divendres, 19 de desembre del 2014

Homenatge als 1.700 afusellats al Camp de la Bota, el símbol dels anys més negres de la repressió franquista


El Camp de la Bota, el lloc on es va celebrar el Fòrum de les Cultures, ha estat l'escenari d'un acte d'homenatge als més de 1.700 republicans que hi van ser afusellats durant els anys més negres de repressió franquista. A l'acte, organitzat pel Memorial Democràtic i l'Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de l'Associació Pro-Memòria als Immolats de Catalunya, hi han assistit molts familiars dels que hi van morir. Alguns han donat el seu testimoni.
 
La família d'Agustí Soler i Fosas ha tornat avui al lloc on va ser afusellat el novembre de 1939, ara fa 75 anys, pel sol fet d'haver estat alcalde republicà de Sant Joan de Vilatorrada, del 1936 al 1938, durant la Guerra Civil. Agustí Soler, pagès i militant d'Esquerra Republicana, no tenia sang a les mans i no es va amagar un cop acabada la guerra.

La seva filla gran, Rosa Soler, ha explicat que "Primer el van portar a la presó de Manresa. Allà el feien anar a comprar pa i a buscar aigua a la font. Mirin si es podria haver escapat! Ell estava convençut que el respectarien, perquè no havia fet res. Però quan va ser a Barcelona a la Model, ja va veure la cosa canviada."

Rosa Soler, que aleshores tenia tretze anys, va veure per últim cop el seu pare a la presó Model, on estava tancat amb altres condemnats a mort. El pare va voler veure la més gran de les tres filles: "I el pare quan em va veure es va agafar a la reixa, amb uns crits terribles, 'Sóc innocent, em maten però soc innocent. No he matat ningú ni he fet matar ningú. Aneu amb el cap ben alt, que em maten innocentment!'"


La família conserva com un tresor una nota manuscrita que els companys de cel·la d'Agustí Soler els van fer arribar, amagada entre la roba. Els deien que se l'havien endut per executar-lo i transmetia les seves últimes paraules: "els que fins avui han estat companys de cel·la del seu estimat espòs Agustí els notifiquem que en la matinada de dimecres se'l van endur. Les seves últimes paraules les ha dedicat a vostè i les seves filles. Tot repetint el que tants cops ens havia dit, "soc innocent" s'ha allunyat per sempre de la nostra companyia."

En compliment de la sentència, Agustí Soler va ser traslladat a trenc d'alba de la presó Model al Camp de la Bota, on del 1939 al 1952 van ser afusellades unes 1.700 persones durant els anys més negres del franquisme. El lloc de les execucions era el Parapet, un camp de tir militar vora del mar, al costat d'on ara hi ha el port del Fòrum, a Sant Adrià de Besòs. Un plafó de Memorial Democràtic assenyala l'indret.

Avui Rosa Soler ha estat un dels oradors en l'homenatge als republicans afusellats al Camp de la Bota. L'acte s'ha fet al costat del monument 'Fraternitat' que els honora, amb l'assistència de nombrosos familiars. Hi ha assistit Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic; Jordi Martí, regidor de Presidència de l'Ajuntament de Barcelona, Pere Fortuny, president de l'Associació Pro-Memòria als Immolats de Catalunya, l'historiador Joan Corbalán i altres autoritats. Ara fa 75 anys que van començar les execucions sistemàtiques en aquest lloc, la meitat de les prop de 3.500 que hi va haver a tot Catalunya.

El testimoni complet de les filles de Agustí Soler, Rosa, Àngela i Carme, es pot veure a la web Memòria i Història de Manresa.
 
Imatge aèria de les barraques del Camp de la Bota i del Castell dels Quatre Torres. Arxiu Municipal de Sant Martí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada