dimarts, 31 de maig del 2011

'La maternitat d'Elna' a l'Hospitalet de Llobregat i Guernika


Memorial Democràtic

De l'1 de juny a l'1 de juliol
Can Colom
Plaça Can Colom, 1
L'Hospitalet de Llobregat

Del 16 de juny al 30 d'octubre
Museu de la Pau de Guernika
Foru Plaza, 1
Guernika

La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, explica amb fotografies la història de la Maternitat d'Elna. La immensa majoria d'exiliats republicans van ser internats per l'Estat francès en els oficialment denominats camps d'acolliment. Es tractava de veritables camps de concentració sense cap condició sanitària. L'índex de mortaldat en parts als camps era de gairebé el 95%. Davant d'aquesta situació, Elisabeth Eidenbenz, una jove mestra suïssa, va organitzar una maternitat en una residència campestre abandonada de la vila rossellonesa d'Elna. Allà atenia les parteres procedents dels camps i dels seus fills. Entre el 1939 i el 1944, hi van néixer 597 infants, la major part fills d'exiliades procedents de Catalunya.

A l'Hospitalet, l'exposició s'emmarca en el cicle temàtic Temps i maternitats, organtitzat per l'Ajuntament de la ciutat, i hi arriba pocs dies després de la mort d'Eidenbenz, el passat 23 de maig, als 97 anys.

Una altra producció de la mateixa exposició, traduïda també a l'euskera, viatja al prestigiós Museu de la Pau de Guernika, on s'estarà més de quatre mesos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada