dimarts, 30 de desembre del 2014

Catalunya va encapçalar el nombre de morts sota custòdia policial el 2013

Barcelona 20 desembre 2014
 Mossos, el segon cos més implicat en morts d’aquest tipus
 
Directa.cat - Bertran Cazorla  20/01/2014       
Catalunya ha esdevingut un punt negre pel que fa a les morts sota custòdia o durant operatius policials aquest 2013. Així es desprèn de l’informe que, anualment, elabora la Coordinadora per la Prevenció i la Denúncia de la Tortura a nivell estatal. Cinc dels catorze casos que comptabilitza el document corresponent a l’any recentment conclòs (a més de 27 casos de morts en presons i dos de morts en centres de menors i, per tant, un total de 43 morts sota custòdia) van succeir a Catalunya. Deu d’aquests catorze ciutadans van morir durant operatius policials i quatre quan ja eren sota custòdia: dos d’ells a comissaries dels Mossos i un al CIE de la Zona Franca. De fet, el cos català va ser el segon més implicat en morts durant operacions o sota custòdia policial, després de la policia espanyola, i molt per davant de la Policia Local o de la Guàrdia Civil: el cos estatal va estar implicat en set dels catorze casos, mentre que el català en quatre d’ells.
 
A diferència del 2012, però, algunes d’aquestes morts han suscitat un fort debat aquest 2013, com la de Yassir el Younoussi a El Vendrell i, especialment, la de Juan Andrés Benítez al Raval. I, mentre el 2012 va acabar amb només tres agents (dos policies locals de Girona i un mosso d’Olot) imputats en dos causes obertes per morts en operacions o sota custòdia policial, aquest 2014 ha començat amb almenys divuit mossos encausats i tres processos oberts per aquests traspassos.
 
La primera de les dues morts que es van produir en comissaries dels Mossos va ser la de Yassir el Younoussi, el noi de 29 anys que va morir el 31 de juliol a El Vendrell en unes circumstàncies que ara investiga el jutjat número 2 del Vendrell, que ha imputat vuit agents per aquests fets. I el segon és el cas de l’home que va morir el 28 de novembre als calabossos de les Corts després de ser traslladat, recorda l’informe de la Coordinadora per la Prevenció de la Tortura, dos cops a l’hospital en menys de nou hores. El tercer cas de mort en un centre de reclusió custodiat per un cos policial a Catalunya és el del ciutadà armeni de 42 anys Aramis Manukyan, que va traspassar al CIE de la Zona Franca el 3 de desembre mentre estava sotmès a un règim d’aïllament.
 
L’únic cas de mort en un centre de retenció policial fora de Catalunya també es va produir als Països Catalans: als calabossos de la policia espanyola a Palma una noia de 25 anys va aparèixer morta el 10 de maig. La noia havia estat traslladada a l’hospital de Son Espases després de ser detinguda, i allà se li va diagnosticar un quadre de politoxicomania, però malgrat això va ser reclosa a la comissaria, segons narra l’informe elaborat per la Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura.
 
Morts en placatges, tirotejos i persecucions
Catalunya i la seva policia no deixen de destacar pel que fa a les morts al carrer i en actuacions policials, tot i que menys. En aquest apartat destaca el cas de Juan Andrés Benítez, mort al barri barceloní del Raval després de ser placat pels Mossos a les portes de casa seva la nit del 5 al 6 d’octubre. Els vídeos dels cops que li van clavar els agents van generar una forta polèmica, i ara mateix la jutgessa que investiga els fets manté imputats 10 agents per diversos delictes.
 
L’altre cas que va protagonitzar el cos de Mossos d’Esquadra és el de Youssef Laouni, que uns agents van tirotejar i abatre a Vilada després que l’home fugís d’uns Mossos prop de Ripoll, segons la versió de la policia catalana.
 
Juan Andrés Benítez, però, no va ser l’únic ciutadà que va morir després de ser placat per la policia. A Lugo, un home de 33 anys va morir a l’hospital d’una aturada cardíaca després de ser placat per agents de la policia espanyola. I, com Youssef Laouni, també van morir abatuts un noi de 15 anys mentre fugia de la Guàrdia Civil al polígon industrial de Cabanillas, a Guadalajara, el passat 23 d’octubre; i un jove romanès de 28 anys a Saragossa, que va rebre el 21 de juny l’impacte d’un tret disparat per un agent de la policia espanyola mentre viatjava en un vehicle que, segons la policia, s’estava donant a la fuga. Un ciutadà senegalès de la mateixa edat, a més, va morir en ser atropellat el 15 d’abril mentre fugia d’una batuda contra la venda ambulant que efectuava la policia local de Palma a S’Arenal, segons la Coordinadora per la Prevenció de la Tortura.
 
A més, un ciutadà senegalès de 29 anys va aparèixer flotant a la platja d’El Zapillo, a Almeria, el 22 de febrer després que el noi, que tenia un decret d’expulsió, desaparegués onze dies abans mentre fugia d’uns agents de la policia espanyola, que pretenien identificar-lo. I el 22 d’abril, un home de 48 anys va morir en llençar-se per un balcó mentre assistia al registre del seu domicili per part de la policia espanyola a Madrid.
 
Finalment, l’informe de la Coordinadora per la Prevenció de la Tortura recull la mort, el 25 de juliol, d’una persona després d’aconseguir saltar la tanca amb què els Estats espanyol i marroquí blinden la frontera a Melilla. Segons l’autòpsia, la persona va patir una aturada cardiorespiratòria, i dues entitats s’han personat a la causa judicial oberta arran del traspàs, explica l’informe. A més, també assenyala que una altra persona va morir en creuar la frontera el 5 de novembre, tot i que la versió oficial, afegeix, assenyala que la mort es va produir al cantó marroquí de la tanca.
 
La xifra davalla respecte el 2012
El 2012, l’informe de la Coordinadora per la Prevenció de la Tortura sumava 66 morts sota custòdia: 42 a presons, dues a centres de menors i 22 en operacions i sota custòdia policial: la policia espanyola estava implicada en set d’aquests casos, els Mossos en cinc, la guàrdia civil en dos, l’Ertzaintza en tres i diverses policies locals en tres. El 2011 van ser 51 les morts comptabilitzades en l’informe anual: 34 en presons, quatre a centres de menors i 17 durant operacions o sota custòdia policial.
 
Morts en presons
D’altra banda, el recompte de la Coordinadora de Prevenció de la Tortura també inclou traspassos que es produeixen a presó, tot i que el propi document admet que és complicat fer un recompte independent complet. Així, l’informe deixa constància de 27 persones mortes a les presons que hi ha a l’Estat espanyol el 2013, 11 de les quals als Països Catalans i, d’elles, cinc a Catalunya. Però també assenyala que els Serveis Penitenciaris de la Generalitat han comptabilitzat fins a 43 persones mortes només en centres sota competència catalana el 2013. El 2012, la Coordinadora va tenir constància de 42 persones mortes en presons a tot l’Estat espanyol, i el 2011, de 34 casos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada