diumenge, 26 d’abril de 2015

Interroguen a un pilot italià de 101 anys per crims de la Guerra Civil


Traducció Estació Collserola
És la primera vegada que la justícia ha pres declaració a un militar per crims contra la humanitat durant el conflicte. Les autoritats italianes donen per contestades les peticions del jutjat de Barcelona
 
Cadena SER - Montse Riart - 24/4/15
Per primera vegada la justícia ha pres declaració a un militar pels crims contra la humanitat durant la Guerra Civil espanyola. Segons ha pogut saber la Cadena SER es tracta d'un pilot de l'aviació italiana de 101 anys d'edat.

La capital catalana va viure els atacs aeris més cruents els dies 16, 17 i 18 de març de 1938 amb un miler de morts, 1.500 ferits i desenes d'edificis destruïts

El tinent pilot Luigi Gnechhi va declarar davant la policia judicial italiana el 23 de gener passat, segons van confirmar a la Cadena SER fonts diplomàtiques. Aquest home, a qui es va poder identificar després que fos condecorado per les autoritats italianes, té 101 anys. Segons ha pogut saber la Cadena SER, l'ex militar va reconèixer que havia estat destinat a Espanya per l'aviació italiana durant els anys que es va bombardejar Barcelona però va negar haver participat en aquest capítol, que va deixar unes 2.500 víctimes, entre morts i ferits.

El pilot, que va comparèixer acompanyat d'advocat i com imputat per un delicte de lesa humanitat i crims de guerra. Va explicar que va estar sis mesos a Espanya però va assegurar que només havia fet missions aèries de reconeixement del territori, que mai va participar en cap bombardeig i que no sobrevoló Barcelona en cap moment.

A causa de la seva edat centenària, abans de prestar declaració, les autoritats italianes li van sotmetre a un reconeixement mèdic per a ratificar que estava lúcido i que podia respondre amb claredat les preguntes judicials.

Segons fonts properes a la investigació, la cort italiana ha enviat un escrit a la justícia espanyola explicant que aparti d'aquest pilot no ha pogut identificar amb seguretat cap altre militar que participés en els bombardejos de Barcelona i que amb el seu interrogatori dóna per contestades les peticions d'informació que li havia fet arribar el jutjat de Barcelona que porta el cas.

De fet aquesta és la primera vegada que la justícia italiana col·labora amb aquesta investigació, l'única que oberta fins a ara a l'Estat per crims de la Guerra Civil Espanyola
 
 
"La mutilation de Barcelone", documental francés de 1938 que refleja los bombardeos
sobre la capital catalana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada