Per bé que a Catalunya la major part de fosses comunes de la Guerra Civil i el franquisme són fosses de soldats i les tasques més freqüents són les de localització i dignificació, aquestes jornades aborden tots els aspectes que preveu la Llei catalana, incloent-hi, si escau, l’exhumació i la identificació. Doblement condemnades a mort i a l’oblit, les persones desaparegudes i les fosses comunes encara esperen reconeixement i justícia.
Durant els nou anys transcorreguts entre la primera obertura a Priaranza del Bierzo d’una fossa comuna de la repressió franquista i l’aprovació per part del Parlament de Catalunya de la Llei de persones desaparegudes i fosses comunes (2009), la necessitat d’abordar el tractament de les fosses comunes d’aquest període ha saltat de les associacions de recuperació de la memòria històrica a l’Administració pública, les universitats o els grups de recerca, sota l’atenta mirada de la societat civil.
Dins el marc de “Dies de guerra - Diàlegs de Pau”, aquestes jornades Fosses comunes: un passat no oblidat pretenen de posar en comú l’experiència acumulada al llarg de deu anys en una matèria necessàriament interdisciplinària, com és el tractament de les fosses comunes, en la qual es troben la recerca històrica, els treballs arqueològics, i l’antropologia i la medicina forenses, sense oblidar l’acció de les entitats memorials i dels familiars de les persones desaparegudes.
Divendres 22, dissabte 23 i diumenge es farà l’acte de dignificació a les víctimes de la Batalla de l’Ebre al Memorial de les Camposines.
Organitza:
- Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE)
- Memorial Democràtic
Del 22 al 24 d'octubre
Palau del Castellà
C/ del Call s/n
Gandesa
Inscripcions
Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre
977 421 528 - info@batallaebre.org
Preu: 12 €
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada