divendres, 24 de setembre del 2010

Lògiques del secret. La cultura de la clandestinitat a la comarca del Bages (1946-1977), de Jofre Padullés Plata



L'antifranquisme com a conglomerat de moviments socials de resistència gaudeix d'una atenció historiogràfica abundant.

Les compartimentacions partidistes, les controvèrsies ideològiques i les lògiques i dinàmiques polítiques que permetien diferenciar etapes han estat ampliament estudiades i reconegudes. Aquesta preocupació generalitzada per tractar l'antifranquisme com a part de la història de les institucions polítiques, ha tingut com a conseqüència una manca d'atenció a la manera com tota aquesta activitat es duia a terme, és a dir, al reconeixement de les dimensions més obscures de l'activitat clandestina. Les tècniques concretes d'ocultació, les estratègies de camuflatge, les competències per assolir la invisibilitat, les xarxes de contacte que funcionaren a partir de les necessitats quotidianes, dels sentiments compartits, dels afectes ressentits, tot allò que conformaria la capa freàtica de la que s'alimentaria qualsevol cristal·lització posterior però de la que depenia en última instància.

Atendre aquesta dimensió oculta de la vida social en la lluita contra la dictadura franquista constitueix l'argument principal d'aquest treball. L'aplicació d'enfocaments específicament antropològics ha permès enfatitzar tant la dimensió tecnologicomaterial- les maneres de lluitar, el "com" de la lluita- i la comparació intercultural, associada en aquest cas al secret com a recurs i codi culturalment pautats.
Jofre Padullés Plata

Nascut a Manresa el 1979. És llicenciat en Antropologia Social i Cultural per la Universitat de Barcelona. Forma part del Grup de Treball Etnografia dels Espais Públics de l’Institut Català d’Antropologia, del Grup de Recerca en Exclusió i Control Social del Departament d’Antropologia de la Universitat de Barcelona i és coordinador de la publicació “Quaderns” de l’Institut Català d’Antropologia.

Bona part de la seva activitat acadèmica l’ha dedicada a l’estudi del secret com a dispositiu d’estructuració social. Ha publicat els llibres Vides Secretes. Memòries d’un militant clandestí (J. Torralbo. Ed. Centre d’Estudis del Bages, 2009); “Cartografies Secretes. L’espai de la clandestinitat a la Barcelona franquista” dins La Ciutat i la memòria democràtica (Amb M. Delgado. Ed. Col·lectiu Desafectos, Barcelona, 2009); Lluites Secretes. La cultura de la clandestinitat a Catalunya (1939-1977) (Amb M. Delgado i G. Horta. Ed. Universitat de Barcelona, 2010)

Pròleg / p.7

Introducció. La presa de consciència / p.11

1. El pèndol de l'invisible / p.21

La paraula o coses secretes

Compartiments estancs i ús d’àlies

Joc d’ombres

2. Transmissió del secret / p.49

La clau de pas

Lògica iniciàtica

La capsa de música

3. Cartografies Ocultes / p.75
Bages
L’altre carrer

El valor de la mundanitat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada