diumenge, 22 de novembre del 2015

Suspesa la missa per Franco per primer cop a Figueres

  • Estava prevista aquest divendres per homenatjar el dictador però el Bisbat va anunciar ahir que s'anul·lava, després de les crítiques rebudes
  • S'havia fet sempre des de la mort del dictador 
     
El Punt Avui - Mar Vicente - Figueres - 18 novembre 2015
La missa per Franco que cada any es feia a Figueres ha quedat suspesa per primer cop, arran de la polèmica sorgida a les xarxes socials i de les crítiques d'ERC i la CUP a la ciutat. Aquesta missa s'ha fet de manera ininterrompuda des de la mort del dictador, però aquest any ha tingut més transcendència ja que la Fundación Francisco Franco havia inclòs Figueres en una llista de 15 ciutats espanyoles on es faran actes. 


En saber-se que la missa pels 40 anys de la mort del dictador estava anunciada per divendres a tres quarts de vuit del vespre a la capella dels Desemparats de l'Asil Vilallonga de Figueres, es va generar una polèmica important. I, finalment, el Bisbat de Girona va anunciar que la congregació religiosa dels paüls, de la qual depèn la capella privada on s'havia de celebrar, havia decidit no deixar fer enguany aquesta missa que es feia especialment per homenatjar el dictador. Sí que es farà la missa habitual de les set de la tarda. I, segons fonts del Bisbat, en cas que algú demanés una pregària per l'aniversari de la mort del dictador, es faria. 

A Figueres aquesta missa s'ha fet els últims 39 anys, des del primer aniversari de la mort de Franco. De fet, un butlletí de la Fundación Francisco Franco de l'any 2007 recull un resum de l'acte d'aquell any en què es destaca: “Com sempre, i sense interrupció des del primer aniversari, van ser entregats els recordatoris que amb rigorosa puntualitat i cura rebem de la Fundación; destaca la notable assistència malgrat les naturals baixes per mort.” El motiu pel qual a Figueres es fa aquesta missa és per la vinculació que té un comerciant figuerenc amb la Fundación Francisco Franco. Es tracta de Fernando Gallego, que és patró de la fundació i exregidor franquista. 

Crítiques d'ERC i la CUP 
Abans de saber-se que la missa finalment no es faria ERC i la CUP van criticar durament aquesta celebració. Els republicans han emès un comunicat en què “lamenten profundament” que aquest acte se celebri i critiquen que el 20-N “no pot ser un homenatge a un dictador; ans al contrari, ha de servir per continuar treballant per fer justícia als més de 114.226 ciutadans desapareguts per la repressió de la dictadura”. La CUP també va reaccionar i la seva portaveu, Natàlia Sànchez, deia a Twitter: “A Figueres caldria menys censura a l'art i més condemna al feixisme”, fent una referència explícita a la censura per part de l'Ajuntament d'una peça del festival Ingràvid que precisament era una obra que volia reflexionar sobre el que va suposar el franquisme. 

El govern de la ciutat va declinar fer declaracions perquè considera que es tracta d'un tema privat i assegura que no se'ls ha comunicat oficialment. 

El Bisbat de Girona va deixar clar ahir que la missa s'havia previst en una capella privada que depèn de la congregació religiosa dels paüls i no directament del Bisbat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada