dimarts, 3 de juny del 2014

L'abdicació del rei borbó encén una onada de manifestacions antimonàrquiques arreu

Moltes persones a Girona han festejat l'abdicació del Rei Juan Carlos. Foto: Carlos Palacio
 
REDACCIÓ / @LA_DIRECTA | 02/06/2014
Poc abans de les deu del matí s'ha començat a estendre el rumor a través de Twitter, a un quart d'onze ho ha filtrat El Periódico a la seva edició digital i ha estat a quarts d'onze quan el president del Govern espanyol Mariano Rajoy ho ha oficialitzat amb una compareixença de premsa: el rei Juan Carlos I de Espanya abdica de la Corona Espanyola. L'abdicació comporta la renúncia voluntària a la corona, el títol, el poder i els drets com a monarca. Això, que en un principi s'havia rebut com una alegria entre els antimonàrquics, ben aviat, quan s'ha conegut les intencions de nomenar –per un procediment exprés– el príncep Felip de Girona nou rei Felipe VI, s'ha transformat en una onada de convocatòries de protesta.

A la plaça Catalunya de Barcelona s'hi han aplegat unes 18.000 persones –tot el cercle central i les zones arbrades del quadrilàter–, entre les que s'escoltava crits contraris a la monarquia, en defensa de la república i per la independència de Catalunya. En algun moment s'ha visibilitat una mena de competició per veure qui ocupava el centre de la plaça: els de la República del 99% (Procés Constituent), els de la República catalana (ERC) o els de la Espanya republicana (JSC). Notable presència de militants d'ERC i EUiA, però també de Podemos, CUP, SI i activistes del 15M.

El grup més peculiar el formaven militants de les joventuts socialistes (JSC) que cridaven “Ni piernas ni brazos, borbones a pedazos”. Alguns testimonis de l'escena els han fet notar la contradicció de les seves paraules amb el fet que els vots favorables del PSOE al Congrés dels Diputats donaran el vist-i-plau al nomenament de Felipe VI com a nou rei de l'Estat espanyol. Silenci com a resposta. La protesta s'ha fet enmig d'un gran desplegament mediàtic, però sense helicòpter ni furgons dels Mossos d'Esquadra. Una manifestació espontània amb centenars de persones s'ha despenjat de la concentració i ha arribat a quarts de deu del vespre a la plaça de Sant Jaume, on s'han escoltat consignes fins passades les deu de la nit informa Jesús Rodríguez.

A Vic, més de 300 persones s'han concentrat a la plaça Major davant l'Ajuntament. La concentració, convocada per la CUP, ICV-EUiA, ERC, Procés Constituent i Arran, ha durant mitja hora i no hi hagut cap parlament, però sí moltes proclames a favor de la independència i la república segons informa Emma Roca. Entre les banderes, predomini de les estelades, però també algunes de republicanes tricolors i una de l'URSS. La concentració ha coincidit amb el ple de l'Ajuntament de Vic, que s'ha interromput durant una estona perquè hi poguessin participar les regidors que volguessin. Finalment hi han participat les regidores de la CUP, ERC, ICV-EUiA i SI, i s'han quedat a la sala de plens els de CiU, PxC i PSC. A Osona també s'hi han fer altres concentracions com per exemple a Manlleu, Torelló, Roda de Ter, Montesquiu o Seva.

A Sóller el Col·lectiu Albaïna ha convocat una concentració a la plaça Constitució de Sóller en suport a la república i afirmant que “a la monarquia i a l'estat, els fan falta molt més que un simple canvi de cara”. Més de 50 persones s'han concentrat davant la pancarta amb el lema “A Mallorca no tenim rei” i cridant consignes contra la monarquia i a favor de la república.

A Pineda de Mar, unes 80 persones, convocades pels partits republicans de la vila, han convocat davant de la porta de l'Ajuntament una concentració on s'ha llegit un manifest i s'han sentit crits demanant la implantació de la república informa Xavier Puig. Convocatòries similars s'han succeït a d'altres pobles de la costa maresmenca, com a Calella (80 persones), Malgrat (40) o Sant Pol (30).

A la Selva s'han aplegat una setantena de persones a Santa Coloma de Farners o unes 120 a Blanes, entre d'altres municipis. També a la capital de l'Alt Empordà, Figueres, s'hi han manifestat prop de 300 persones sota el crit de "Visca la República!".

A Girona s'han concentrat a la Plaça del Vi unes 1.000 persones. Jordi Navarro, regidor de les CUP de la ciutat, ha llegit un manifest i ha criticat que Girona encara no s'hagi pronunciat com a ciutat antimonàrquica. Posteriorment s'ha fet una manifestació que ha transcorregut pel Pont de Pedra, el Carrer Nou, la Gran Via i ha culminat a la subdelegació del govern informa Xavier Diez.

A Sant Boi unes 175 persones responent a la convocatòria de diferents col·lectius –CUP, ERC, ICV-EUiA, Arran i JC– s'han aplegat a la plaça de l'Ajuntament. Després d'uns parlaments on han participat totes les formacions polítiques menys la CUP –que ha manifestat no voler capitalitzar l'acte– s'ha penjat una estelada i una bandera republicana a l'Ajuntament fins que han estat reitrades pel conserge. Per finalitzar l'acte s'ha entonat els Segadors informa Laure Vega.

A Granollers unes 250 persones s'han aplegat a la plaça de la Porxada en una concentració pacífica en resposta al comunicat de l'abdicació que ha fet públic el rei Joan Carles. D'aquesta manera, Granollers s'ha sumat a la resta de concentracions convocades arreu. Davant del consistori, alguns col·lectius han deixat una pancarta on hi deia “Independència”, una estelada roja i la bandera republicana espanyola. De manera espontània, hi ha hagut crits en defensa de la república catalana i obrera, també crits en favor de la independència i, per primer cop en molt de temps, s'han escoltat crits demanant la dimissió de l'alcalde de la ciutat, Josep Mayoral. L'únic moment de tensió ha estat quan la policia municipal ha mirat d'evitar sense èxit que algunes persones pengessin a una finestra de l'Ajuntament una bandera de la república espanyola i una estelada. A la concentració hi han tingut presència l'Assemblea Nacional Catalana, l'Esquerra Independentista de Granollers, ERC, ICV-EUiA, l'Assemblea Llibertària o el Procés Constituent, entre d'altres informa Joan Gener.

A Cornellà unes 120 persones s'han concentrat davant de l'Ajuntament de Cornellà a la plaça de l'Església, convocades per ERC, EUiA, Arran i l'Alternativa d'Esquerres de Cornellà. Entre les persones que hi han assistit hi destacava la presència del diputat d'ERC Joan Tarda. Amb una forta presència d'estelades i banderes tricolors, s'ha penjat una bandera de la república a un edifici amb dependències municipal que hi ha al costat de l'Ajuntament informa Ramon Samblas.

Per últim també ha tingut lloc a Berlín una concentració que, segons informa Roger Suso, a reunit un centenar de persones davant la porta de Brandenburg. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada