dimarts, 3 de novembre del 2015

La banda sonora de l'antifranquisme

Al Alba de Luis Eduardo Aute

Una selecció de temes que van marcar tota una generació de lluita i resistència contra el règim del general Franco

Sapiens 27 d'octubre de 2015
L’oposició contra el règim franquista va tenir moltes cares. Una d’elles es va bastir des d’escenaris improvisats on una veu i una guitarra, que prèviament havien hagut de burlar la censura, clamaven contra el totalitarisme i en favor de la llibertat.

Lluís Llach, Raimon, Paco Ibáñez, Elisa Serna, Ovidi Montllor, Al Tall, Maria del Mar Bonet, Mikel Laboa, Labordeta... Desenes i desenes de noms que, en català, en castellà, en gallec o en euskera, van crear la banda sonora contra el franquisme.

A casa nostra, i després de la creació dels Setze Jutges, la cançó 'Al vent', del valencià Raimon va donar el tret de sortida a un moviment que va impulsar l’ús del català mentre denunciava els abusos de la dictadura. Tots aquells cantants van posar himne a tota una generació que, per primera vegada des del 1939, mostrava en públic les seves ànsies de llibertat.

Des de SÀPIENS, coincidint amb els quaranta anys de la mort del dictador, hem seleccionat onze d’aquestes cançons. De manera volguda, potser no les més conegudes, però totes elles representatives d’uns temps de lluita per la dignitat i la llibertat.

Ara et demanem que ens ajudis a fer més gran aquest llistat. Fins a les 100 cançons més representatives de l’antifranquisme. Per a això us animem a enviar-nos les vostres cançons a través de la nostra pàgina de Facebook, al nostre compte de Twitter o a redacció@sapienspublicacions.cat .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada