dimarts, 21 d’octubre del 2014

El veïnat del balcó amb banderes neonazis, impotent

 
L'Ajuntament de Sabadell i dues entitats han denunciat l'exhibició de les ensenyes feixistes
 
Directa.cat Bertran Cazorla 21/10/2014
Penjades en un balcó i, per tant, refugiades en el dret fonamental a la inviolabilitat del domicili de la persona propietària, però ben visibles des d'un carrer que és molt concorregut i un gran eix viari de Sabadell. Refugiades, també, en el que algunes veus consideren llibertat de consciència, tot i que recorden règims genocides que, a l'Estat espanyol i Alemanya, van provocar la mort de milions de persones: des de fa almenys quatre dies, un balcó particular de la plaça de la Concòrdia –capritxos del destí– de la cocapital vallesana ha esdevingut una apologia cridanera del Tercer Reich i el franquisme. Hi pengen dues banderes nazis amb la creu gammada, una bandera de les SS, una altra del jou i les fletxes i una cinquena amb l'efígie de Millán Astray (fundador de la Legión) i el lema d'aquest grup militar espanyol, Viva la muerte. El veïnat, inquiet per aquesta aparició sobtada, no sap què fer.
 
Així ho afirma el president de la comunitat veïnal del bloc situat al número 78 de la plaça. Explica que es va adonar de les banderes que havien aparegut al tercer pis d'aquesta escala perquè el va alertar un home gran que viu al bloc. Abans, narra, en aquell balcó, hi havia una bandera espanyola. Des de finals de la setmana passada, però, hi han aparegut les ensenyes nazis i falangistes. L'home ha trucat el gestor de la comunitat de propietàries i la policia local –que l'han informat que ja estaven tractant l'assumpte–, però mostra una certa impotència: no sap què més pot fer.
 
En efecte, la policia local de Sabadell tampoc no va poder retirar les banderes. L'Ajuntament de Sabadell, molt bregat en estratègies per fer front a la presència de neonazis a la ciutat, una constant de la darrera dècada, va enviar una patrulla de la policia municipal al pis en qüestió el dissabte a la tarda. Van advertir l'inquilí que les banderes podien suposar un delicte, però aquest es va negar a retirar-les. L'han denunciat, informen fonts municipals. També ho ha fet l'Associació d'Estudi Exili i Deportació de l'Holocaust, explica el seu president, Alfons Aragoneses. L'Amical de Mauthausen ha lamentat el fet que els casos d'apologia del nazisme i el feixisme siguin habituals i ha reclamat un enduriment del Codi Penal.
 
Un neonazi desconegut
Però, qui ha penjat les banderes? Un sonat? Un neonazi de pedra picada? El veïnat apunta a la primera opció. L'inquilí del tercer pis és R.N., un home de 37 anys que viu a l'immoble des de fa uns anys. El veïnat assenyala un canvi d'actitud del veí des que, diuen, va trencar la seva relació sentimental. En efecte, a la bústia, el seu nom apareix sobre un altre, que ara està ratllat. No consta entre els neonazis més coneguts de Sabadell, tot i que més o menys pertany a la seva generació. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada