dimarts, 13 de maig del 2014

L'Amical de Mauthausen, als actes de commemoració de l'alliberament del Camp

EIX. L'Amical de Mauthausen, als actes de commemoració de l'alliberament del Camp
El president de l’Amical, el vilanoví Enric Garriga, va ressaltar la importància de seguir treballant per la memòria i els valors dels republicans deportats

Eixdiari.cat - Vilanova i la Geltrú 13-05-2014
Els dies 9, 10 i 11 de maig, l’Amical de Mauthausen ha estat  un cop més a Mauthausen, per a recordar els 75 anys de l’exili, i  per retre homenatge als qui allà foren internats , especialment, als deportats republicans.


La delegació de l’Amical, enguany va reunir una notable presencia de persones encapçalada per membres de la Junta de l’Associació, acompanyats pel Director General de Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya, Sr. Miquel Puig; de les Sres. Júlia de la Encarnación i María Petra Jiménez, regidores dels ajuntaments de Sant Celoni i Santa Coloma de Gramenet, respectivament; i de l’ambaixador d’Espanya a Viena, Sr. Alberto Carnero. A aquesta representació institucional s’hi van sumar també alumnes de batxillerat de l’Institut Baix Montseny, de Sant Celoni i dels Instituts Lluís de Peguera i Pius Font i Quer, de Manresa, així com membres de diferents associacions de Santa Coloma de Gramenet i l’associació Pozos de Caudé de Terol.

Durant els dies de la commemoració, alumnes, associacions i institucions, conjuntament amb l’Amical, van realitzar diferents actes d’homenatge i record a la deportació republicana al castell de Hartheim, al camp de Gusen, a l’estació de tren de Mauthausen, a l’escala de la pedrera de Mauthausen i als monuments espanyol i francès al camp.

A la cerimònia principal que reuneix delegacions de 21 països i la nostra entitat, que agrupa els antics deportats i les seves famílies i amics, no hi ha faltat mai des de 1962, any en què es fundà l’associació i s’inaugurà el monument per subscripció popular, aquest any va fer un dels discursos el representant de l’Amical, Josep Sanmartin, membre del Comité Internacional de Mauthausen.

L’Amical vol remarcar la importància d’aquests viatges i cerimònies, per a seguir lluitant per a la recuperació de la memòria republicana, especialment en un país on encara la lluita per la democràcia i la llibertat que van encapçalar els republicans  no ha estat plenament reconeguda i també perquè representen una eina d’educació i formació ens els valors democràtics i de prevenció del feixisme, facilita que els joves puguin esdevenir ciutadans més preparats per combatre les idees xenòfobes i extremistes que amenacen de nou Europa.

A l’acte al monument espanyol al camp, el president de l’Amical Enric Garriga, va ressaltar la importància de seguir treballant per la memòria i els valors dels republicans deportats a Mauthausen, però també de mirar endavant i seguir impulsant la presencia de joves , els projectes pedagògics amb els joves i els intercanvis i xarxes de joves, centres de secundària i ciutats d’Europa per a potenciar el fre a les idees feixistes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada