dimecres, 11 de desembre del 2013

5 de desembre al 1920 es començà a aplicar a Barcelona la Llei de Fugues

Havia estat un dia de vaga general en protesta per la deportació d'una trentena de militants anarcosindicalistes a la Mola de Maó (Menorca). Cap al tard, un escamot de cenetistes apostats en un lloc estratègic del Camp de l'Arpa van obrir foc contra uns piquets de la Guàrdia Civil que patrullaven la zona.

Els guàrdies van poder detenir Gregori Daura i Raduà, el qual van portar a la comissaria fortament emmanillat, però a mig camí, darrera de la plaça de toros de la Monumental, i segons la nota que va aparèixer en la premsa, va intentar fugir i aleshores la Guàrdia Civil el va abatre. 

Així Gregori Daura i Raduà va ser la primera víctima de l'aplicació d'aquesta “Llei de Fugues”, un sistema que a partir d'aquell dia, sota les ordres dels generals Martínez Anido com a governador civil i Miguel Arlegui com a cap superior de policia, s'aplicarà molt sovint. Malgrat tot, creient que era mort, el van portar al Dipòsit judicial de l'Hospital Clínic de Barcelona, on els metges van descobrir que encara era viu i van aconseguir salvar-li la vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada