dissabte, 5 de juliol del 2014

Unes 200 persones es concentren contra el Casal Tramuntana en la primera acció de la nova Plataforma Antifeixista de la Verneda

 
Directa.cat - Bertran Cazorla - 05/07/2014         
Al costat de la comissaria de policia i d’una escola que encara avui en dia llueix una estanquera als mosaics de la seva façana, el franquisme va erigir a la Verneda una residència de la Sección Femenina de la Falange. És l’edifici Gaudí. Avui en dia allotja una escola d’adults i un centre cívic. Gràcies al veïnat, que durant la transició el va ocupar per reclamar el seu ús comunitari. Recordaven aquesta mobilització aquest divendres al vespre a pocs metres de l’edifici, a la Rambla Guipúscoa, la Teresa i la Carmen, de 79 i 77 anys, i veïnes del barri des de fa dècades. Com aquesta, ambdues dones podien recordar desenes d’anècdotes de la lluita veïnal antifranquista. Ho feien mentre participaven en una concentració contra l'arribada al barri del Casal Tramuntana, la primera de les accions de la Plataforma Antifeixista de la Verneda, constituïda aquesta setmana per respondre al trasllat des del Clot d'aquest grupuscle neofeixista. “El barri no pararà” de fer-los front, comentava la Teresa, convençuda: “tu no saps com és aquest barri”.
 
Com la Teresa i la Carmen, unes 200 de persones es van aplegar des de les set d'aquest divendres al vespre a la confluència de la Rambla Guipúscoa amb el carrer Alcalá de Guadaira. A tan sols dues cruïlles del nou local que els activistes ultres estan habilitant per instal·lar el Casal Tramuntana, les veïnes van exhibir unes pancartes com una d'UCFR “Per la convivència en la diversitat”, van sostenir cartells amb lemes com “No volem feixistes ni aquí ni enlloc” i van cridar proclames com “Fora nazis dels nostres barris”. Entre les concentrades, gent d'entitats veïnals, de l'ANC, de moviments socials, així com d'ERC, del PSC, d'ICV-EUiA i del PCPE. Al cap de tres quarts d'hora les antifeixistes van donar per desconvocada la concentració, que es va dissoldre de forma completament pacífica malgrat la proximitat dels ultres. Les quatre furgonetes de la brigada mòbil dels Mossos instal·lades discretament al carrer Huelva, entre la concentració i el nou local, van marxar sense cap intervenció.
 
Comença a treballar la Plataforma adscrita a UCFR
Amb aquest èxit va acabar la primera de les convocatòries de la Plataforma Antifeixista constituïda a la Verneda tot just un dia abans, dijous, precisament a l'edifici Gaudí, en una assemblea multitudinària a la qual van acudir més d'un centenar de persones. Les assistents van decidir constituir-se com a nou nucli d'UCFR, amb la voluntat de perllongar a la Verneda la feina de sensibilització contra el Tramuntana que ha desplegat des del març del 2012 el veïnat del Clot. I van acordar que el dijous vinent, 10 de juliol, es tornarien a reunir a dos quarts de nou al Gaudí per començar a treballar en comissions. De cara a la tardor, estudien anar a les escoles per fer tasques de sensibilització antifeixista entre l'alumnat i es plantegen la possibilitat de convocar una manifestació contra el Tramuntana com la que es va fer al Clot.
 
Per ara, el veïnat de la Verneda ja comença a saber qui són els nous inquilins del carrer Alcalá de Guadaira, 22. “Diuen que són neonazis”, comentava la Isabel, veïna del barri des del 1959, pocs anys després que l'Obra Sindical del Hogar erigís el grup de pisos Parera on ara és el Tramuntana. La dona gran ho comentava asseguda en un banc proper al local del grupuscle, mentre alguns dels seus membres, entre ells el seu impulsor i líder Alberto Sánchez, regidor de PxC a l'Hospitalet, i Carlos Oliva, activista juvenil de PxC i ultra del RCD Espanyol, s'estaven a la porta del local i miraven cap a l'indret on tenia lloc la concentració antifeixista. En el seu nou local, amb més obertures al carrer que el del Clot i una placeta al davant, els ultres podran ser més presents al carrer. “Però jo no he vist caps rapats ni res”, afegia la Isabel sobre aquests joves que, en efecte, miren d'evitar velles estètiques fàcilment identificables. Amb tot, la veïna desitjava “que marxin aviat, que aquesta és una barriada molt tranquil·la”.
 
Pintades equidistants a les persianes del nou Tramuntana
Uns metres enllà, tres homes en la trentena feien broma sobre el desplegament d'antidisturbis al carrer Huelva. “Diu que allà al costat hi ha obert un partit neonazi”, comentava en David amb en Miguel i l'Adri. No expressaven, però, el mateix rebuig que altres veïnes, i mostraven certa equidistància entre els nous inquilins i “els independentistes” concentrats uns carrers enllà. Una equidistància que també expressaven les primeres pintades aparegudes a les persianes del Casal Tramuntana, on es pot llegir “Ni fachas ni antifascistas” i “Good night any side”. En els mesos vinents es veurà si la nova plataforma antifeixista trenca aquest dilema.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada