diumenge, 30 de desembre del 2012

Mor Joaquim Soms, compositor i combatent

Sons de la Mediterrània 30/12/2012
Autor de més de 600 sardanes, entre elles "Catalans a l'Alcàrria"
El passat divendres 28 de desembre va morir a Pineda de Mar Joaquim Soms. Tenia 98 anys i deixa escrites una gran quantitat de sardanes, entre elles "Catalans a l'Alcàrria", l'himne dels catalans que van lluitar amb l'exèrcit republicà al front de Guadalajara durant la Guerra Civil.
Joaquim Soms va néixer el 14 de maig de 1914 a Pineda de Mar. Va estudiar harmonia i composició, i sent adol·lescent ja dirigia el Cor Infantil de l’Agrupació Teatral Pinedenca, segons informa la Federació Sardanista.
En esclatar la Guerra Civil va incorporar-se a la 33 Divisió del IV Cos d’Exèrcit, destinat a la comarca de l’Alcàrria, a Guadalajara. Allà hi va formar una banda de música i posteriorment una cobla, i allà, concretament a Brihuerga l’any 1938, va compondre la sardana “Catalans a l’Alcàrria”, que es va convertir en un himne i un estímul pels combatents catalans destinats a l’Alcàrria i en general per a tots els catalans combatents a l’exèrcit del Centre de l’EPR, l’Exèrcit Popular Regular republicà. “Catalans a l’Alcàrria” es va estrenar el mateix 1938 al Teatro Calderón de Madrid; quan pocs mesos després va acabar la guerra, aquesta peça li va comportar més d’un any de presó en camps de concentració franquistes, en ser considerada “himne separatista”, segons informa el Foro por la Memoria de Guadalajara.
Compositor prolífic i combatent per la memòria
Però Soms va continuar component, signant més de 600 sardanes i diversos centenars d’havaneres. Algunes de les seves altres sardanes més conegudes s´no “Tona de Llavaneres”, “Aires tossencs”, “A l’ombra del campanyar” o “Monestir de Breda”. Entre molts altres premis, va rebre el Premi Sardana a la Popularitat de 2007.
Als anys vuitanta, Soms va formar amb altres excombatents catalans l’associació de veterans “Catalans a l’Alcàrria”, i va visitar els pobles de Brihuerga, Gárgoles i Abánades; a pesar del suport popular que hi van trobar, a cap d’aquests llocs van tenir cap homenatge institucional.
L’octubre de 2011, integrants del Foro por la Memoria de Guadalajara van visitar-lo a Pineda de Mar, on van gravar-lo interpretant “Catalans a l’Alcàrria” i van fer-li una interessantíssima entrevista sobre les seves vivències.
Joaquim Soms serà enterrat aquest diumenge 30 de desembre a les 13 h a l’Església de Pineda de Mar.
Fotos i video del Foro por la Memoria de Guadalajara

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada