dimecres, 27 de juliol del 2011

Octavi Centelles descarta el retorn del fons fotogràfic a Catalunya


Traducció Estació Collserola

ADN.es/ EFE/Lleida / 27/7/11
Octavi Centelles, un dels dos fills del fotoperiodista Agustí Centelles, ha dirigit una carta al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en la qual deixa clar que el fons del seu pare ha de romandre "única i exclusivament" en la seu del Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca.

Al novembre de 2009, els hereus legals de Centelles van anunciar la venda d'aquest arxiu històric al Ministeri de Cultura, després d'una llarga sèrie de discrepàncies, enfrontaments i malentesos amb la Generalitat.

Davant la possibilitat, plantejada pel govern català, que l'arxiu Centelles regressi en un futur a Catalunya, Octavi Centelles es mostra inflexible i insisteix que el contracte de compravenda signat amb el Ministeri assenyala explícitament la permanència del fons fotogràfic a Salamanca, "per a facilitar l'estudi a tots aquells investigadors que vulguin accedir al seu contingut".

Tot l'arxiu, detalla Centelles en la missiva, ha de romandre "de manera única i definitiva" a Salamanca, "sense possibilitat de realitzar dipòsits temporals a administració provincial, local o autonòmica alguna".

"A ningú ha de molestar que Centelles estigui a Salamanca, està a l'abast de tots", assenyala l'hereu, que subratlla que l'obra del seu pare "supera qualsevol limitació autonòmica" perquè és universal.

"En Barcelona tenim el Museu Picasso, per la mateixa regla es retornarà la seva obra a Màlaga? Per ventura quan el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) compra una obra no l'exhibeix, o dinou mesos després anul·la la compra i la retorna?", es pregunta en la carta.

Centelles, militant de Convergència Democràtica de Catalunya des de fa molts anys, critica durament que l'obra del seu pare fora "ignorada" pels seus propis companys de partit, entre ells l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, i "oblidada" pels successius consellers de Cultura.

Octavi Centelles considera que la Generalitat únicament s'ha interessat per l'obra del fotoperiodista quan ha passat a formar part del Centre Documental de la Memòria Històrica i no entén l'interès actual per recuperar el fons "si no és basat en l'apropiació partidista dels errors del govern de CIU durant dècades, o d'intentar superar els errors recents del tripartitt".

"L'obra del meu pare està per sobre dels interessos partidistes", remarca Centelles, que demana que ningú intenti negociar amb l'obra del seu pare "per un grapat de vots, sigui a Catalunya o a Madrid".

Octavi Centelles té previst lliurar demà aquesta carta en la conselleria de Cultura de la Generalitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada