dimarts, 6 de maig del 2014

Presentació del llibre i l’exposició sobre Antoni Benaiges, el mestre «que va prometre el mar»

Reus.cat
Sergi Bernal i Francesc Escribano participen aquest dimecres, 7 de maig, a les 20:00 h a la Biblioteca Central de Reus, a l’acte de presentació del llibre i l’exposició «Desenterrant el silenci: Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar». Es tracta d’un projecte de recerca i difusió liderat per Sergi Bernal que recupera la memòria del mestre de Mont-roig del Camp Antoni Benaiges, que exercia al petit poble de Bañuelos de Bureba (Burgos) i fou assassinat tot just començar la Guerra Civil pels seus ideals i mètodes pedagògics innovadors.

Després de més de setanta anys reposant en una fossa comuna, les restes de diferents persones executades pels sublevats feixistes l’any 1936 a la serra de La Pedraja (Burgos) van ser desenterrades. Entre aquestes persones hi havia el mestre Antoni Benaiges, originari de Mont-roig del Camp, qui l’estiu del 36 tenia previst portar els infants del poblet de l’interior de Castella on ell exercia a veure per primera vegada el mar.

L’exposició «Desenterrant el silenci» explica el cas de Benaiges i el contextualitza històricament. Entre els continguts de la mostra s’explica l’enfoc innovador que Benaiges donava a l’educació dels infants, tot seguint el mètode Freinet. També repassa la situació de moltes famílies de represaliats pel franquisme que encara avui busquen les restes dels seus familiars. El projecte de Sergi Bernal s’ha completat amb un llibre que explica la recerca realitzada per reconstruir la vida d’Antoni Benaiges, un llibre que es presentarà aquest dimecres durant l’acte que es farà a la BCR. Hi participarà el productor àudiovisual Francesc Escribano, qui ha col·laborat en el projecte.

Activitats complementàries sobre educació
Antoni Benaiges, en línia amb l’ideari pedagògic de la Segona República, es va convertir en un impulsor de nous mètodes educatius que posaven l’alumne, la seva experiència i la seva relació amb l’entorn en el centre del procés d’aprenentatge. En concret, era seguidor del mètode del pedagog francès Célestin Freinet i era un ferm partidari de la seva aplicació a l’aula.

En aquest sentit, i com a activitats complementàries a l’exposició, el 13 de maig a les 19:30 h s’ha programat una conferència sobre mètodes d’innovació educativa, a càrrec de Lara Reyes, mentre el dia 21 de maig, a les 17:30 h, l’hora del conte habitual de la BCR, adreçada als infants, es dedicarà a «Contes d’un altre temps», amb la participació de Txell Ribé.

L’exposició «Desenterrant el silenci» es podrà visitar fins al 31 de maig a la Biblioteca Central Xavier Amorós (cr. de l’Escorxador, 1).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada