Rocha Sanz, va escoltar les veus de Berenguer i entre Rocha i el guàrdia civil Antonio Martínez van assolir acabar amb la seva vida en el carrer de Santa Clota, no sense abans entaular un fort tiroteig amb Sabater, que es va defensar fins a la mort. Eren les 8 del matí del 5 de gener de 1960.

Aquí acaba la vida d'un home que va lluitar pels seus ideals de l'única manera que sabia fer-lo, a pit descobert i amb l'arma en la mà. Mentre molts, moltíssims, duien una vida còmoda i regalada en la “dolç” França guanyant batalles amb la millor estratègia de cafè, Sabatér, es recorria els camins de Catalunya per a acudir puntual als punts on era necessària la seva presència. Quantes coses s'haguessin assolit amb menys farisaicos “escrúpols” de puresa ácrata i una ajuda més generosa. De tota aquella lluita gens material va aconseguir per a ell, la seva dona subsistia gràcies al seu treball fregant sòls, va viure la duresa de la forest i la perillositat de les ciutats. No hi ha dubte que García Márquez va haver d'inspirar-se en aquests homes per a escriure “Crònica de una mort anunciada”

RAMON VILA CAPDEVILA “CARACREMADA”

Ramón Vila, va néixer en Peguera, un petit lloc de la comarca del Berguedá, el dia 1 d'abril de 1908, en el seno d'una família modestísima. Dels quatre o cinc fills que van tenir els seus pares, la mortandad infantil d'aquella època, es va encebar amb ells com amb la majoria de les famílies, només li va sobreviure una germana, Josefa (Pepeta) que era onze anys més jove que Ramón.

L'àlies de Caracremada prové de les cremades que es va produir de nen en la cara i mà quan es va incendiar la casa on vivien, perint en el sinistre la seva germana petita. Era un home inquiet de gran mobilitat, segons testimoniatge de la seva germana, de vegades desapareixia una temporada sense que ningú sabés del seu parador.

Robust, de gran alçada, passava del 1,80 mtrs., de forta constitució, va voler ser boxador en l'època de Paulino Uzcúdum.

De molt jove es va afiliar a la CNT, perquè la seva prèdica satisfeia totes les seves expectatives de justícia social.

La instauració dela II República va aixecar unes esperances entre la classe obrera que no es van veure complertes ni en el temps ni en el contingut i en la conca del Llobregat, zona eminentment industrial, va esclatar una revolta obrera en 1932, una mica semblant ocorreria poc després en Cases Velles a Andalusia i encara que de gran violència, no va ser sagnant com l'andalusa.

Als capitosts de la revolta se'ls va deportar a Guinea i Canàries. A Ramón Vila ho tanquen en la presó de Manresa. A partir d'aquí se li perd un poc la pista i sabem d'ell que marxa a viure a València perquè en 1935 és detingut a Castelló acusat d'haver pres part en un atracament a Algemesí, on de nou coneix els establiments penitenciaris de València, allí li sorprèn la rebel·lió militar i és posat en llibertat juntament amb les altres reclusos i sense dubtar-lo, s'incorpora a la mítica Columna de Ferro que va combatre amb extraordinari valor.

En 1938, quan és cridada el seu cinquena de reemplaçament s'incorpora a la 153 Brigada Mixta amb la qual lluita fins que al febrer de 1939 passa A França on és internat en el camp de Sant Cebrià del Rosselló. No va durar molt la seva estada allí, com punts altres va haver de passar per la duresa del camp de Argelés.

En la Resistència francesa

A l'any següent, Ramón Vila salta els filats i s'incorpora a la lluita clandestina organitzant grups volants. En 1944 passa a la Resistència Francesa. Primer en la “reseau” o xarxa Menessier, després passa al grup de Franc-Tireurs et Partisans (FTP) i finalment a la l´Armée Secrète on es va fer cridar Ramón Laugí Pons, que després usaria en diferents ocasions de la seva azarosa vida. En l'estiu de 1944, el penal de Nontrón va ser assaltat en un espectacular cop de mà per forces guerrilleres, la majoria espanyoles, i van rescatar a tots els presos polítics. Entre els destacamentos assaltants estava el de Ramón Vila Capdevila «Raymond». El mateix que, amb el nom de «Caracremada», actuaria per terres de Catalunya, amb la seva partida de guerrillers, en el període 1945-1963.

En la lluita contra els nazis, se li recorda com especialista en explosius i en voladura de ponts viaductes i línies ferroviàries.

A l'acabar la II Guerra Mundial, Ramón Vila va ser desmovilizado i llavors, fidel a les seves idees, es va posar a les ordres de l'organització anarquista de Toulousse para lluitar en el ja que li anés assignat, en la lluita contra el franquisme.

Volta A Espanya

La seva primera missió va ser la de guia permanent del moviment llibertari ja que era gran coneixedor de la zona muntanyenca i fronterera, per on s'introduïen els grups armats i quanta gent amatent a treballar en la clandestinitat. “Quico” Sabater, Facerías i altre molts van ser els seus “clients habituals”.

Sobri, gairebé ascético, amb poques ambicions personals. Téllez assenyala que quan a Ramón li sobrava alguns diners, no volia que li donessin més. Tenia un sou fix d'aproximadament 3.000 pessetes al mes.

Els llibertaris van impulsar l'escamot urbà a Barcelona, però les divisions internes van restar efectivitat a la lluita que, duta amb unitat i millor ardor podia haver aconseguit excel·lents resultats. El Moviment Llibertari de Resistència (branca militar del Moviment Llibertari) va ser desautoritzat oficialment, però en contraposició en el Congrés del MLE d'octubre de 1947 s'acorda intensificar la lluita i es faciliten armes als guerrillers. Naturalment amb situacions tan kafkaianas no és estrany que tot l'esforç d'aquells homes es diluís a haver d'atracar per a fer-se amb l'efectiu que els regatejava l'Organització de França en lloc de dedicar-se a l'agitació popular i al sabotatge selectiu. També és cert que potser estaven acostumats a l'ajuda d'anglesos i americans que van rebre en el maquis francès que com és lògic aquí no va existir.

Les relacions entri Marcel·lí Massana i Ramón Vila sempre van ser cordials, de bona amistat, però encara que van col·laborar en moltes ocasions no cal confondre les accions d'un i d'un altre. Pedro Flores apunta: ”La relació entre ambdós era intermitent, però sempre que era útil o necessària la comunicació entre l'un i l'altre es feia espontàniament, mitjançant els “correus” naturals que eren els camperols, pastors, enllaços orgànics, etc. El que no vol dir que aquesta falta de relació constant, aconsellable per a la seva pròpia seguretat, feia que de vegades es trobaven sense saber-lo en un mateix sector, el que els va costar més d'una carrera”.

La dictadura va mantenir l'estat de guerra fins a 1948 i dicta noves lleis excepcionals que situaven les tècniques repressives dintre de la jurisdicció militar. Totes les lleis de excepcionalidad dictades, van ser reforçades i actualitzades amb el decret de 21 de setembre de 1960.

A l'abril de 1946 es va encomanar a “Quico” Sabaté, Ramón Vila, Antonio Malpica, José Gai, José i Aurelio Martí, la conducció d'un important carregament de material que va ser deixat en diposito a un grup afí de Banyoles. El dia 25, José, Malpica i Martí, en el ómnibus del matí van partir per a Girona, els altres esperarien a l'endemà per a acompanyar al camió que tenia que traslladar el material fins a Barcelona.

Havent dinat com era dia de mercat a Banyoles i els carrers estaven animades van sortir a fer una passejada. Una parella de la Benemérita els va demanar la documentació i davant la renuencia dels guerrillers a seguir-los a la Caserna on volien dur-los un dels agents va intentar treure l'arma i només va quedar en l'intent, doncs Ramón Vila que estava atent a l'escena, va ser més ràpid i ho va matar a boca de canó. En la confusió que immediatament es va produir, com és lògic, davant el succés, van assolir Ramón i Gai fugir a la muntanya mentre Sabatér, donant altra vegada mostres de sang freda, va tornar a la Fonda on estaven allotjats per a amagar les maletes amb l'armament.

Les actuacions de Ramón Vila segueixen en les comarques catalanes ara amb uns o altres, és un expert en el coneixement del terreny i és reclamat per la majoria de les partides doncs com normalment les marxes són nocturnes i a camp través, sense ell es troben perdudes.

El 24 de juliol, el tinent Oriol, del servei de duanes de Bourg-Madame acompanyat de sis subalterns i l'inspector Pascal oficial de la policia judicial, registra el mes Tartàs d´Oceja, molt prop de la frontera franc-espanyola, que era una de les bases des d'on operaven els guerrillers llibertaris. Van Ser rebuts per Justo Domingo i per Ramón Vila.

“Els dos espanyols citats-afirma un informe guardat en l'arxiu del Govern Civil de Girona, cosa que corrobora que els serveis d'informació de la policia francesa passaven informació a l'espanyola- van reconèixer que emmagatzemaven armes i municions destinades als maquis espanyols i el registre efectuat seguidament va permetre descobrir en les diferents peces de l'immoble i en el graner, ocult sota la palla, el material que es detalla a continuació.

Com el transport dels explosius en gran quantitat i malament conservat es va considerar perillós, es va decidir esperar l'arribada d'un especialista artificiero requerit a aquest efecte, quedant no obstant això el material sota la custòdia d'un pelotón de Guàrdia Mòbils destacat en Osseja. Els espanyols en qüestió van ser conduïts als calabossos de la gendanmería de Bourg-Madame...” i continua amb una llarga i detallada relació del material confiscat que al final van decidir fer explotar en lloc adequat.

Ramón Vila va assumir tota la responsabilitat que per cert àdhuc apareix en els informes que es reben a Girona, com Ramón Llaugí, el pseudònim amb l'es li coneixia en el maquisard. Va ser condemnat a dos mesos de presó.

L'any 1949 serà el més actiu de Ramón Vila, el 24 de febrer quan acompanyat d'altre home, costum que mantindrà al llarg dels anys en les seves actuacions, entren ca Miquel de Pinós per a demanar aliments; abans han deixat les motxilles fora de la casa. La Guàrdia Civil els descobreix i comença el tiroteig sense que es puguin acostar a les motxilles on duen les metralletes, en l'intercanvi de tirs Ramón és arribat a i ferit greument en la cara, d'aquí data la cicatriu de la cara que mostren les fotografies policials.

Ferit, va escapar pel bosc fins a la base de casa Moreno de Santaeugenia, on és atès pel farmacèutic de Cosp de Berga que és obligat a auxiliar-li a Ramón. Aquest acte humanitari després li costaria un judici i tres anys de presó al pobra farmacèutic.

Una vegada guarit i recanvi va tornar al mes Tartàs on serà requerit com guia d'una expedició d'explosius a la Base de Manresa. Una vegada allí es planeja una actuació conjunta important: fer volar unes quantes torres d'alta tensió i la via del ferrocarril. L'operació va tenir un èxit total i diverses zones de Manresa van quedar sense subministrament elèctric i el tren va deixar de circular durant uns dies. Entresacamos d'una nota informativa del 19 de maig de la Direcció General de Seguretat, sobre els sabotatges ocorreguts en la zona, enviada al governador de Girona:

“...Els mateixos informes assenyalen que Massana té com lugarteniente a altre perillosíssim subjecte cridat Ramón Llaugí Pons o Ramón Gai Pons...”

De tornada a França, Ramón Vila i els seus companys són detinguts al trobar-los en un registre armes i munició i són condemnats a dos mesos de presó. Fins a setembre no voli a servir de guia a un grup que volia arribar fins a Barcelona. Una vegada els va haver acostat a la destinació es va acomiadar i retorna a França amb Manuel Sabatér (germà petit de”Quico” de trista fi) i Elio Ziglioli. Són delatats i sorpresos per la Guàrdia Civil, i l'únic que se salva és Ramón perquè es llença per un barranc de tal manera que tots creuen que s'ha matat. Durant els interrogatoris ambdós donen tota la informació sobre amagatalls on guarden els arsenals.

Ramón Vila, magolat per la caiguda assoleix tornar a la base de França i una vegada recuperat el 22 de Desembre es torna a fer càrrec de la conducció del grup “Los Maños” fins al poble de Matadepera. Una vegada complert l'encàrrec comença el camí de retorn que aprofita per a volar dues torres de conducció elèctrica i segueix en solitari, en altra acció, el 20 de març a l'endemà, provoca la voladura de la via fèrria de la línia de Barcelona a Manresa.

Al tornar a la base de Oceja és detingut de nou per la policia francesa i lògicament la Guàrdia Civil té informació puntual. Aquesta vegada és condemnat a tres mesos de presó.

Durant els mesos següents al compliment de la condemna se li atribuïxen diversos fets que segons sembla van ser executats per Massana i el seu grup. És possible que els acompanyés, com feia normalment amb els diferents grups.

A principis de 1951, elements anarquistes assalten a Lió una furgoneta postal, succés que va a tenir dolentes repercussions per als refugiats espanyols. Són detinguts gairebé dos mil espanyols que una vegada fitxats són posats en llibertat. “Quico” va a ser imputat i condemnat i Ramón Vila també és perseguit per aquest fet però assoleix escapar.

Aquell estiu vola unes torres de conducció elèctrica de Yuca en el Berguedá, tres dias després salten per l'aire tres torres més, el 4 d'agost segueix altre trio torres i vola la línia fèrria de Madrid-Zaragoza. Tornat A França l'antiga base de Tartàs estava cremada, per tant el seu nou domicili va anar en Perpiñan en un pis i com era home de grans espais es regirava en la cambra com una fera engabiada, obria les finestres i exclamava “Aire, aire, On estan les meves muntanyes? Aquí no hi ha més que parets i m'ofego.” Va Haver d'estar apartat de tota activitat fins que es van apagar els ecos de l'assalt a la furgoneta correu de Lió.

Oficialment l'escamot queda liquidada en 1952. Cessar M. Moreno escriu “El període que va de 1954 a 1960 va ser el més ombrívol de tota la història de la CNT. Asqueados, esgotats per llargs anys de presó, vigilats per la policia, àvids d'un poc de repòs, els militants de l'interior es van retirar un a u del combat.

Malgrat tot en aquest any, Ramón Vila acompanyat d'altre (fins a l'última sortida, sempre es procuro una persona d'acompanyant) vola en San Vicent de Castellet tres torres de conducció elèctrica i mes tard col·loca un petard en via del ferrocarril a San Joan de les Abadesses.

L'assumpte de Collada de Tosses

Però en aquest any també, esdevé un succés que marcarà la resta de la vida de Ramón i va a tenir una gran repercussió internacional.

El 25 de juliol, poc abans de les dues de la tarda, dos individus van parar un cotxe anglès amb matricula HCO-543 ocupat per un metge anglès, Bernard Joseph Peck i la seva esposa, els van arravassar la màquina de fotografiar. Els ocupants creuen que els han fet un senyal per a seguir cosa que fan immediatament, sent detinguts per una ràfega de tirs els quals fereixen al metge i maten a l'esposa.

Quan la policia li ensenya a Mr. Peck diverses fotografies reconeix la de Ramón Vila. Una informació periodística explica que el metge ha dit “Aquest somriure no se m'oblidarà en la vida, és com una ganyota provocada per la cicatriu”.
La repercussió que arriba a és considerable, ajudat tot això pels mitjans de difusió periodístics, i es cursa ordre de crida i cerca internacional. El Moviment Anarquista li va oferir l'ocasió d'emigrar a Amèrica, quizas amb el desig de llevar-se'l de damunt, però l'es va negar a fugir.
Entre els anys 1953 a 1960 en la documentació de les forces de repressió espanyola, no apareix cap actuació atribuïble a Ramón Vila.
Fins al 8 de febrer de 1961, no es tenen notícies documentades de l'actuació de Ramón Vila, doncs en aquesta data són volades tres torres de conducció elèctrica prop de Manresa. El 6 de març va voler entrar en una casa de camp per a proveir-se d'aliments i es va trobar amb la sorpresa que li estava esperant diversos entre ells un tal Sansa amb el qual es va embardissar en baralla amb el resultat de caure l'atacant mortalment ferit.
A l'any següent entre el 5 o 6 de juliol la comarca del Bagés va registrar el seu pas amb la voladura d'altres tres torres elèctriques col·locant en una la bandera de la CNT. Els danys van ser valorats en 66.135 ptes. A més de la suspensió del subministrament durant uns dies a les ciutats de Manresa i Sabadell.
Poc després, quan regressava, va ser localitzat per la Guàrdia Civil i tirotejat a discreció. La foscor de la nit li salva, podent-se endinsar en el profund del bosc, no va córrer la mateixa sort el seu company que es va perdre per aquells paratges i al cap d'uns dies va caure en mans de la força pública. Va Ser jutjat i condemnat a trenta anys de presó.
De la declaració d'aquest, podem entreveure el drama que va suposar l'incident de la Collada de Tosses:
«Manifesta que durant els dies que va conviure amb el Caracremada, aquest li va manifestar que no podia residir ni a França ni a Espanya, ja que a França la Policia li buscava per la seva participació en la mort d'un matrimoni anglès, realitzat aquest fet en els voltants de Puigcerdá, i que el marit que va resultar ferit ho havia reconegut en una fotografia. També li va dir el Caracremada que aquell havia estat fortuït, doncs ell solament s'havia acostat al cotxe per a demanar-los diners, però com veiés que els ocupants, després de parar el vehicle, van intentar donar-se a la fugida. es va veure obligat a disparar sobre ells. Va afegir el Caracremada que, per aquestes circumstàncies, li era igual viure a França que a Espanya. També li va parlar sobre altres viatges que havia realitzat ell solament, i en els quals, valent-se d'unes serres, tallava les potes de les torretes, a fi de que al posar-los una sola càrrega, es produís la caiguda de les mateixes. El Caracremada es va lamentar que a partir de l'accident amb el matrimoni anglès, l'Organització s'havia desentès d'ell, fins i tot durant tres o quatre anys no havia tingut contacte amb la mateixa, doncs els dirigents temien que li resultés perjudicial i els ocasionés una repressió per part de la Policia francesa- No obstant això, per manifestacions del Carballeira sàpigues que ha estat l'Organització la qual, per falta d'homes per a realitzar aquestes operacions, ha iniciat novament la col·laboració del Caracremada”

A l'any següent, per les mateixes dates aproximadament i en la mateixa zona torna a volar tres torres elèctriques. No li importa repetir el “modus operanti” com si estigués desitjós de ser localitzat i de donar fi a tan atrafegada vida. Curiosament en aquesta ocasió prescindeix d'acompanyant i va solament. No deixa de ser sorprenent aquesta forma d'actuar en un home tan cauto. No s'apressa en el retorn i ho fa lentament donant una considerable marrada.

Segons fonts de la Guàrdia Civil “Coneguda la tècnica terrorista del Caracremada, es va esperar pacientment. Per a la seva captura o eliminació, habíase estudiat un pla a fons, traient conclusions per la forma de repetir-se les voladuras en els anys anteriors, hores de realitzar-se, dies, fases de la lluna, etc.”

La mort de" Caracremada"
El final estava prop i la transcripció del part de la patrulla que va acabar amb la seva vida, ens estalvia qualsevol comentari. La prosa castrense és suficient eloqüent i descriptiva:
«Obeint ordres superiors es trobava prestant servei de apostadero, des de la posta del sol del dia sis dels corrents, en el lloc denominat La Creu del Perelló, a fi d'assolir la captura de l'autor que el dia dos de l'actual va posar unes càrregues explosives en les torretes d'alta tensió elèctrica del terme de Rajadell, i com vulgui que es tenia sospita que molt bé pogués passar en la seva fugida cap a França el subjecte en qüestió, pel camí o via pecuària que travessa dit lloc, amb direcció a la frontera, el deponent trobant-se apostat com abans ha dit, formant grup de tres amb els guàrdies de la mateixa Unitat, Afig-lo Adeva Sanz i Evangelista Fernández García, aquests en punts immediats al dicente, sobre la part esquerra del camí, també en servei de apostadero; el deponent va sentir sobre zero cinc hores d'aquest dia, set de l'actual, que una persona s'acostava a l'instant on es trobava, caminant a pas molt lent amb adreça Suria-Balsareny. i no obstant això l'alta hora de la nit, va poder observar perfectament que aquest individu caminava vigilant les marges del camí, duent un gran embalum a l'esquena i amb la mà dreta empunyava una pistola, perfectament visible en la seva silueta a través de la claredat de la lluna que il·luminava el terreny perquè transitava.
Que abans de l'exposat, el qual declara va adoptar les precaucions degudes deixant que dita subjecta depassés com uns quatre passos i al moment donar-li la veu reglamentària de "alt a la Guàrdia Civil", la frase de la qual concretament no va poder acabar perquè a la veu de "alt a la Guar..." va contestar amb foc de pistola, amb sorprenent rapidesa, donant el projectil en una pedra immediata al declarant, com uns trenta centímetres.
Per això. i també amb rapidesa, el deponent va repel·lir l'agressió amb foc de la seva pistola reglamentària, veient llavors que havia estat arribat a al segon tir i queia seguidament al sòl quedant estesa i immobilitzat sobre el macuto que portava a una distància d'uns quatre metres aproximadament.
Que als pocs moments i després de comprovar que l'individu en qüestió no donava, pel que sembla, senyals de vida, el declarant va optar per enviar al seu auxiliar. Guàrdia Adeva Sanz, a la Masia denominada Vilamiijana, perquè per mitjà d'un propi es comuniqués la novetat als superiors».
Ramón Vila no va ser un superhome, sinó un membre de la generació cremada per la guerra i el franquisme. Marginal i rebel, va anar un home d'acció directa, idealista, primitiu en alguns detalls, però conscienciat políticament, es jugava la vida combatent contra els totalitarismes i mai va tenir un moment per a la treva. La força, el valor, l'atreviment i la determinació van guiar els seus passos. Si va poder tenir una vida guerrillera tan llarga va ser perquè era un guerrilero rural, un home del bosc que coneixia el mitjà on es movia i les estratègies per a camuflar-se. Va ser segurament menys espectacular que “Quico” Sabater, però la seva acció continuada i valenta no va ser menys important.
A aquest home, per a més escarn se li va enterrar sense caixa, fora de la tàpia del cementiri, sense senyal alguna que indiqués on estava el seu cos i encara que és de suposar que a ell poc li importava, el cura del poble es va negar a qualsevol cerimònia religiosa.
El temps que acostumi a posar les coses en el seu lloc va fer que en unes reformes del cementiri, les seves restes van quedar en l'interior i els seus correligionarios, a la volta de l'exili, li van rendir l'homenatge que es mereixia i en la seva tomba hi ha col·locada una placa que li recorda.

Sabaté, guerriller
(Ajoblanco N° 36, Agost 1978 )
Cuando la notícia de la mort de Francesc Sabaté, el Quico, ocorreguda a Sant Celoni el 5 de gener de 1960, va arribar A Barcelona, la gent es negava a admetre la realitat de la seva desaparició. Els obrers, les criades, els vells republicans, les prostitutes, pensaven que era un truc de la policia. “Ja vindrà el Quico para desmentir a aquests embusteros”, comentaven entre si els treballadors catalans. Francesc Sabaté no podia morir. Com el Empecinado o Durruti, Francisco Sabaté formava part d'aquest peculiar Olimp hispà, poblat de irredentos i immortals justiciers de la causa popular. La seva mort va ocupar durant bastants dies l'atenció de la premsa internacional. Les sorprenents peripècies dels últims dies de la seva vida i la seva biografia rebel van ser la demostració que la vida, en ocasions, és capaç de superar a la literatura gràcies a l'audàcia d'alguns homes i la ferocitat així mateix mítica dels seus enemics. Però, com era Sabaté?, com es va construir la seva llegenda?, com van acabar amb ell? Recolzant-nos en el llibre d'Antonio Téllez, “Sabaté”, hem reconstruït alguns dels trets més característics de la vida d'aquest excepcional personatge.
Des dels seus començaments, la vida de Sabaté s'havia de caracteritzar per una profunda rebel·lia contra tota forma d'autoritarisme. Es va afiliar a la CNT abans de proclamar-se la II República. A l'any següent, 1932, Sabaté va constituir amb altres joves el primer grup d'acció que van denominar Els Novençans, que es va vincular a la Federació Local de la FAI. Quan va arribar la Guerra Civil, juntament amb el seu germà, parteix al capdavant d'Aragó amb Els Aguiluchos, la primera columna organitzada porla CNT-FAI al marge del Comitè de Milícies. Al gener de 1938, després de liquidar a un comissari polític estalinista que havia dut premeditadament a la mort a tota una companyia confederal, fuig a Barcelona, on és detingut mesos més tard pel servei d'Informació Militar. Després d'escapolir-se de la presó de Vic, es va incorporar a la 26 Divisió (la Columna Durruti militaritzada), participant en la desesperada resistència del Montsec.
Decidida la sort de la guerra, el 10 de febrer de 1939, les forces de la 26 Divisió van penetrar a França i Sabaté amb els seus companys d'armes va ser internat en el camp de Vernet d’Ariége. A l'esclatar la II Guerra Mundial, Sabaté s'uneix al maquis. I en 1945 inicia, després de la victòria aliada, les seves activitats a Espanya alliberant a un grup de presos a Barcelona.
Al març de 1947 es crea en aquesta mateixa ciutat el Moviment Llibertari de Resistència (MLR). El MLR es proposava ser la branca militar del Moviment Llibertari, però aquest organisme va desautoritzar als guerrillers. A pesar de l'oposició, el MLR entra en acció i elimina al ex-sindicalista Melís, que s'havia convertit en el braç dret del comissari Quintela. Entren en contacte amb el grup d'acció Els Maños i intenten atemptar contra Quintela. A partir de llavors la seva vida semblarà, per als quals no vivim aquells moments, entresacada d'un thriller o d'una novel·la de Dashiell Hammett.
L'activitat de la resistència llibertària va assolir una gran repercussió en la vida barcelonina. En 1949, mentre Sabaté complia condemna per tinença il·lícita d'armes i explosius, es va produir l'extermini dels grups guerrillers amb base a Barcelona. La resistència, no obstant això, havia quallat en l'ànima popular. Quan en 1951 es va declarar la històrica vaga de tramvies va aparèixer una coplilla que va fer fortuna: “Per a arreglar el dels tramvies, aneu a buscar a Facerías. Contra el Requeté, viva Sabaté!”.
A pesar que els temps són cada vegada més difícils, Sabaté no es rendeix. A principis de 1955 , alguns companys d'acció del Moviment Llibertari Espanyol, encapçalats pel Quico, decidits a actuar sota la seva pròpia responsabilitat sense comprometre a l'organització en les seves activitats, van crear els Grups Anarcosindicalistas. Aquests grups van ser immediatament desautoritzats pel MLE-CNT a França. Contra vent i marea, Sabaté i altres quatre guerrillers van arribar A Barcelona el 29 d'abril de 1955. Els seus objectius: crear bases i grups perquè estiguessin en condicions d'intervenir el dia que fora possible desenvolupar una acció generalitzada que donés al trast amb el règim franquista.
Comencen per desenvolupar una tasca ingent de propaganda aguditzant al màxim l'enginy. Per a sufragar les despeses de propaganda, l'ajuda als presos, etc., el grup de Sabaté va haver de recórrer amb freqüència a espectaculars assalts a bancs, donant-se el cas que qualsevol atemptat, qualsevol atracament que ocorregués a Barcelona l'hi atribuïen a Sabaté. Encara que ocorreguessin simultàniament en llocs distints.
La policia havia arribat a la convicció que, tractant-se del Quico, no havia gens impossible. És a dir, s'havia arribat a convertir en l'enemic públic n° 1, amb tota la càrrega de llegenda i perill que això tanca. La caiguda de Josep Lluís Facerías, que va morir crivellat en una emboscada en el Passeig Verdúm de Barcelona el 30 d'agost de 1957, va demostrar a Sabaté que els seus dies estaven contats. La policia francesa no estava disposada a consentir el funcionament de grups maquisards i antifascistas en temps de reconstrucció nacional i guerra freda.
Quan Sabaté, sota l'acusació de tinença il·lícita d'armes, va ser detingut en Céret (França) el 12 de novembre, tot just dos mesos i mig després de la mort de Josep Lluís Facerías, Sabaté, estretament vigilat, va comprendre que la col·laboració entre ambdues policies no acabaria fins a donar fi al moviment guerriller fins al seu extermini. Políticament, Sabaté es trobava així mateix desnonat. La CNT en l'exili havia criticat durament als Grups Anarcosindicalistas, organitzats pel Quico, puix que els consideraven responsables de la caiguda de Solidaritat Obrera i de la repressió desencadenada a Catalunya arran de les seves últimes actuacions.
Conscient de la seva pròxima mort, abans d'infiltrar-se per última vegada a Espanya, al desembre de 1959, es va acomiadar de les seves últims amics: “Una forta abraçada a tots. Gràcies i fins a la pròxima, ...si ens tornem a veure.
La Guàrdia Civil, amb temps suficient, havia preparat en la frontera una rebuda digna de Sabaté. Havien organitzat apostaderos i vigilància en tots les forests de la zona, creus de carretera i camins, entrades i sortides dels pobles. Tropes de reforç, per a plantar cara a qualsevol eventualitat, estaven acantonades a Besalú, Beuda i Albanyá. Altres patrulles recorrien incessantment la regió. El dia 30 de desembre, el grup de Sabaté va ser localitzat per les marges del ric Manol. Quan la Guàrdia Civil amb innombrables efectius va aconseguir voltar a Francisco Sabaté i el seu grup en una masia, el seu final es donava per descomptat. La sort i el valor del guerriller van aconseguir l'impossible. A l'arribar la nit, el grup va sortir a pit descobert de la masia jugant-se el tot pel tot. Allí els esperava la mort. Tots els membres del grup van caure en l'intent excepte Sabaté. Aquest va intentar la sortida però sense córrer, al contrari, tombat en el sòl i a ròssec. Silenciosament va ser avançant centímetre a centímetre cap als primers matorrales. Però els guàrdies civils estaven agotnats a pocs metres. Immòbil, gairebé sense respirar, va escoltar que algú es dirigiria cap a ell, també a ròssec, dient: “No llenceu, que sóc el tinent... No llenceu, que sóc el tinent...”
Efectivament, era el tinent de la Guàrdia Civil Francisco Fuentes, qui, gairebé sense saber-lo, es va donar de nassos amb el Quico. Aquest, gairebé a boca de canó, li descerrajó un tir matant-li en l'acte. Els altres guàrdies no podien saber de quina arma procedia el tir. Llavors Sabaté va tenir una inspiració immediata. Es va posar a avançar en l'adreça d'on havia vingut el tinent repetint les mateixes paraules que havia escoltat: “No llenceu, que sóc el tinent... No llenceu, que sóc el tinent...”
Així va assolir franquejar les línies dels Guàrdies Civils. Però havia rebut diversos balazos, tal vegada no mortals però la pèrdua de sang li afeblia molt. Va prendre un tren per assalt i pistola en mà es va fer conduir fins a prop de Sant Celoni. Es va llençar del tren abans d'entrar en agulles tractant de buscar en la ciutat a un metge. Però l'alerta havia estat donada i la Guàrdia Civil i el Somatén li perseguien de prop.
En una dels carrers, ja exhaust per la fam, la sed i la pèrdua de sang, va ser abatut pel foc creuat dels seus enemics.
Sabaté no va aconseguir arribar fins a Barcelona com era la seva última esperança. Amb Francesc Sabaté desapareixia un dels resistents a la dictadura, tal vegada el másromántico i que més havia atès que fer a la policia. Desapareixia també amb ell el tercer i últim plançó baró d'una família catalana. Va caure el 5 de gener de 1960 , fa ja 41 anys.
Font: Alberto Bru /Paisajes de la Guerrilla


Cap. 1 Sorgiment del Maquis

Cap. 2 La invasió de La Vall d'Aran

Cap. 3 Ascensió i caiguda del Maquis urbà

Cap. 4 Marcel·lí Massana

Cap. 5 Josep Lluis Facerías

Cap. 6 Quico Sabater Llopart

Cap. 7 Ramón Vila "Caracremada"