dissabte, 16 de juliol del 2011

Mañueco eleva a 735 les caixes de l'Arxiu que s'enviaran a Catalunya


Traducciò Estaciò Collserola

El Govern va anunciar dos centenars després de la celebració del Patronat el jueves

ABC/ CyL - ROCÍO BLÁZQUEZ / SALAMANCA Dia 16/07/2011
En total són 350 caixes de documents completes i altres 385 incompletes, el que fa un total de 735 els arxivadors amb lligalls, documents i altres objectes que sortiran en les pròximes setmanes del Centre de la Memòria Històrica de Salamanca amb destinació a Catalunya, en comptes de les 200 anunciades en la jornada del passat dijous quan es va celebrar la reunió del Patronat del Centre de la Memòria Històrica, en la qual van estar representants del Ministeri de Cultura, la Conselleria de Cultura i l'Ajuntament de la ciutat.

Així ho va assenyalar ahir l'alcalde de Salamanca, Alfonso Fernández Mañueco, que va reiterar la seva denúncia davant la política que està desenvolupant el Govern entorn del centre arxivístic.Mañueco va subratllar que l'enviament es fa amb el vot en contra del consistori de la ciutat i de la Junta de Castella-Lleó.

El regidor salmantino va assegurar ahir que «no ens valen» els arguments que els enviaments es fan per a complir la Llei de la Memòria Històrica, tal com va ressaltar durant la reunió del Patronat el Director General del Llibre, Arxius i Biblioteques del Ministeri de Cultura, Rogelio Blanco.

Segons Mañueco si es complix la llei, s'ha de fer en tots els seus termes, i va recordar que aquesta mateixa norma establia que la segona seu del Centre Documental de la Memòria Històrica, que se situarà en l'antic edifici de la Seguretat Social a Salamanca, havia d'estar operativa al novembre de 2006, i cinc anys més tard «encara no han començat les obres».A més, el regidor salmantino va recordar també que «no se sap gens» de la tercera de les seus projectades i que s'instal·larà en un edifici de nova construcció per al qual l'Ajuntament de Salamanca va cedir una parcel·la en el barri de Tejares valorada en 3,5 milions d'euros.

Per a Alfonso Fernández Mañueco, l'enviament de documents a Catalunya i recentment també al País Basc no és més que «una decisió política, revestida d'una llei, des del primer moment. És injusta i errònia per a Salamanca, Castella-Lleó i per al patrimoni d'Espanya».

«Dislate»

Precisament, el dissabte l'Ajuntament de Salamanca es va subratllar el «dislate» que suposa desmembrar un Arxiu Nacional amb l'únic objectiu, per part del PSOE, d'atendre les demandes nacionalistes dels seus socis de Govern. Així mateix, va alertar que, en aquesta segona fase de sortida de documents, s'està contravenint fins al criteri de la Comissió d'Experts, creada ad hoc pel govern, perquè «no només l'Arxiu està perdent fons amb destinació a la Generalitat, sinó també a particulars, pel que no es garanteix la seva conservació i suposa la pèrdua de control públic sobre béns del patrimoni històric espanyol», informa Ical.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada