diumenge, 3 de novembre del 2013

I Jornades de la Memòria Històrica a Sant Celoni


8 de novembre Sant Celoni (Vallès Oriental)
 
Sàpiens-.
L'Ajuntament de Sant Celoni ha organitzat les primeres Jornades de la Memòria històrica, que porten per títol 'L’èxode després d’una guerra'. Al llarg del mes de novembre es faran diverses activitats relacionades amb els exiliats de la guerra civil en diversos equipaments de la vila. A continuació detallem el programa d'actes:

8 novembre, divendres, 7 del vespre, Sala Bernat Martorell (Can Ramis)
Presentació de les jornades a càrrec de Fina Ferrando, historiadora i membre del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Sant Celoni.
Conferències:
- L’exili català. Resistència i deportació, a càrrec Rosa Toran, historiadora i membre de l’Amical de Mauthausen i altres camps.
- La poesia catalana de l’exili i Mercè Rodoreda: dos estudis, a càrrec de Jordi Julià, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Tot seguit, inauguració de l’exposició 'La Retirada. Exili', febrer del 1939, sobre el pas dels exiliats per Prats de Molló. Amb la presència de Remei Picart, presidenta d’Òmnium Cultural Vallès Oriental

9 novembre, dissabte, 7 del vespre, Sala Petita de l’Ateneu.
Teatre: 'L’abanderat. El bibliobús del front'
L’obra fa present la tasca del bibliobús promogut pel Servei de Biblioteques del Front. Contenia més de 2.000 llibres i 750 fullets i revistes que s’oferien als soldats del front.
Intèrprets: Rizoma Teatre. Obra escrita i dirigida per Núria Navarro Teixidó.
Espectacle gratuït

10 novembre, diumenge, 12 del migdia, Cementiri Municipal
Reposició de la placa 'En record de totes les persones de Sant Celoni que van morir o patir a causa de la Guerra Civil' al monòlit de l’entrada del cementiri.
Interpretació musical a càrrec de l’Escola Municipal de Música

14 novembre, dijous, 7 del vespre, Biblioteca de Sant Celoni l’Escorxador
Presentació de la revista SÀPIENS i conferència: Els reptes de la divulgació històrica. El paper de SÀPIENS en la recuperació de la memòria històrica, a càrrec de Sònia Casas, cap de redacció de la revista.

15 novembre, divendres, 7 del vespre, Sala Bernat Martorell (Can Ramis)
Conferències:
- El Museu Memorial de l’Exili: entre la preservació de la memòria i la divulgació històrica, a càrrec de Jordi Font, director del MUME (la Jonquera).
- Celonins a l’exili. Primera aproximació, a càrrec de Josep M. Abril, historiador i membre del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Sant Celoni.

Exposició: La Retirada. Exili, febrer 1939.
Can Ramis, del 9 al 24 de novembre
Horari: dissabtes de 6 a 8 del vespre, diumenges i festius de 12 a 2/4 de 2 del migdia i de 6 a 8 del vespre.
La mostra tracta del pas pels camps de refugiats de Prats de Molló, camí de l’exili.
Produïda per l’Associació Prats Endavant, de Prats de Molló (França) i feta itinerar per Òmnium Cultural Baix Montseny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada