dijous, 16 de gener del 2014

Memòria per a no oblidar a Tarragona

Foto: Lluís Milián
Traducció Estació Colserolla
En el marc dels actes del 75 aniversari de l'entrada de les tropes franquistes a Tarragona, es va organitzar una visita guiada pels enclavaments representatius de la repressió
 
Diari de Tarragona - Frederic Raurell 12/1/14
Unes 40 persones es van trobar en un matí gris per a assistir a la visita guiada pels llocs representatius de la repressió franquista a Tarragona. Familiars de víctimes i ciutadans amb interès pel passat envoltaven a l'historiador Francesc Xavier Tolosana, conductor de la visita, per a fer un recorregut per la memòria històrica quan es compleixen 75 anys de l'entrada de les tropes de Franco en la ciutat.
 
Un públic eminentment jove és el qual va tenir Tolosana durant el recorregut, que va durar unes tres hores. L'objectiu era conèixer escenaris de l'ocupació franquista de la ciutat entre els anys 1939 i 1948. Entre els assistents havia fins i tot néts de les víctimes. El públic major complementava les explicacions de l'historiador amb comentaris de familiars morts després de la repressió franquista.
 
La visita va recórrer els principals enclavaments de la ciutat relacionats amb la repressió franquista. Des que van arribar les tropes franquistes, el 15 de gener de 1939, es van succeir les detencions, empresonaments, judicis militars i fins a execucions. El recorregut va començar en la Muntanya de’l Oliva, on van tenir lloc més de 650 execucions a republicans des del 28 de febrer de 1939 fins a passats els anys més durs de la dictadura. En aquest emplaçament lluïx un monument en record de les víctimes del franquisme.
 
La visita va continuar en el Cementiri, on es troben dues fosses comunes de víctimes de la repressió. Una d'elles lluïx una gran placa en la qual es recorda a les persones que van ser executades en aquest emplaçament, amb el nom i cognoms de totes elles. La segona fossa del Cementiri es troba en la zona nord, prop de la carretera de Sant Pere i Sant Pau. A causa de el seu emplaçament, just sota una paret amb nínxols, no s'ha pogut obrir en la seva totalitat i identificar a totes les víctimes. Tan solament un petit espai, en el qual s'erigeixen nou petites làpides.
 
La Antiga Audiència va ser el següent punt de la visita. Molts republicans van ser jutjats per tribunals militars amb judicis sumarísimos. Acusats de rebel·lió militar i exaltació a la mateixa, amb l'objectiu d'acusar-los d'actes tipificats dintre de l'ordenament jurídic militar, van ser víctimes de la inseguretat jurídica que es vivia durant el règim. A causa de la seva rellevància, sorprèn que no trobem cap placa o monument en el qual es recordi la repressió a la qual van ser sotmeses en aquest edifici les nombroses víctimes.
 
La Torre del Pretori va ser utilitzada com presó, la Presó de Pilats. Entre 1939 i 1948 van passar més de 6.870 republicans, dels quals 767 van ser executats o van morir a causa de les dolentes condicions carceràries. En el primer pis de l'actual Pretori es pot veure un documental amb el testimoniatge de tres republicans que van estar presos.
 
La visita va finalitzar en l'antic Convent dels Oblates, que va ser utilitzat com presó habilitada per a dones. Aquest edifici, propietat de l'església, evidencia la utilització d'espais clericals per part del règim. Sorprèn que en aquest emplaçament tampoc hagi cap placa que recordi a les víctimes de la repressió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada