diumenge, 13 de desembre del 2015

A Banyoles, les aules tindran memòria històrica

Mainada refugiada de la guerra a la vora de l'estany de Banyoles, l'any 1937, fotografiats per Rafael Villarubias. Foto: FONS RAFAEL VILLARRUBIAS / AIEMB.

Els centres de secundària de la ciutat i l'Ajuntament estan preparant un projecte en què els estudiants recopilaran el testimoni d'homes i dones que van viure la guerra i la postguerra 

El Punt Avui - Banyoles
L'Ajuntament i els centres d'ensenyament de secundària de Banyoles estan preparant un projecte de recuperació de la memòria històrica per posar en marxa el curs vinent. A grans trets, la iniciativa consistirà que els estudiants recullin el testimoni directe de persones de la ciutat o de la comarca que van viure la Guerra Civil i la postguerra, a través d'unes xerrades o entrevistes. Posteriorment, el material recollit es publicarà (el format encara no s'ha concretat) i, finalment, se'n farà uns muntatges teatrals.

El mateix alcalde, Miquel Noguer, ha informat del projecte i ha posat l'accent en la importància del diàleg entre les generacions, així com en el fet que ja queden poques persones que visquessin aquells anys, i, per tant, que la iniciativa serà una de les últimes oportunitats de tenir-ne el seu testimoni directe. Els detalls del projecte i el seu calendari s'explicaran a principi de curs, va assenyalar el mateix Noguer.

Inèdit
Serà el primer cop que al Pla de l'Estany es faci un exercici d'aquesta mena a càrrec d'estudiants de secundària. El precedent immediat d'un projecte que guarda certa semblança amb aquest va ser una recerca sobre el paper de les dones en la industrialització de la comarca el segle XX, que va impulsar l'àrea de Benestar Social del Consell del Pla de l'Estany i va ser finançada per l'Institut Català de les Dones. El resultat es va plasmar en el documental Teixidores d'història, estrenat a l'abril.

Tècnics de Benestar Social (del servei d'atenció i informació a les dones, SIAD, i del servei Fem Companyia), amb l'assessorament de l'historiador Miquel Aguirre, van recollir el testimoni oral d'onze dones que havien treballat en fàbriques. Una selecció dels seus records s'ha editat en un vídeo que va realitzar Irene Serrat. D'altra banda, el material complet es pot consultar al web www.benestarsocial.plaestany.cat

La data
2015/2016

és el curs en què està previst que s'iniciï el projecte en els instituts del Pla de l'Estany.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada