diumenge, 20 de juny del 2010

Viatge involuntari a la Catalunya impossible. Tres periodistes oblidats i l'espectre d'Eugeni Xammar, de Quim Torra


Recorregut apassionat pel periodisme català republicà.

Viatge involuntari a la Catalunya impossible és un recorregut apassionat i apassionant per la història del periodisme català. Barrejant realitat i ficció, l’autor reconstrueix un món extingit, el de la premsa catalana d’abans de la guerra. Un món en què uns periodistes escrivien amb llibertat, compromesos amb el seu país i el seu temps.

Amb l’excusa de l’elaboració d’un llibre sobre Eugeni Xammar, s’expliquen tres vides trencades per l’exili i engolides per l’oblit, les de Lluís Capdevila, Àngel Ferran i Francesc Madrid. Amb ironia i tendresa, desfila davant nostre la història d’un país que volia ser culte, civilitzat i cosmopolita. Un projecte que va esdevenir impossible.

“Eugeni Xammar va dir, a l'exili: "Tractant-se de les coses de Catalunya, jo no prenc precaucions". He acabat adoptant aquesta frase com a divisa del meu pensament polític". (Quim Torra).


Quim Torra (Blanes, 1962) és advocat i editor. Ha publicat Ganivetades suïsses (2007) i Periodisme? Permetin! La vida i els articles d’Eugeni Xammar (2008); a més, ha tingut cura de l’edició de treballs d’Àngel Ferran i Miquel Joseph, de l’epistolari entre Pau Casals i Josep Trueta i d’un recull d’articles sobre el Nadal de 1939, El Nadal que no vam tornar a casa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada