dimarts, 13 d’agost del 2013

Adéu a la ‘Nena del 36'

Josefina Piquet, la integrant més jove del grup Dones del 36 dedicat a divulgar els horrors de la Guerra Civil espanyola, mor als 78 anys

El tanatori de les Corts de Barcelona acollirà demà una cerimònia civil de comiat 

13/08/13 02:00 - Barcelona - Jordi Panyella - El Punt Avui
Ningú no pot lluitar contra la mort amb la voluntat de vèncer-la una vegada i una altra, però sí que es pot lluitar contra l'oblit enarborant, mentre es té vida, la bandera de la memòria. Josefina Piquet va perdre diumenge passat l'últim combat, i va morir a l'edat de 78 anys. Enrere va deixar tants i tants dies de petites grans victòries, tantes com xerrades i conferències va anar fent per tot el país amb l'ànim de divulgar els horrors de la Guerra Civil espanyola i els patiments que tenia gravats en el seu record de nena.

Josefina Piquet era coneguda amb el nom de la Nena del 36 d'ençà que va conèixer un grup de dones octogenàries que, a finals de la dècada dels noranta, van formar el grup Dones del 36 amb el propòsit divulgador d'explicar el conflicte fratricida a les noves generacions. “Com que jo era la més petita, per això les meves companyes em van dir «la nena»”, explicava sempre la Josefina.

Però el més important i transcendent de la seva biografia no és aquesta anècdota, sinó la decidida voluntat de visitar instituts i universitats per donar testimoni davant els joves. La seva va ser la història d'una nena que va viure l'horror dels demolidors bombardejos sobre Barcelona i que el febrer del 1939 va haver de fugir a l'exili i buscar el seu pare desesperadament, amb la mare, fins que el van trobar pres al camp de Sant Ciprià. Es van poder retrobar a la Dordonya, el 1941, enmig de la misèria més crua i el terror de la invasió nazi.

La Josefina serà acomiadada demà al tanatori de les Corts. Per ella, gràcies a dones com ella, la memòria perdura. 

Nota Estació Collserola:  El comiat serà demà dimecres 14 d'agost, al Tanatori de Les Corts de Barcelona a les 13h. A la Sala 13.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada